maanantai 8. huhtikuuta 2013

Teemestarin kirja / Emmi Itäranta

Teemestarin kirjasta on kohistu blogistaniassa ja vähän muuallakin paljon ja siksi kirjan nimi tallentui jopa
minunkin tajuntaani. Kävin pitkään pohdintaa itseni kanssa Teemestarin kirjan lukemisesta sillä dystopia-kokeiluni eivät ole olleet hirmuisen onnistuneita. Toisessa vaakakupissa kuitenkin painoivat sekä bloggaajakollegoiden kehut että kiehtovan tuntuiset viitteet Aasiasta. Lopulta - onneksi - päädyin tutustumaan Teemestarin kauniiseen ja surumieliseen kirjaan.

Teemestarin kirja sijoittuu tulevaisuuteen, aikaan jossa vesisodat on käyty ja osa maailman vesialueista on menetetty saasteiden takia. Elämä on niukkaa veden säännöstelyn takia ja sotilaat vahtivat tiukasti niitä, jotka yrittävät rakentaa laittomia vesijohtoja tai piilottaa lähteitä. Kaiken tämän keskellä on nuori nainen, Noria, joka kouluttautuu teemestarin vanhaan ja perinteikkääseen ammattiin isänsä johdolla.

Emmi Itärannan teksti on kaunista ja tunnelmallista. Nautin varsinkin teeseremonian yksinkertaisesta ja rauhallisesta kuvauksesta ja kirjassa olikin hetkittäin hienoja, pelkistetyn vaikuttavia tuokioita joihin olisin mielelläni jäänyt. Myös tarina on samaan aikaan herkkä ja kaunis, vahva ja surullinen, traaginenkin. Se tuntuu melkein liian lyhyeltä, melkein kuin kirsikoiden kukkimisen aika keväällä. Itäranta ei anna suoraan vastauksia, ratkaisu, joka jäi kutkuttamaan lukijan makunystyröitä. On kuin kirjailija olisi piirtänyt kuvan ääriviivoineen, mutta antaa lukijan värittää omalla mielikuvituksellaan tyhjät aukot.

Innostuin kirjasta, se ehkä kävikin jo ilmi enkä oikeastaan löydä siitä mitään moitittavaa. Korkeintaan sen, että olisin halunnut Teemestarin kirjan jatkuvan pidempäänkin, olkoonkin että oikeastaan tarina on tälläisenaan ihan oikean mittainen eikä kaipaa mitään lisää. Olisin vain halunnut pysyä näissä varsin zenmäisissä tunnelmissa pidempäänkin.

Teemestarin kirja julkaistaan keväällä 2014 Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa - hieno saavutus!
"Teemestarit uskovat, että on aikoja, jolloin vesi ei halua tulla löydetyksi, koska se tietää joutuvansa kahleisiin, jotka ovat sen luontoa vastaan. Siksi lähteen kuivumisella voi olla tarkoituksensa, jota vastaan ei tule taistella. Kaikki maailmassa ei ole ihmisten. Tee ja vesi eivät kuulu teemestareille, vaan teemestarit kuuluvat teelle ja vedelle. Olemme veden vartijoita, mutta ennen kaikkea olemme sen palvelijoita."
Teos, 2012
Sivuja: 265
Kirjasta lisää: kirjailijan kotisivut

10 kommenttia:

 1. Minä en ole hehkutuksista huolimatta kiinnostunut tästä, mutta nyt laitoin varaukseen. Luin ensimmäisen luvun ensimmäisen kappaleen siskolla ja jo siitä huokui ihanan rauhallinen tunnelma. Nyt vielä sinun hyvä kokemuksesi niin pakko lopulta kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät, minä ainakin olin vaikuttunut. Koko kirja vain on niin - zen!

   Poista
 2. Onneksi tosiaan tartuit tähän. Minäkin ihastuin kirjan rauhalliseen tunnelmaan - ja silti tarina toimii ja kirja myös välittää monenlaisia tunteita. Yksi viime vuoden parhaimmista kotimaisista, ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tämä oli ihana löytö. Samaan aikaan hyvin hillitty kirja jossa kuitenkin on paljon pinnan alla!

   Poista
 3. Minä luin tämän vähän aikaa sitten, ja ihastuin myös. Kirja oli oikeastaan itsessään vähän kuin teeseremonia: kaikki oli oikealla paikalla, tunnelma oikea, kaunis, harmoninen. Yksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että kirja sai taas uuden ystävän. Merenhuiskeen kuvaus kirjasta on todella osuva! :)

  Jenni
  http://www.lily.fi/palsta/koko-lailla-kirjallisesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kyllä on vaikea olla pitämättä. Suosittelin jo yhdelle työkaverillenikin...

   Poista
 5. Komppaan teitä kaikkia, kaunis ja ihana kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Huomaan että vaikka lukemisesta on jo vähän aikaa, palaan silti ajatuksissani näihin tunnelmiin.

   Poista