maanantai 5. toukokuuta 2014

Beauty Queens / Libba Bray

Libba Brayn Beauty Queensista taisin ensimmäisenä kuulla Liinalta ja Linnealta - kiitoksia vain sinne! Olen aika aktiivisesti penkonut Overdriven kokoelmia mutta jostain syystä olen aina ohittanut Beauty Queensin - miksi?!! Onneksi on lukuvinkkaajia sillä kirjahan on aivan hulvaton.

Kirjan alkuasetelma yhdistelee Lostia, Viidakon tähtöisiä ja Miss Kovista reippaalla otteella. Käy nimittäin niin että lentokone täynnä Miss Teen Dream -kilpailijoita putoaa ja neidot löytävät itsensä autiolta saarelta. Ja sitten pitääkin selvitä hengissä JA näyttää hyvältä samaan aikaan mikä ei sisukkaille misseille ole ongelma.

Libba Brayn kirja nauraa amerikkalaiselle yhteiskunnalle ja stereotypioille oikein kunnolla. Ulkokuori on tärkeää, siveys pitää säilyttää (mutta seksikkyyskin on tärkeää) ja kuluttaakin pitäisi - mielellään Corporationin tuotteita. Kirjan tarinaa katkotaan erilaisilla Corporationin mainoksilla sekä viitteillä mm. samaisen puljun tv-ohjelmista - oikeasti Corporationilla ja sen keulakuvalla, Ladybird Hopella, tuntuu olevan lusikkansa joka sopassa.

Kuvittelin ensin että kirjan päähenkilö olisi ns. tarinan järkevä tyttö, Adina, joka on osallistuu kisaan vain kirjoittaaksen sen typeryydestä myöhemmin reportaasin. Fiksusti Libba Bray kuitenkin päästää muutkin missit ääneen ja antaa hiukan syvyyttä hupsuille tytöille. Omaksi suosikikseni nousi ilman muuta Miss Teksas, rasittavuudessaan aivan mahtava Taylor. Taylor on se nuori nainen, jonka hammastahnahymy ei häviä hetkeksikään ja joka muistaa vaatia tanssinumeroiden harjoittelua autiolla saarellakin.

Libba Bray toimii itse kirjan lukijana ja tekee hommassa loistavaa jälkeä. Jokainen henkilöistä todella saa oman äänensä ja persoonansa, kuunnellessa on helppo kuvitella miltä tytöt näyttävät, eri aksenttejen avulla on myös helppo erottaa tytöt toisistaan. Jos pidät äänikirjoista ja ironiasta, lainaa tämä!
“Weren't you wearing a purity ring when we got here? Aren't you supposed to be saving yourself?" Shanti asked.
"Yeah," Mary Lou answered. "And then I thought, for what? You save leftovers. My sex is not a leftover, and it is not a Christmas present.”
Scholastic Audio, 2011
Kesto: 14h, 33min
Lukija: Libba Bray

14 kommenttia:

 1. JEE! Ihanaa, että säkin tykkäsit! Miss Teksas on mahtava minustakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, Miss Teksasista ei vaan voi olla tykkäämättä, sellainen sisupussi!

   Poista
 2. Hih, tämä pitänee laittaa lukulistalle. Kuulostaa juuri sopivalta räntäsateisen toukokuun piristykseltä... varsinkin ajatus trooppisesta saaresta houkuttaa juuri nyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, äänikirjana tämä oli huippu! Nauru piristää räntäsateessakin...

   Poista
 3. Blogissani olisi haaste sinulle. Toivottavasti ehdit vastailla :)

  VastaaPoista
 4. Pakko lukea tämä! Kuulostaa hulvattomalta :D

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaapa hulvattomalta kirjalta, jonka kansikuva näyttää sen verran tutulta, että luulen nähneeni sen jossain puodissa tai kirjastossa. Pitäsköhän kerta kaikkiaan lukea tämä! Onko tässä joku juonikin vai pelkkää "sekoilua"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, tämä on oli oikeasti aika nokkela ja hauskakin. Juoni löytyy ja se on jopa ihan selkeäkin! :D

   Poista
 6. Minäkin tykkäsin. Uskon, että tämä olisi toiminut hyvin äänikirjanakin, mutta olen niin huono kuuntelemaan äänikirjoja, että luin tämän ihan itse. Tällaista lukisin mielelläni lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, Libba Bray tuntuu olevan huikea luomaan erilaisia aksentteja, joten tätä oli helppo seurata äänikirjana vaikka henkilöitä paljon olikin. Täytyy minunkin varmaan tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon.

   Poista
 7. Loisteliasta! Miss Teksas on kyllä mainio, gather round Teem Dreamers! <3

  VastaaPoista