maanantai 22. huhtikuuta 2013

Ylismaan Gregor / Suzanne Collins

Aikaisemmin koukkuunnuin Nälkäpeli-trilogiasta niin että onnekkaasti ajoitettu loma meni kirjan ahmiseen. Enkä ole ainoa jolle näin pääsi käymään, sillä myös työkaverini tuli tuon jälkeen viettäneeksi viikonloppunsa Katniss Everdeenin seurassa komennettuani häntä lukemaan se. (Omissa kuvitelmissani olen ihana kirjakuiskaajakaveri mahtavine vinkkeineni, todellisuudessa olen luultavasti enemmänkin ärsyttävä kirjapäsmäri. Sori kaverit...)

Ylismaan Gregor aloittaa viisi-osaisen kirjasarjan jossa seurataan - yllätys, yllätys - Gregorin seikkailuja Alismaassa. Gregor on 11-vuotias newyorkilaispoika, joka helteisenä kesäpäivänä joutuu vahtimaan pikkusiskoaan Bootsia ja pesemään pyykkiä äidin ollessa töissä. Perheen isä on kadonnut muutamia vuosia sitten ja Gregor on joutunut siis ottamaan enemmän vastuuta osakseen. Mutta sitten pyykkireissu johtaakin siihen että Boots ja Gregor putoavat ilmanvaihtoventtiilin läpi Alismaahan, maan sisällä olevaan valtakuntaan. Alismaassa he tapaavat mm. kuningatar Luxan, jonka valtakunta on joutumassa kovien aikojen eteen sillä rottien valtakunnassa ollaan sotaisissa tunnelmissa.

En olisi etukäteen uskonut, mutta Ylismaan Gregor nappasi mielenkiintoni samalla tavalla kuin Nälkäpeli aikoinaan ja huomasin ahmineeni kirjan yhdessä päivässä. Kirja on juonivetoinen ja selkeäsit Collinsilla on taitoa koukuttavien juonten punomiseen. Tarina on oikeastaan aika perinteinen fantasiaseikkailu, josta löytyy samoja elementtejä kuin vaikkapa Harry Pottereista tai Narnia-sarjasta. Ja kuten nuo kaksi esimerkkiäni, myös tämä tarina toimii mainiosti.

Jäin itsekseni miettimään sitä, miksi Ylismaan Gregor toimi niin mainiosti ja uskoisin syynä olevan kirjan henkilöhahmojen, joista osa, varsinkin pikkuinen Boots, onnistuivat varastamaan sydämeni. Gregor tuntuu ehkä muutaman vuoden ikäistään vanhemmalta, mutta se ei lukukokemustani haitannut. Sanoisinkin että kirjassa oli (Bootsin lisäksi!) sen kuvaama sisarusten välinen rakkaus, joka tuntuu yllättävän aidolta.

Actionin nälkäisten ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä Ylismaan Gregor on muutakin söpöstelyä. Collins on onnistunut luomaan jännittävän maailman, jossa ei vaikeiltaan kohtaloilta vältytä. Ja mikä parasta, Collins antaa lukijan myös nauraa. Sillä kun 11-vuotias poika yht'äkkiä joutuu toiseen maailman soturiksi 2-vuotiaan siskonsa kanssa niin eihän kaikki nyt tietysti ihan putkeen menekään. Ja ehkä juuri tästä syystä Gregorista on niin helppo pitää - hänellä on heikkoutensa mutta myös sydän oikealla paikallaan.
"Geko, pissa tuli!" ilmoitti Boots.
Ja siinä hän nyt seisoi, poika jolla oli päässään hullunkurinen lamppukypärä ja mukanaan läjä paristoja, joista hän ei ollut edes kokeillut, oliko niissä virtaa.
Mahtava soturi pyysi poistumistaan anteeksi ja meni vaihtamaan siskolleen vaipan.
WSOY, 2013
Sivuja: 300
Alkuteos: Gregor the Overlander
Suomentanut Helene Bützow
Saatu arvostelukappaleena.

11 kommenttia:

 1. Tämä sarja on lukulistallani, koska minäkin ihastuin Nälkäpeli-trilogiaan. Silti jotenkin juonikuvaukset eivät ole innostaneet, enkä ole vielä saanut luetuksi. Tämä arvostelu kuitenkin rohkaisee niihin tarttumaan, koska ilmeisesti nekin ovat sitten hyvin mukaansatempaavia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, minä olin tämän suhteen ensin kahden vaiheilla, mutta minusta tässä kirjassa oli jotain herttaista mikä vetosi - ehkä eri tavalla kuin Nälkäpelissä tosin.

   Poista
 2. Sait kiinnostumaan. Ei toki heti, mutta jossain välissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sen verran nopea kirja että sujahtaa mainiosti väiin. :)

   Poista
 3. Ohhoh, Collinsilta uusi sarja, enpä tiennytkään. Tosin Nälkäpelikin on minulta kesken, viimeinen kirja lukematta. (Milloinkahan saan sen luettua, pitäisi tsempata, en oikein tykännyt kakkososasta.)

  (Että minua ärsyttää, että näissä bloggerin viesteissä ei ole edit mahdollisuutta, kirjoitushärö sattui aikaisempaan viestiin. ) =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oikeastaan sarja, jonka Collins kirjoitti ennen Nälkäpeliä. Kirja on ilmeisesti keikkunut New Yorkin kirjaston lainatuimpien listalla, joten piti ihan ottaa selvää mistä moinen kohu johtuu...

   (Minusta Nälkäpelin paras kirja oli ehdottomasti ensimmäinen!)

   Poista
  2. Ps. Siivosin sen edellisen viestin pois. :)

   Poista
 4. En ole lukenut edes Nälkäpeliä. Kannattaisi varmaan lukea ennemmin se kuin tämä 'uusi' sarja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen että aloittaisin Nälkäpelistä ja jos se koukuttaa niin etenisin tähän.

   Poista
 5. Briljanttia kirjaspämmäystä! Ei olisi tullut aiheen perusteella mieleeni lukea tätä, mutta onnistuit tekemään tästä houkuttelevan. Jos tulee vastaan, katson ainakin kahdesti. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spämmmäri mä oon, laitan kirjoja ihmisten kainaloon... :D

   Poista