keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ommelten välinen aika / María Dueñas

Olen sekä historiallisten että liiketoiminnasta kertovien romaanien ystävä ja siksi Ommelten välinen aika alkoi kiinnostaa minua heti. Kirja kertoo Siran, nuoren ompelijan tiestä menestyvän muotitalon omistajaksi ja vakoojaksi. Kaikki oikeastaan alkaa kirjoituskoneesta, sillä kirjoituskoneliikkeeseen astumisen jälkeen Siran arkinen ja turvallinen elämä suistuu raiteiltaan ja ohjaa naisen kohti vaaroja ja seikkailuja.

Ommelten välinen aika osoittautui kelpo lukuromaaniksi, sen teksti oli sujuvaa ja romaanin ajankohtakin tarjosi minulle uudenlaisia näkymiä, sillä en tiennyt juuri mitään Francon ajan Espanjasta. Voisin kuvitella Ommelten välisen ajan toimivan hyvin vaikkapa television minisarjana, sillä muoti yhdistettynä historian dramaattisiin tapahtumiin ja rakkauteen on yhdistelmä joka varmasti uppoaa katsojiin.

Vaikka Siran tarina olikin mukavaa ajanvietettä, se ei hurmannut samalla tavalla kuin vaikkapa Julie Orringerin Näkymätön silta, jonka lukemista en olisi malttanut lopettaa. Ehkä ongelmana oli se, että kaikesta huolimatta Sira jäi hieman kaukaiseksi ja jopa epäuskottavaksi minun lukukokemuksessani - häntä kuvataan ensin oppimattomaksi tyttöseksi, joka on käynyt vain muutaman luokan koulua. Silti kirjan edetessä hän tuntuu muuntautuvan varsin vaivattomasti kansainväliseksi muodinluojaksi, joka on kuin kotonaan seurapiireissä.

En voinut olla välttämättä vertailuja Coco Chaneliin, kuvitelmissani Sira muistutti häntä jopa fyysisesti tumman, hieman kiharaisen polkkatukkansa kanssa. Myös Siran tarinassa on selkeitä yhtymäkohtia Chaneliin, joka oli hänkin köyhä tyttö joka onnella ja lahjakkuudella onnistui raivaamaan itselleen muotimaailmassa ja jota myös epäiltiin vakoojaksi toisen maailmansodan aikana. Liekö Coco toiminut Siran innoittajana?

Jos haluatte virittäytyä kunnolla kirjan tunnelmiin, käykääpä kurkkaamassa kirjan englanninkielisiltä kotisivuilta upeita vanhoja valokuvia Ommelten välisen ajan tapahtumapaikoilta. Ihania!
"Koskaan en kuitenkaan ollut niin tietoinen edessäni olevasta uudesta aikakaudesta kuin tuona lokakuisena aamupäivänä, kun rohkenin viimein astua kynnyksen yli ja kuulin askeleideni kaiun tyhjässä huoneistossa. Olin jättämässä taakseni edellisen elämäni ja aivan kuin enteenä tulevasta, edessäni avautui kaunis, avara tyhjä tila, joka täyttyisi joku kaunis päivä. Täyttyisi mistä? Esineistä sekä tunteista: erityisistä hetkistä, muistikuvista, henkilöistä - elämästä."
WSOY, 2013
Sivuja: 624
Alkuteos: El tiempo entre costuras
Suomentanut Sari Selander
Kirjasta lisää: kirjan kotisivut
Saatu arvostelukappaleena

10 kommenttia:

 1. Ehdit jo lukea tämän! Minä hieman säikähdin kirjan kokoa. En yleensä kaihda tiiliskiviä, mutta juuri nyt haluan lukea tiiviitä, pieniä kirjoja. :) Tämä voisi olla hyvää luettavaa heti alkukesästä, kun (jos!!) pääsee istuskelemaan pihakeinussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tämä sattui tulemaan juuri sellaiseen rakoon missä ei ollut mitään luettavaa. Mutta onhan tämä melkoinen paksukainen, joten sopinee ehkä paremmin tosiaan sinne pihakeinuun.

   Poista
 2. En ole vielä päässyt aloittamaan teosta, (minäkin säikähdin hieman kokoa, kun juuri luin kaksi tiiliskiveä) mutta nyt jo odotan, että pääsisin tarttumaan tähän. Francon ajan Espanja kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä - häpeäkseni - tunnustan että olen ollut kurjan tietämätön Francon ajan suhteen. Mutta näin se lukeminen avartaa maailmankuvaa!

   Poista
 3. Tämäpä sattui! Pyörittelin juuri viime viikolla espanjankielistä alkuperäiskappaletta Akateemisessa, mutta en ostanut tuon sivumäärän vuoksi. Kirja on ollut Espanjassa valtavan suosittu ja siitä ollaan siellä tekemässä televisioon sarjaa. Muutkin ovat siis huomanneet tv-potentiaalin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, onpas hauska sattuma! Tv-potentiaalia varmasti riittää, olisi ihan hauska nähdä sarja täällä koti-Suomessakin!

   Poista
 4. Tämä on mammuttimainen ja jotenkin minulle vähän outo...Historiasta pidän, mutta tuo vakoojajuttu etc.

  Kiinnostavaa, että mainitsit tässä Näkymättömän sillan, sillä puristin äsken kokoon blogiaikani 10 parasta kirjaa ja Näkymätön oli siinä ensin, mutta sitten sen paikan vei toinen. Mutta jos olisi ollut TOP20, siihen Näkymätön silta olisi jo ehdottomasti kuulunut. Se on siitä ihmeellinen kirja, että en ole kuullut kenenkään sitä moittineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei oikeastaan vakoojajuttukaan haittaa, mutta kun kirjassa kaikki niin helposti että se ei tunnu enää realiselta. Hups vaan!

   Tätä lukiessani huomasin vertaavani kirjaa juuri Näkymättömään siltaan, joka kattaa melkein saman aikakauden, eri maassa toki. Ero kuitenkin on häkellyttävä, sillä Näkymätön silta tuntuu aidolta ja se kiehtoi ja koukutti lukemaan aina vaan lisää. Luulen että se saattaisi päästä minunkin TOP20:eeni.

   Poista
 5. Luin tämän juuri ja linkitin arviosi omaani. Liian vakoilupainotteinen oli kokonaisuus minun makuuni, olisin halunnut lukea enemmän Marokosta ja enemmän niistä Siran muotiluomuksista, kun tuo aikakausi kiinnostaa. Hyvän historiankertauksen tässä kyllä samalla sai (mitä aina arvostan historiallisissa romaaneissa) kun Francon aika ei järin tuoreessa muistissa ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkityksestä Jane! Ei ollut Francon aika ihan minullakaan muistissa mutta muoti ja miljöö viehättivät - niinkuin minulle usein käy. :)

   Poista