maanantai 15. syyskuuta 2014

Pretty girl-13 / Liz Coley

Pretty girl-13 oli sattumalta lukukoriin kirjaston OverDrive-kokoelmasta poimittu äänikirja. Jotain kuunneltavaa oli fillarilenkeille saatava, joten hakukriteereinäni oli vain tiedostotyyppi ja saatavuus. Ja näemmä näinkin heppoisilla hauilla saattaa osua kelpo kirjaan, sillä Pretty girl-13 osoittautui kelpo jännäriksi jota kuunnellessa teki mieli polkea vielä pari kilometriä lisää.

Kirjan kertojana on Angie, tyttö joka 13-vuotiaana kidnapataan partioleiriltä. Kolme vuotta myöhemmin Angie palaa kuin ihmeen kautta kotiinsa mutta kuluneet vuodet ovat pyyhkiytyneet hänen mielestään. Kuinka jatkaa elämää 16-vuotiaan ruumiissa jos mieli on 13-vuotias? Mitä kolmen vuoden aikana tapahtui? Miksi Angien muisti edelleen pätkii?

Liz Coleyn kirja oli mainiota polkemisseuraa, heti kirjan alku teki vaikutuksen - ajatus kolmen vuoden katoamisesta tuntui hyytävältä ja siksi myös oivalta pohjalta trilleriin. Kirja keskittyy pitkälti Angien toipumiseen ja normaalielämään palaamiseen, mikä minusta on virkistävää vaihtelua moniin muihin teoksiin verrattuna. Tällä kertaa painopiste on uhrissa ja siitä, miten hän pystyy jatkamaan elämässään eteenpäin, ei niinkään sen pahiksen löytämisessä. Angien tilanne, muistamattomuus, tekee tilanteesta poikkeuksellisen ja pohtimaan sitä, olisiko tässä tilanteessa edes toivottavaa muistaaa vai lisääkö tieto vain tuskaa?

Ihan täydellinen jännäri ei Liz Coleyn kirja ole, itseäni jäi mm. mietityttämään tapahtumien aikajänne joka tuntuu hiukan liian nopealta ja helpolta, muutama sopiva sattumakin osuu tielle mutta kokonaisvaikultelma kirjasta jäi silti oikein positiiviseksi. Myös Nicola Barberin luenta toimi kirjassa oivallisesti, täytyy oikein nostaa hattua kaikille näille ääninäyttelijöille joiden seurassa olen saanut viime aikoina reippailla!

HarperCollins, 2013
Kesto: 8 h 20min
Lukija: Nicola Barber

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti