maanantai 6. heinäkuuta 2015

Uusi maa (MaddAddam #3) / Margaret Atwood

Yksi Kirjan vuoden lukuhaasteen huippukohdista on ollut trilogia-kategorian pisteen ansaitseminen, Margaret Atwoodin kirjat ovat huikeita ja näitä on kolme!! (Enemmän on enemmän, laadukkaissa lukukokemuksissakin.) Sain siis vihdoinkin MaddAddam-trilogian viimeisen suomennoksen hyppysiini ja Uusi maa totisesti lunasti odotukseni!

Kirja jatkaa melko tarkkaan siitä mihin Herran tarhurit jäi ja Uusi maa keskittyykin nimensä mukaisesti kuvaamaan sitä millaiseksi uusi ihmiskunta muotoutuu. Koska kyseessä on trilogian viimeinen osa, jätän juonikuvauksen sikseen ja keskityn vain hehkuttamaan itse kirjaa. Tarhureiden tarina ei ehkä lumonnut samassa mittakaavassa kuin trilogian aloittava Oryx ja Crake, mutta ihmiskunnan kohtalo oli vaakalaudalla joten pakkohan se on lukea.

Kirja osoittautui todella koukuttavaksi ja teinkin komeasti univelkaa sen takia.  Oli huikeaa poimia Atwoodin taitavasti sirottelemia tiedonmurusia ja kokea ahaa-elämyksiä - kirjailijan luoma maailma on laaja ja yksityiskohdissaan herkullisen värikäs. Vaikka kirjan maailman kuva onkin synkkä, se ei ahdista tarinan upean mustan huumorin takia. Mm. kerronnan jaksottaminen kohtauksilla joissa kerrotaan crakelaisille tarinaa on nerokasta ja hulvatonta. Myös erään tietyn voimasanan käyttö kirvoitti kikatuksen jos toisenkin..

Nyt, väsyneenä ja onnellisenä, luulen että Atwood on noussut yhdeksi kirjailijaidoleistani.  En oikein osaa kirjoittaa mitään älykästä ja objektiivista Uudesta maasta, sillä olen hyvän lukukokemuksen jälkeisessä onnen huumassa - antakaa siis anteeksi hehkutukseni, se tulee suoraan sydämestä!
"Kaikki ne vuodet sinä olit minun pelastukseni, hän tahtoisi sanoa. Mutta ei sano."
Otava, 2015
Sivuja: 559
Alkuteos: MaddAddam
Suomentanut Kristiina Drews
Kirjan vuoden lukuhaaste: trilogia

2 kommenttia:

  1. Täytyy ainakin aloittaa tämä trilogia tänä vuonna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari, suosittelen aloittamaan. Atwoodin maailmankuva on samaan aikaan sekä pelottava että hulvaton...

      Poista