tiistai 15. heinäkuuta 2014

Jää hyvästi / Anne Tyler

Anne Tylerin Jää hyvästi osui lyhyen välipalakirjan mentävään rakoon lukutrackilläni. Kirja ei tosin ole ihan välipala-ainesta vaan ennemminkin täysipainoinen gourmet-annos, seikka josta todellakaan en valita. Tyler tuntuu olevan useimmiten varma valinta kun haluaa lukea jotain vaivattoman hyvää.

Jää hyvästi on yksinkertaisuudessaan tarina miehestä, jonka vaimo kuolee tapaturmaisesti. Kirjassa Aaron käy läpi surun ja heidän suhteensa eri vaiheita, hieman eriskummallisella mutta koskettavalla tavalla.

Emmin hetken tämän kirjan valitsemista lukupinooni, sillä aihe, rakkaiden menetys, tuntuu aika raskaalta luettavaksi ja kaipasin jotakin hauskaa. Mutta kun e-kirja tuli kuitenkin ladattua niin arvelin että moisen vaivannäön jälkeen voisin ainakin lukea muutaman sivun. Tai ehkä pari lukua. Tai ainakin siihen saakka kunnes selviää mitä Dorothylle tapahtui. Tai vaikka loppuun saakka. Tylerin tekstissä on jotain todella miellyttävää, siinä on yksinkertaista surullista lämpöä ja minusta hitunen nauruakin ja ennen kaikkea ymmärrystä.

Vaikka Aaronin suru onkin tarinankerronnallisista syistä hiukan poikkeuksellinen, tunnistan siinä ihan tuttujakin asioita mikä saa kirjan tuntumaan aidolta ja tästä taas tulee lukijalle hyvä mieli. Mistään tajunnanräjäyttävästä ei tässä kirjassa ole kyse, Jää hyvästi on pikemmin arkisen kaunis ja haikea pieni tarina mutta sellaisenaan juuri oikein hyvä.

Otava, 2013
Sivuja: 208
Alkuteos: The Beginner's Goodbye
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
Kirjasta lisää: P.S. Rakastan kirjoja

5 kommenttia:

 1. En ole samanlainen Tylerin ihailija kuin moni muu, mutta tämän kirjan lempeästä huumorista pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, juuri tuo huumori on minusta tässä niin hieno juttu. Se on niin hienovaraistakin ettei tunnu aihepiirin kannaltakaan vääränlaiselta.

   Poista
 2. En ole koskaan kuullutkaan Tyleristä! Kuulostaa mielenkiintoiselta. Pitääpä tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, kokeile ihmeessä. Esimerkiksi tämä Jää hyvästi on aika lyhyt mutta tyylikäs kurkistus Tylerin teoksiin.

   Poista
 3. Ihanaa, että tämä hieno pieni kirja saa ansaitsemaansa huomiota. Tyler on taitava! :)

  VastaaPoista