keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kaikki oikein / Anna-Leena Härkönen

Varmaan kaikki ovat joskus miettineet mitä tekisivät jos voittaisivat lotossa jättipotin. Minä ainakin olen. Lottovoittohaaveeseeni kuuluu mm. koti,jossa olisi tilaa myös kirjastohuoneelle ja erilaisille viihtyisille lukusopille, jokunen ihana matka ja pari muutakin ei-kauhean-yllättävää-juttua. Haaveeni ehkä toteutuu jonain päivänä jos muistaisin kerrankin lotota. Niinkuin Anna-Leena Härkösen Eevi Puttonen teki.

Eevi on pihien vanhempien tytär, josta aikuisena tuli kosmetologi ja hivenen alkoholisoituneen wannabe-muusikon vaimo. Elämä siis voisi olla paremminkin ja kaikki muuttuukin kun kohdalle osuu loton jättipotti - seitsemän miljoonaa. Mutta meneekö kaikki kuitenkaan niinkuin elokuvissa?

Härkösen Kaikki oikein osui hyppysiini juuri oikealla hetkellä, mieli teki jotain sujuvaa, sopivan helppoa ja hauskaa. Vaikka Eevin elämässä onkin selvästi omat varjopuolensa, osaa Härkönen säilyttää tietynlaisen keveyden eikä teksti tuntunut liian raskassoutuiselta. Oikein passeli välipalakirja siis!

Anna-Leena Härkönen tekee tässäkin kirjassaan nokkelia ja uskottavia havaintoja, myös ajatus lottovoittajan elämään kurkistamisesta tuntui kiehtovalta. Mikä tärkeintä, kirja johti myös ahaa-elämykseen - elämän muutokseen ei sittenkään tarvita lottovoittoa, asioita voi muuttaa muutenkin. (Mutta se lottovoitto kyllä ratkaisisi kirjastohuonepulman nopeimmin...)
"Saatana, hän lottoaisi nyt. Seitsemän miljoonaa. Järjetön summa. Olisi varmaan parempi lotota, kun jaossa olisi pieni voitto. Kun ei tavoitellut liikoja, sen saattoi vaikka saada. Mutta hän lottoaisi silti. Jos tulisi täysosuma, hän palaisi takaisin samaan kauppaan ja ostaisi kerralla kaikki lehdet pois kuljeksimasta. Hän ostaisi koko kaupan. Ja antaisi finnilärville kenkää."
Otava, 2014
Sivuja: 280

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti