keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Avioliitto Jane Austenin tapaan / Kim Izzo

Kim Izzon Avioliitto Jane Austenin tapaan osui hyppysiini kun kaivelin kirjaston hyllyjä chick-lit -nälässäni. Austen ja söpö kansi myivät kirjan minulle - tänne vaaleanpunaista unelmahattaraa, kiitos!

Kohtaamme päähenkilö Katen hänen elämänsä aallonpohjassa - takana on ikävästi päättynyt suhde ja varmalta vaikuttava työpaikkakin menee sivu suun. Viimeisenä oljenkortena tämä nelikymppinen sankaritar päättää selviytyä rahahuolistaan naimalla rahaa. Alkaa naistenlehden sponsoroima sulhon metsästys - Jane Austenin hengessä, totta kai!

Sanotaanpa ihan suoraan: minusta Avioliitto Jane Austenin mukaan oli pannukakku sen toivomani hattaran sijaan. Sinällään kaikki kunnon chick-lit-kirjaan tarvittavat elementit ovat läsnä mutta se tärkein - mainio ja samaistuttava päähenkilö - puuttuu. Kate nimittäin vaikuttaa lähinnä epätoivoiselta, laskelmoivalta ja ahneelta naiselta joka on valmis menemään varsin pitkälle saadakseen designer-vaatteita. Epäuskottavalta tuntuu myös kirjan sankari, kukkakeppimäisen pitkä ja laiha mies jonka iho on norsunluun valkea ja silmät siniset kuin "jäänestonestettä olisi kaadettu jään päälle". Myös mukaellut kohtaukset Austenin kirjoista tuntuivat jokseenkin laskelmoivalta tavalta kosiskella lukijoita.

En halua lytätä Kim Izzon kirjaa aivan kokonaan vaikka itse harmistuinkin Jane Austenin puolesta. Kyse on aikuisille kirjoitetusta sadussa joka voisi toimiakin jos vain tarinan päähenkilö ei olisi närästänyt minua niin paljon. Taisi osua väärä kirja väärän lukijan käteen..
"On yleisesti tunnustettu tosiseikka, että kolmekymmentäyhdeksänvuotias naimaton, hyvähipiäinen nainen haluaa ehdottomasti aviomiehen. Ja lapsen. Siis kaikki muut paitsi minä."
Schildts & Söderströms, 2014
Sivuja: 326
Alkuteos: The Jane Austen Marriage Manual
Suomentanut Sari Luhtanen

10 kommenttia:

 1. Minäkin tartun automaattisesti kaikkeen, jossa lukee Austen... Tämä täytynee kuitenkin jättää väliin. Ei nimittäin oikein kuulosta minunkaan kirjaltani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tässä on oivallinen idea mutta toteutus vain tökkii ja pahasti. Olisin toivonut tämän olevan parempi, ihan jo Janenkin takia.

   Poista
 2. Olipa harmi! Niin lupaavalta kun se tuntui. Ei tainnut Austenin nykyaikaistus oikein onnistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, en oikein jaksa uskoa että Austenin viestinä oli mennään naimisiin rahasta vaikka kirjailija näin kirjassa ehdottaakin.. Mur!

   Poista
 3. Saattaisin tuota hiukan selata, koska olen Jane Austenin ihailija, mutta varovasti :)

  VastaaPoista
 4. Austen-kytkyn pohjalta minäkin tähän tartuin, ei olisi pitänyt. Kirja olisi pitänyt päästä lukemaan puhdasoppisena chick litinä niin se olisi saattanut antaa paremman kuvan itsestään. Ihmettelen kun äsken lueskelin Goodreadsin kommentteja ja siellä oli annettu jopa neljää ja viittä tähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, minä yritin tässä vähän chick-lit -asennettakin mutta päähenkilö on kyllä aikamoisen hankala tyyppi, en oikein osannut pitää Katesta ja chick-litissä sankarittaren kuitenkin pitäisi olla jollain tapaa sympaattinen tyyppi, hyvänä esimerkkinä vaikka Bridget Jones, joka on kaukana täydellisestä mutta silti herttainen ja samaistuttava.

   Poista
 5. Mä taas tykkäsin. Mutta johtuu varmaan siitä, että suhtauduin kirjaan enemmän chick-lit -kirjana kuin Jane Austen modernisointina. Pari juttua kyllä häiritsi (esim. Austenin kirjojen kohtausten toistaminen), mutta kokonaisuutena musta ihan hyvä kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T, hyvä että kirjalle löytyy tykkääjiäkin. Paljonhan aina riippuu ihmisestä, odotuksista ja lukuhetkestäkin. Minun kohdallani tähdet eivät tällä kertaa olleet suotuisassa asennossa.

   Poista