lauantai 3. tammikuuta 2015

Endgame: The Calling / James Frey ja Nils Johnson-Shelton

Endgame on yksi niistä kirjoista jotka nappasin mukaan aikalailla mutuhuttu-tuntumalla: teki mieli
viihdettä, kirja oli Overdrivessä heti lainattavissa ja se vaikutti vauhdikkaalta ja vähän nälkäpelimäiseltä - lainauskoriin! Itse kirja siihen liittyvine ilmiöineen oli jäänyt aikaisemmin ihan huomiotta mutta vahinko tuli nopsasti korjattua kun tajusin että Endgameen liittyi myös ihan oikea, ns. alternate reality game,  jossa joukko pelaajia ympäri maailmaa ratkoo kirjan sivuilta löytyviä arvoituksia. Pelin voittajalle on luvassa mukavanlainen palkinto, nimittäin puolen miljoonan edestä kultarahoja. Peli on jo käynnistynyt ja sen ohjaajat arvelevat voittajan selviävän ensi keväänä - jännittävää! Kirjassa esiintyvät vihjeet olivat kyllä siinä määrin kryptisiä etten jaksanut edes lähteä yrittämään niiden ratkomista vaan jätän kulta-aarteet suosiolla muille.

12 meteoriittia iskeytyy eri puolille maapalloa niittäen tuhoa ja kuolemaa ja 12 nuoren elämä muuttuu sillä Loppupeli on juuri alkanut. Ikivanhojen sukujen edustajat kutsutaan koolle pelaamaan elämästä ja kuolemasta, sillä vain voittajan rotu tai sukulinja selviytyy. Pelaajat eivät luonnollisestikaan ole ihan mitä tahansa teinejä vaan vuosia tehtäväänsä koulittuja sotureja joita onnistuu niin lähitaistelu kuin monen moisten arvoitusten ratkaisukin.

Konsepti kuulostaa näin kuvailtuna ehkä hitusen heppoiselta mutta paketti on tosiaan toimiva, tarina suorastaan vyöryy eteenpäin hurjalla voimalla. Älkää erehtykö: Endgame on viihdettä. Jos se olisi elokuva,se olisi action leffa komeilla tehosteilla. Sellainen, jota on mukava mennä katsomaan pitkän työviikon jälkeen ja jättää aivot narikkaan. Teksti on koukuttaa ja haastaa lukijan selvittämään kuka pelaajista tekee seuraavan suuren siirron. Herkimpiä täytynee myös varoittaa: sattuneesta syystä kirjassa piisaa väkivaltaa ja tiukkoja valintoja mikä tosin ei varmaankaan tule juonikuvauksen jälkeen yllätyksenä. Käsittääkseni The Calling on Endgame -trilogian ensimmäinen osa ja tällä hetkellä tuntuu siltä että tekisi jo mieli lukea seuraavakin osa.


HarperCollins, 2014
Sivuja: 465

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti