lauantai 27. huhtikuuta 2013

These things hidden / Heather Gudenkauf

Heather Gudenkaufin kirjoihin tutustuin ensimmäistä kertaa Helmetin Overdrive-kirjaston kautta kun päädyin lukemaan kirjailijan tuoreinta teosta One breath away. Innostuin kirjasta kovasti, joten halusin tutustua kirjailijan aikaisempaankin tuotantoon ja kirjastosta löytyikin These things hidden.

Allison 21-vuotias ja on juuri vapautumassa vankilasta hyvän käytöksen ansiosta. Paluu kotikaupunkiin ei ole helppo, sillä Allisonin vanhemmat ja Brynn-sisar eivät halua olla tekemisissä tytön kanssa ja monet paikalliset karsastavat tyttöä tämän menneisyyden takia. Kirjakauppaa pitävä Claire antaa Allisonille mahdollisuuden, mutta tulee samalla käynnistäneeksi tapahtumaketjun joka tulee paljastamaan salaisuudet.

Heather Gudenkaufilla on hieman samantapainen ote tekstiinsä kuin Jodi Picoultilla, jonka kirjoista pidän paljon. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin useiden kertojien näkökulmien kautta ja aiheetkin usein käsittelevät inhimillistä draamaa ja monisyisiä tilanteita. Gudenkaufin teksti kallistuu enemmän jännityksen puolelle kuin Picoultin eikä kirjailija päästä lukijaa helpolla vaan kääntää takkinsa monta kertaa ennen viimeistä sivua pitäen lukijan arvailemassa - kuten koukuttavassa jännärissä kuuluukin!

One breath away oli minusta koukuttava ja hyvinkin onnistunut jännäri ja siksi odotukseni olivat ehkä liiankin korkealla These things hiddenin kohdalla. Kyseessä on toimiva ja kelvollinen kirja, joka ei vain yllä seuraajansa tasolle. Teksti on sujuvaa ja helppolukuista sisältäen samalla sopivasti yllätyksiä, mutta jokin ei tällä kertaa iskenyt. Lukukokemukseni oli "ihan hyvä", luokka, joka minusta on kaikkein ärsyttävin. Ihan hyvät ovat kaikein puolin mukavia kirjoja, joista ei jostain syystä jää oikein minkäänlaista jälkeä. Ne eivät ärsytä, niissä ei ole mitään ilmiselvää vikaa, mutta ne eivät myöskään sytytä. Niiden parissa sai ajan kulumaan mukavasti ja siinä se sitten olikin. Ja sellainen kirja These things hiddenkin oli, ihan hyvä. Taidan siis sittenkin suositella tarttumaan kirjailijan kolmanteen kirjaan tämän sijasta.
"I pick up the baby doll. It's old and battered and looks like it came out of a dumpster. Across the doll's bare chest it one word, slashed in black permanent marker, a word I now know will follow me everywhere, no matter where I go. Killer."
MiraBooks, 2011
Sivuja: 403

2 kommenttia:

  1. Taas esittelit minulle tuntemattoman jännityskirjailijan. Pidän mielessä tuon suosituksesi, jos päädyn lukemaan Gudenkaufia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Gudenkaufin One Breath Away -kirjaa, joka kai on ilmestyneistä tuorein.

      Poista