keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Villi vaellus / Cheryl Strayed

Villi vaellus tupsahti lukulistalleni vasta nähtyäni kirjaan perustuvan elokuvan trailerin - jostain syystä ajatus naisesta joka lähtee etsimään itseään yksinäiselle vaellukselle - vetosi minuun vaikken todellakaan ole mikään eräjorma. (Hehkutin myöhemmin kirjaa miehelleni joka myös totesi ylläolevan ja kysyi sitten toivekkaasti haluaisinko lähteä kesällä kokeilemaan vaellusta. En halua. Olen liian mukavuudenhaluinen.)

Pacific Crest Trail (tai PCT, kuten siihen kirjassa viitataan) on 4286 km pitkä vaellusreitti, joka alkaa USAn ja Meksikon rajalta ja aina Kanadan rajalle saakka, kulkien halki lukuisten eri kansallispuistojen, aavikoiden ja vuorien. Vuonna 1995 26-vuotias Cheryl Strayed on ajautunut elämässään aallonpohjaan ja päätyy lopulta PCT:lle selvittämään ajatuksiaan.

Rehellisesti sanottuna olin yllättynyt siitä kuinka koukuttava Strayedin kirja oli. Sen pääosissa ovat ehdottomasti nainen ja luonto kaikkine elementteineen ja varsinkin jälkimmäisen mahtavuus on voimakkaasti kirjassa läsnä. Uteliaiden kannattaa katsoa postauksen lopussa oleva kirjatraileri johon on liitetty Strayedin omia kuvia vaellukselta. Maisemat ovat mahtavia ja erilaisia ja saavat minutkin innostumaan - jos nyt ei ihan tällaisesta hurjan pitkästä vaelluksesta niin ainakin lyhyemmistä metsäretkistä.

Strayedistä itsestään on helppo pitää, nainen on hyvin rehellinen elämänsä virheiden suhteen ja tuossa avoimuudessa on jotakin aseista riisuvaa. On helppoa samaistua hänen elämäntuskaansa ja ihastella hänen rohkeuttaan ja sitkeyttään. Kirja tuo etäisesti mieleeni Eat Pray Loven (joskin Villi vaellus on minusta aidompi) ja aikani pohdiskelinkin ihmisten tarvetta hakea selkeyttä elämäänsä yksinäisyyden kautta. Ehkä joskus pitää lähteä kauas löytääkseen itsensä?
"Katsoin pohjoiseen, sillaan suuntaanm ja pelkkä ajatus siitä valoi minuun uskoa. Katsoin etelään, mistä olin tullut, villiin ja kesyttömään maahan, joka oli koulinut ja korventanut minua, ja mietin vaihtoehtojani. Tiesin, että oli vain yksi. Aina vain yksi.
Jatkaa kävelemistä."
Like, 2014
Sivuja:  408
Alkuteos: Wild. From Lost to Found  on The Pacific Crest Trail
Suomentanut Kirsi Luoma


5 kommenttia:

 1. Onpas sopivasti toinenkin positiivinen kommentti tästä. :) Työkaverini nimittäin ylisti tätä ja tietenkin varasin sen heti kirjastossa. Nyt se odottaa lukemista ja taisipa juuri nousta lukulistalle muutaman pykälän ylöspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjahilla, suosittelen. Oikeastaan yllätyin että hurahdin tähän kirjaan näin, en ole edes retkeilyihmisiä!

   Poista
 2. Olin jo ohittaa tämän arvion Bloggerin lukuluettelon päivitysvirrassa tuon chick-litiä henkivän kannen perusteella (kyseistä genreä yhtään väheksymättä, ei vain ole oikein minun kakkupalani), mutta onneksi kuitenkin kurkkasin, tämähän vaikuttaa kiinnostavalta! Mutta jo on tuolla vaellusreitillä mittaa! Meillä on ollut suunnitelmissa käydä Kuusamossa kävelemässä osa Karhunkierrosta, sellainen pätkä, jonka myös 7- ja 9-vuotiaat villasukkalapsetkin jaksavat päivän aikana hiljalleen kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, tämä kieltämättä näyttää vähän chick-litiltä. Leffakansi ei oikein innosta mutta sisältö on oiva! Samoin nimen suomennos ei ehkä ole ihan paras mahdollinen...

   Tuo lenkki sääolosuhteineen jne. on ihan käsittämätön! Ihan jännitti lukiessa Cherylin puolesta. Karhunkierros kiinnostaisi minuakin, sopivampi pituutensa puolesta.

   Poista
  2. Villis, tämä kieltämättä näyttää vähän chick-litiltä. Leffakansi ei oikein innosta mutta sisältö on oiva! Samoin nimen suomennos ei ehkä ole ihan paras mahdollinen...

   Tuo lenkki sääolosuhteineen jne. on ihan käsittämätön! Ihan jännitti lukiessa Cherylin puolesta. Karhunkierros kiinnostaisi minuakin, sopivampi pituutensa puolesta.

   Poista