keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Järein asein / Hugh Laurie

Järein asein ei suoranaisesti ole ihan suosikkigenreäni, se on agenttiromaani, kirjojen versio toimintaelokuvalle. Nappasinkin kirjan kirjastosta mukaan pelkästään kirjailijan takia, Hugh Laurie kun on tuttu kasvo suosikkisarjoistani Kyllä Jeeves hoitaa (pitäisikin lukea taas P.G Wodehousea!) ja Tohtori House. Järein asein on Laurien esikoisteos ja se yllätti minut iloisesti. Näyttää nimittäin siltä että Hugh Laurie on hauska heppu myös siviilissä...

Järein asein on siis seikkailukirja, päähenkilönä freelanceturvamies Thomas Lang joka kirjassa sekaantuu kansainväliseen asekauppaan. Käänteitä ja vauhtia piisaa, omaan makuuni jo ehkä vähän liikaakin, mutta huumori pelastaa paljon. Laurien huumori on pikkuisen kuivaa ja ainakin omaan makuuni sopivaa ja Thomas päähenkilönä on mielenkiintoinen sekoitus toimintasankaria ja höppänää. Thomasin tielle osuu tietysti monenlaisia tyyppejä, mukaanlukien se kohtalokas nainenkin.

Kirja on kirjoitettu minä-muodossa ja vaikka ajoittain vierastankin sellaisia teoksia, tässä ratkaisu mielestäni toimii. Jostain syystä pystyin samaistumaan turvamies Thomasiin, jonka sisäinen puhe tuntuu välillä hyvinkin tutulta, melkein kuin omia ajatuksiani. (Tietysti ilman kansainvälistä asekauppaa, väkivaltaa ja sen sellaista...)

Sanoisin että Järein asein on oivaa lukemista niille, jotka pitävät vauhdista lukiessaankin, samoin huumorin ystäville. Muutama pieni maistiainen, pahiksista: "Vaikka Rayner olisi verhoutunut hohtavaan silkkiin ja pannut orkidean kummankin korvansa taakse, pelokkaat ohikulkijat olisivat ensin antaneet hänelle rahaa ja miettineet vasta sitten, olivatko hänelle velkaa." Ja tietysti rakkaudesta: "Tällä kertaa Sarah nauroi, hän tosiaan nauroi, ja minusta tuntui kuin olisin voittanut jokaisen olympiamitalin mitä ikinä on valettu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti