lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kesäkirjojen viikko: Säkenöivät hetket / Katja Kallio

Kesäkirjojen viikko päättyy Katja Kallion Säkenöiviin hetkiin, joka on kärsivällisesti odottanut hyllyssäni vuoden lukemistaan. (Ostin kirjan itselleni viime kesänä, mutta tuolloin oikea lukuhetki koittanutkaan mutta nyt sen houkutteli esiin kolea kesämme. Elämän pieniä outouksia...)

Säkenöivien hetkien tarina alkaa vuoden 1914 Hangosta, jossa kesää viettämässä Pension Bellevuessa ovat Inga Troberg ja hänen tyttärensä Elly. Elly haaveilee seikkailuista uuden ystävänsä, ylhäisen Eupraksian kanssa, mutta kohtalo puuttuu peliin ja kaikki muuttuu. Vuosia myöhemmin kohtaamme uudelleen Ellyn, hänestä on tullut vaimo ja äiti Harrietille, Beatalle ja pikku-Sylvalle. Ja kuten, on unelmia, särkyneitä haaveita ja hyvästejä.

Säkenäivät hetket oli kesäkirjoistani se, joka osoittautui pieneksi pettymykseksi. Kirja oli ihan mukavaa luettavaa, muttei unohtumaton, ei sellainen säkenöivä lukukokemus jota odotin. En myöskään kokenut Säkenöiviä hetkiä varsinaiseksi kesäkirjaksi vaikka Emmi Kyytsösen upea, nostalgiaa henkivä kansikuva lupaileekin rantatunnelmia. (Hetken aikaa mietin jopa copycat-kansikuvan lavastamista kannesta, mutta en taitaisi osata tehdä kunniaa alkuperäisteoksen kaunottarille.)

Säkenöivät hetket on sukutarina, kertomus naisista ja virheistä, joita ehkä toistetaan useammassakin sukupolvessa. Tarinalla ei tunnu olevan selkeää draaman kaarta tai juonta, asiat ikäänkuin vain tapahtuvat lukijan seuratessa vierestä mikä tavallaan on miellyttävää ja kepeää mutta silti tunnen etten pääse kylliksi sisälle henkilöiden persoonallisuuteen ja siksi kokemus jäi osaltani etäiseksi.

Kirjan on hiljattain lukenut myös Suketus, jonka blogista löytyy myös lisää linkkejä Säkenöivien hetkien blogiartikkeleihin.
Jag från ord till usa, vill en värld förtjusa.
Vill ni se en stjärna, se på mig!
Näillä askelilla, joita jonkinlainen hänelle annettu lupaus tuntuu siivittävän, Beata astelee keveästi yli männyn ilmajuurien, ja niin tehdessään hän tietää yhden säkenöivän hetken ajan, että hän on ollut aina olemassa, ja tulee aina olemaan.
Otava, 2013
Sivuja: 413

6 kommenttia:

 1. Hienot valinnat kesäkirjoiksi nämä kolme, olen lukenut Kallion teoksen joskus, ja vähän samat fiilikset jäi kirjasta - pienoinen pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, kirjan kansi tuntuu lupaavan jotain muuta kuin sisältö on. Kaipasin kevyettä ja helteisiä tunnelmia ja tämä vei hiukan toiseen suuntaan.

   Poista
  2. Mari a, kirjan kansi tuntuu lupaavan jotain muuta kuin sisältö on. Kaipasin kevyettä ja helteisiä tunnelmia ja tämä vei hiukan toiseen suuntaan.

   Poista
 2. Minä pidin tästä, kesäinen Hanko viehätti. :)
  Sinulle olisi blogissani pieni haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna, palailen asiaan lomien jälkeen. :)

   Poista
  2. Kiitos Jonna, palailen asiaan lomien jälkeen. :)

   Poista