keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Halkaisukirvesmies: elämä ja vähäisemmät teot / Roope Lipasti

Tutustuin Roope Lipastin mainioihin kirjoihin vasta viime vuonna kun luin maanmainion Rajanaapurin. Halkaisukirvesmies liikkuu hiukan samanlaisella maaperällä vaikka tällä kertaa kirjailija ammentaakin omasta elämästään. (Jäin tämän luettuani miettimään sitä että jotakin tuttua oli Rajanaapurissa esiintyvässä touhukkaassa lapsiperheessä!)

Halkaisukirvesmies on kokoelma aikaisemmmin julkaistuja kirjoituksia mm. Kotivinkistä, Turun Sanomista ja Lapsemme -lehdestä. Aiheet käsittelevät niin yleistä maailmanmenoa, kuin lapsiperheen elämää ja remontointiakin. Kirja on arkinen, lämmin ja elämänmakuinen, viisas ja hauskakin. Ainakin minä hymyilin ja nyökyttelin lukiessani nuorisotyöttömyydestä, maanantaipäivistä ja niille pienen ihmisen mukamas suurille ongelmilla. Niinkuin hotelliaamiaisen lämpimälle tuoremehulle tai crosstrainerista puuttuvalle kirjatelineelle. (Tätä jälkimmäistä olen harmitellut viime aikoina! Kunpa voisinkin urheilla ja lukea saman aikaan. Kirotut alehärpättimet!)

Lipastin huumori on nokkelaa ja aika lailla minun makuuni. Kirja on myös arkisuudessaan mukavan samaistuttava, suurin osa kertomuksista kolahti vaikka olenkin lapseton kaupunkilaisplikka hyvin vähäisellä remontointikokemuksella ja veikkaisinkin että tälle kirjalle voivat hekotella niin miehet kuin naisetkin. Peukutan kirjan aurinkoista elämänasennetta - tätä lisää!
"Yritin selittää kuopukselle, ettei sämpylöitä ja sängynjalkoja kannata itkeä, vaan pikemminkin nauraa niille. Ihmisen elämään mahtuu kyllä oikeitakin murheita, kenelle enemmän, kenelle vähemmän, mutta jokaiselle jotakin. Siksi pienistä vastoinkäymisistä kannattaa olla lähinnä kiitollinen, koska ne ovat pieniä. Jos murhe on, kuten usein on, että hotelliaamiaisella tuoremehu on lämmintä ja pahaa, voi onnitella itseään siitä, että on osunut siihen promilleen maailman väestöstä, jolla on hotelliaamiainen, johon kuuluu tuoremehua."
Atena, 2014
Sivuja: 215

10 kommenttia:

 1. Luinkin tästä hiljattain jostain lehdestä (muistaakseni), mutta jotenkin en oikein sitten saanut haraviini, että minkälaisesta teoksesta on kyse. Nyt vaikuttaa siltä, että tämän voisi laittaa lukulistalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tämä oli minusta leppoisa kirja - passeli vaikka kesään.

   Poista
 2. Minulle Lipasti on tuttu vain Kotivinkin vanhoista pakinoista mutta voisi joskus lukaista kirjankin. Kevyttä kesäkirjallisuutta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, veikkaan että tämä sopii kivasti laiturinnokkalukemiseksi.

   Poista
 3. Mikähän siinä muuten on, etten voi käydä blogissasi pöytäkoneella ilman että se jumittaa koneen? Kännykällä onnistuu ihan normaalisti. Olen meinaan monesti kokeillut pöytäkoneella, käynnistänyt koneen uudestaan kun en uskonut että se sinun blogistasi johtui, antanut periksi ja todennut että ei se vaan muissa blogeissa jumitu ja kokeillut viimeksi eilen että jumittuu muutes edelleen. Outo juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on aiemminkin valiteltu, jostain syystä IE:n käyttö jumittaa. Yritän kaivella taas tuota Bloggerin palstaa josko sieltä löytyisi jotain vinkkejä. Mitään kummallisuuksia en kyllä tunnusta väkertäneeni ellei sitä Facebook-loota tuota aiheuta. :)

   Poista
  2. IE:llä tosiaan surffailen, mutta se on tässä metkaa kun melkein kaikki kirjablogit on bloggerin alustalla eikä muut jumita konetta...

   Poista
  3. Sanoppas se, nappasin Facebook-gadgetin pois mutta homma jumittaa silti ja kokeilin samaa teemaa toisessa blogissa ja siellä toimii kuin unelma. Kuvani ovat suht. pieniä eikä niitä ole yhdellä sivulla montaa ja kaikki muu onkin Bloggerin tuottamaa. Tietysti voi olla ettei IE tykkää tuottamastani mutuhuttuilevasta sisällöstä?

   Teen vielä kokeiluja tämän osalta ja laitan varmaan tiketin sisälle Bloggeriin mutta tuskinpa ottavat tätä pikku kummallisuuttani kovin kiireellä käsittelyyn. Tylsä juttu.

   Poista
  4. Vahingossa klikkasin yhtä arviotasi tänään eikä kone jumittunutkaan! Olisiko jotain tosiaan tapahtunut?!!

   Poista
  5. Jane, hyvä jos näin. Ehkä se oli se Facebook-gadget, tarkkaillaan tilannetta.

   Poista