perjantai 23. toukokuuta 2014

WTF Are Men Thinking? / Christopher Brya, Miguel Almaraz

Ihan rehellisesti sanottuna, en koskaan edes kuvitellutkaan että kirja jonka nimi on WTF Are Men Thinking? olisi huikea lukuelämys. Suoraan sanottuna kirjan nimestä saa jo jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä odottaa. Mutta olin lähdössä pienelle työpyörähdykselle ja kaipasin kipeästi jotain helppoa lueskeltavaa ja WTF sattui osumaan ensimmäisenä Helmetissä silmiini. Uteliaisuus iski ja päätin - vähän huvittuneena - ottaa selvää mitä ne miehet nyt sitten muka ajattelevat.

Ehkä ihan tyypillisimmästä self-help -kirjasta ei ole kyse, kirjoittajat ovat ottaneet hiukan tieteellisemmän otteen tähän ikuiseen kysymykseen. Bryan ja Almaraz nimittäin mittasivat ensin kirjan kysyntää nettikyselyn avulla ja kun kävi ilmi että naiset olisivat valmiita maksamaan päästäkseen miessukupuolen korvien väliin. Naisilta kerättiin tämän jälkeen kysymyspatteristo, joka sitten esitettiin n. 250 000 miehelle. Kirjan kysymykset on jaettu eri aihepiireihin kuten seurustelu, seksi, avioliitto ja työ, ja niistä kerrotaan vastausten jakautuminen prosentuaalisesti, lisäksi miesten vastauksista on sanallisia lainauksia. Tällä rakenteella sitten edetään ensitreffeistä eteenpäin.

Ihan aluksi ilahduin kirjan tilastonörtteilymeiningistä, se tuntui virkistävältä ja kehittelimme kirjan lukemisesta herra Norkun kanssa jopa pienen pelinkin. Minä luin kysymyksen ja herra yritti vastata keskivertomiehen tapaan, sitten pähkäilimme vastauksia. Oli ihan hauskaa. Valitettavasti hauskuus ei kuitenkaan jatkunut yksin luettaessa ja aloin vähitellen kyllästyä formaatin listamaisuuteen ja kysymyksiin jotka olivat niin tuskallisen perinteisiä. Miksei hän soita, voiko nainen tehdä aloitteen, miksei hän kosi... Vastauksetkaan eivät tarjonneet suuria ahaa-elämyksiä, kuulemma mies soittaa jos on kiinnostunut, nainen voi tehdä aloitteen ja mies kosiikin kun siltä tuntuu. No daa.

Että mitäpä tästä sanoisin. Ihan ok ajankulua. Jos olet joskus kokenut miespuolisten ihmisten ajatusprosessin vaikeaksi ymmärtää, niin ehkäpä saat kirjasta uusia ideoita. Kirja painottuu pitkälti kiinnostuksen herättämiseen ja seurustelun alkuvaiheiden asioihin ja on ehkä kysymysten asettelultaan hiukan konservatiivinen, minun kaaliini ei esimerkiksi mahdu se, miksei nainen muka tehdä aloitetta. Jos tieteellisempi ote sukupuolten välisiin asioihin kiinnostaa, lue vaikkapa Barbara ja Allan Peasen kirja Hormonien sota: miksi miehet eivät kuuntele eivätkä naiset osaa lukea karttaa.

Sourcebooks, Inc., 2012
Sivuja: 464

6 kommenttia:

 1. WTF! Tiedekirja, jonka nimenä on WTF! COOL!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HeidiBee, kieltämättä kirjan otsikointi on aika onnistunut - herätti heti minunkin huomioni. :D

   Poista
 2. Hah, kuulostaa hauskalta kirjalta, ja mikä nimi! =D Itse en ole koskaan henkilökohtaisesti ymmärtänyt (joidenkin) naisten "skitsoilua" miesten suhteen, just noita tyyliin, miksi ei soita, miksi ei vastaa, miksi ei sano tai tee just sitä mitä mä haluan yms.. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, minulla on aika samanlainen fiilis, en ole koskaan oikein ymmärtänyt sitä miksi esim. miehen soittamattomuus on jokin mysteeri. Soittaa jos haluaa, eipä siinä sen kummempaa.
   Kirjassa saattaa myös jonkin verran näkyä kulttuurieroja, mm. yksi kysymys koski sitä oliko miehestä ok että vaimo jatkaa työssäkäyntiä vielä naimisiinmenon jälkeenkin....

   Poista
 3. Mahtava nimi tällä kirjalla ainakin! Tilastolähestyminen vaikuttaa kiinnostavalta, mutta listamaisten kirjojen lukeminen kyllä on raskasta. Harmi sinänsä, aiheesta olisi voinut repiä oikein kiinnostavia juttuja. Hauska myös tuo lukutapanne, kaksin varmaan menisikin leppoisasti.

  Kiitos Hormonien sota -vinkistä myös, se voisi olla oikein kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, olen samaa mieltä siitä, että näistä lähtökohdista olisi voinut syntyä varsin makoisakin teos. Kaksin tätä oli kyllä hauska lukea vaikka teos vähän toistikin itseään.

   Poista