lauantai 24. toukokuuta 2014

Lume / Anders de la Motte

Viime keväänä diggailin Anders de la Motten Peli-kirjaa, joka vetosi nörttityttöön minussa. Oli internetin kiemuroita, gurukoodareita, salaliittoja ja odottamaton sankari - ja minä tykkäsin. Peli jätti kuviot kutkuttavasti auki joten yritin olla tänä keväänä tarkkana ja onnistuinkin nappaamaan kirjan luettavakseni vaivaisella parin päivän jonotuksella - kiitos Ellibsin mainion uutuuskokoelman!

Tarinan alkaessa HP on jättänyt Ruotsin taakseen ja pakoilee Peliä Dubaissa. Elämä ei ole hullumpaa kun on kavallettua rahaa taskuissa mutta sitten HP:n seurassa pyörinyt kaunis blondi katoaa aavikkoretkellä ja Peli pyörähtää käyntiin aivan uudella tavalla.

Luin Lumetta kuumeisena mikä saattoi vaikuttaa lukukokemukseeni, tarina ei nimittäin tuntunut lähtevän liikkeelle lainkaan. Vasta keskivaiheilla aloin löytää Pelistä tutun innostuksen kun päästiin itse asiaan, nimittäin internetin ilmiöihin. Tällä kertaa HP törmää yritykseen jonka alaa on internetin riskienhallinta, ei tosin siinä tavallisimmassa muodossaan. Yritysten imagouhkia vastaan kun taistellaan esim. manipuloimalla hakukoneiden tuloksia tai blogien keinoin. Mielenkiintoista, eikö totta?

Lume on kokonaisuutena uskottava ja sai ainakin allekirjoittaneen miettimään asioita kriittisemmin. Voisiko tämä todella tapahtua, onko se ehkä jo tapahtunut? Anders de la Motten asiantuntemus näkyy tekstissä, kirjailija on nimittäin aiemmin toiminut sekä poliisina että suuren IT-talon tietoturvavastaavana.
"Katsos, Mange, kaiken aa ja oo on olla itse se, joka näyttää suunnan! Netissä on tuhansia bloggaajia, ja useimmat vilkuilevat koko ajan levottomina toisiaan ja varsinkin isoja nimiä. Minusta internet on kuin suunnaton koulun piha. Melkein kaikki haluavat hengata suosittujen kanssa ja tulla nähdyiksi oikeiden ihmisten seurassa. Siksi meidän ei tarvitse kontrolloida kaikkia, ainoastaan joitakin sellaisia tyyppejä, jotka ovat tarpeeksi hip ja pop ohjatakseen buzzia siihen suuntaan, johon asiakkaamme toivovat."
Otava, 2014
Sivuja: 431
Alkuteos: Buzz
Suomentanut Maija Kauhanen

3 kommenttia:

 1. Oi, olipa kiva tietää että toinen osa on tullut, itse en ole seurannut yhtään! Ja mukava kuulla että on hyvä vaikka alku jumittaisikin. Laitan tämän varaukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, minullekin tämä tuli vähän yllätyksenä, onneksi osui kirjastossa silmiin. De la Mottella on vinkeitä ideoita internetistä!

   Poista
 2. Kolmas osa, Kupla, ilmestyy maaliskuussa 2015!

  VastaaPoista