perjantai 16. toukokuuta 2014

Musta kuin eebenpuu / Salla Simukka

Tykästyin jo Punainen kuin veri -kirjassa Salla Simukan luomaan mainioon Lumikki Andersoniin, joka oli kuin Lisbeth Salanderin pikkusisko - reipas ja räväkkä nuori nainen, jolla tuntuu olevan kyky järjestää rikollisille vaikeuksia. Vaikka trilogian toinen osa, Valkea kuin lumi, ei ihan suosikkini ollutkaan, oli silti selvää että viimeinenkin kirja on ehdottomasti luettava jotta Lumikin tarina saa päätöksensä.

Musta kuin eebenpuu -kirjassan Lumikki alkaa saada outoja ja uhkaavia kirjeitä, joissa vihjaillaan menneisyyden tapahtumista. Lumikki yrittää selvittää mitä hänen lapsuudessaan on oikeasti tapahtunut ja kuka salaperäinen uhkaaja on - ehkä joku läheltä?

Lumikki -sarjan käännösoikeudet on myyty 37 maahan ja ymmärrän syyn oikein hyvin. Kirjat ovat toimivaa nuorten viihdettä ja varsinkin juuri Lumikki on vallan mainio luomus, jonka soisin saavan vielä lisääkin jatkoa. Omaksi suosikikseni jäi sarjan avaus Punainen kuin veri vaikka tässä kirjassa mieltäni lämmitti erikoisesti se, kuinka kauniisti Simukka kirjoittaa rakkaudesta. Mitä kirjoissa viitattuun suureen salaisuuteen tulee, olin siihen hiukan pettynyt. Kaiken odotuksen jälkeen asian varsinainen puinti tuntuikin jäävän muun toiminnan jalkoihin - juuri se osa, jota olin odottanut. Toisaalta, kenties kirjan varsinainen kohderyhmä ei kaipaakaan pitkällistä psykologista paatosta.

Yritin lukiessani muistella vastaavan tyyppistä kirjasarjaa omasta nuoruudesta mutta hiukan tiukkaahan se teki. Ainoa dekkari-tyylinen sarja joka tulee mieleeni on Neiti Etsivä, joka kyllä taisi olla nuoremmille lukijoille suunnattu. Siispä kysynkin teiltä lukijoilta, millaisia nuorille suunnattuja jännityskirjoja te olette lukeneet?
"Minä rakastan sinua.
Kolme sanaa, jotka on helppo sanoa mutta vaikea tarkoittaa. Minä tarkoitan niitä. Hengitän jokaisen sanan läpi ja niistä tulee osa minua. Sanon ne sinulle ja sillä tavoin niistä tulee osa sinuakin. Minun rakkauteni siirtyy sinuun. Se saa sinut hehkumaan entistä kauniimpana, vahvempana ja säteilevämpänä.
Minä teen sinusta kirkkaamman kuin yötaivaan kirkkain tähti."

Tammi, 2014
Sivuja: 192

2 kommenttia:

  1. No Blytonin monet sarjat tietenkin ja myös Fiona Kellyn Mystery Club -sarja. Kyllä varmasti luin muitakin, mutta nuo tulivat ensimmäisinä mieleen. Neiti Etsiviä tuli luettua todella paljon. Mitään suomalaista ei ainakaan heti tullut mieleen, joten Simukan sarja on kyllä tervetullut lisä nuortenkirjagenreen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Viisikon olinkin jo unohtanut ja Mystery Clubkin kuulostaa hämärästi tutulta. Sitten ainakin minulla onkin tapahtunut pomppaus aikuisten kirjoihin kuten Agatha Christiehin.

      Poista