perjantai 19. syyskuuta 2014

Dad is fat / Jim Gaffigan

Löysin Helmetin maanmainion OverDrive-kirjaston kätköistä tämänkin helmi äänikirjaksi. Standup-koomikko Jim Gaffiganin omaelämäkerrallinen hulluttelu kiinnitti huomioni jo erikoisella nimellään, jonka kuulemma ovat keksineet kirjailijan omat pikku silmäterät. Luvassa oli hulvaton matka lapsiperheen elämään!

Jim Gaffigan on New Yorkissa asuva koomikko ja onnellinen, 5-lapsisen perheen isä. Kirja koostuu lyhyistä pakinoista joissa isä kuvaa suurperheen vauhdikasta ja kaaottista arkea terävästi ja lämminhenkisesti. Kokonaisuudessa on jotain hellyyttävää, sillä vaikka Gaffigan suurimmaksi osaksi tuskailee lapsiperheen arjen keskellä, on selvää ettei hän vaihtaisi pois päiväkään.

Kirjan lukijana toimi Jim Gaffigan, joka teki loistavaa työtä. Kirjailija käytti ääntään mainiolla tavalla tehden fillarilenkeistä melkein kuin standup-sessioita - vain mikki ja lava puuttuivat. Lyhyet kertomukset toimivat mukavasti ulkolenkeillä, ainoastaan Gaffiganin tapa lopettaa kappale irralliseen letkautukseen hetkittäin hieman hämmensi. Tämäkin osaltaan lisäsi standupmäisyyttä, vain jonkinlainen ääniefekti taustalta puuttui. Jäin kuitenkin miettimään sitä kuinka kirja toimisi paperisen versiona, ilman Gaffiganin ilmeikästä luentaa. Ymmärtääköhän paperikirjan lukija ns. lopetusvitsin luonteen?

Suurperheen arki aukeni hyvin lapsettomallekin sillä kirja on myös oikeasti hauska, hörähtelin jopa ihan ääneen lenkeilläni. (Terveisiä vaan kaikille hullulta fillaristilta, en minä muuten mutta kun äänikirja...)
Veikkaisin kuitenkin että Dad is fat kolahtaa kovimmin vanhempiin, ehkäpä tässä olisi isänpäivälahjaideaakin?

Books on Tape, 2013
Kesto 5h 26min
Lukija Jim Gaffigan

4 kommenttia:

 1. Ja taas bongaan täältä kuunneltavaa... näin kolmen pojan äitinä sitä tietää jotain itsekin kaoottisesta arjesta... ehkäpä tuosta olisi vertaistueksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, OverDrivestä vaan lataamaan! Minusta Gaffigan oli hauska enkä varmaan edes tajunnut kaikkia juttuja. Kirjan pituus on mielestäni hyvä, 10 tuntia samaa olisi saattanut jo alkaa turruttaa!

   Poista
 2. Mulla on tämä kirjana, joten voin testata miltä Gaffiganin jutut luettuna toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, tämä kyllä kiinnostaa minua, Gaffigan on nimittäin oivallinen lukija tälle kirjalle.

   Poista