lauantai 11. heinäkuuta 2015

Pari kirjaa rahasta: Vaurastu kuin Warren Buffet ja Nainen ja rikastumisen taito

Mika Hyttinen: Vaurastu kuin Warren Buffett

Warren Buffett on aikamme tunnetuin ja menestynein sijoittaja joten luonnollisestikin nappasin kirjan Ellibs-kirjastosta luettavakseni. (Minäkin vaurastuisin mielelläni kuin Warren Buffett, kukapa ei?) Ekonomisti Mika Hyttisen tietokirja onkin sinällään ihan selkeää luettavaa joskin aloittelijan sijoitusoppaaksi kirja ei ehkä käy, jonkinlaisia pohjatietoa olisi hyvä olla. Supersijoittajan teesit kyllä käyvät teoksen myötä selviksi mutta aiheeseen perehtyneelle kirja ei ehkä tarjoa kovin montaa uutta ajatusta.

Kirjan ystävänä moittisin kirjan rennoksi tarkoitettua, hivenen jutustelevaa sävyä joka luo ristiriitaista tunnelmaa faktapitoiseen sijoituskirjaan. Sen sijaan olisi Buffettin ideoiden käytännön toteutuksesta olisi hyvä tarjota esimerkkejä ja ohjeistusta tavissijoittajalle, jolla ei välttämättä ole esimerkiksi kykyä analysoida yrityksen liikkeenjohtostrategioiden toimivuutta.

Kokonaisuutena kirja on rento kurkistus taitavan sijoittajan ajatusmaailmaan. Jos sijoittaminen kiinnostaa eikä Warren Buffett ole entuudestaan tuttu, suosittelen tarttumaan tähän kirjaan.

Talentum, 2014
Sivuja: 178

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito

Sain aluksi Nainen ja rikastumisen taito -kirjasta samanlaiset vibat kuin vaikkapa naisille suunnatuista pinkeistä ja kukallisista työkaluseteistä. Ennakkoluulot ja pienoinen ärsytys iskivät kun mietin miksi naisille pitäisi erikseen kirjoittaa oma sijoituskirja - osaammehan mekin lukea! Onneksi kansi ei sentään ollut vaaleanpunainen - siinä sitä olisi ollut nieltävää!

Sitten aloin lukea ja nyt syön tässä sanani. Nainen ja rikastumisen taito ei nimittäin ollut yhtään hullumpaa luettavaa, Kullas ja Myllyoja ovat selkeitä, havainnollistavia ja hauskoja, luopumatta silti asiallisuudesta. Eri sijoitusmuodot käydään läpi, samoin kuin oman sijoitussuunnitelman tekeminen. Suunnittelman ja omien tarpeiden hahmottaminen onkin aluksi varmasti se suurin kompastuskivi mutta kirjoittajat tekevät tässä hyvää työtä rohkaistessaan tulevia moguleita. Ison plussan annan siitä kuinka kirjassa havainnollisestaan säännöllisen, pitkäjänteisen sijoittamisen tärkeyttä, jo suhteellisen pienelläkin pääomalla pääsee parissakymmenessä vuodessa sangen mukaviin tuottoihin.

Verrattuna Mika Hyttisen kirjaan Vaurastu kuin Warren Buffett on Nainen ja rikastumisen taito reilusti hauskempi ja selkeämpi kokonaisuus vaikka kansien väliin on saatu vähän kevyemminkin sulateltavaa asiaa mm. eri elämäntyyleistä ja niiden rahoittamisesta. Kirjan tarkoitus on hyvä, se haluaa herätellä ikäloukuissaan pyristelevät naiset kiinnostumaan omista raha-asioistaan ja säästämisesta tulevaisuutta varten millä on varmastikin tasa-arvoistava vaikutus.

Vaurastu kuin Warren Buffett menee hiukan syvemmälle sijoitusmaailmaan kuin Nainen ja rikastumisen taito mutta kohderyhmätkin ovat selkeästi erilaiset. Aloittelevalla sijoittajalle Kullaksen ja Myllyojan kirja on nappivalinta - suosittelen tarttumaan siihen silloinkin jos olet vain joskus pohtinut säästämisen aloittamista.

Talentum, 2014
Sivuja: 216

2 kommenttia:

  1. Kullaksen ja Myllyojan sijoituskirjat ovat kiinnostaneet minua pitkään, hyvä kun nostit nämä esille! Voisinkin katsella kirjaston valikoimia ja tehdä varauksen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salla, kannattaa kyllä, molemmat teokset sinällään olivat tietorikkaita vaikka selvästikin eri ryhmille suunnattuja. Molemmilla oli ansionsa ja ehkä myös heikkoutensa, mutta kumpikin varmasti palvelee tarkoitustaan.

      Poista