maanantai 9. kesäkuuta 2014

Hyvän mielen vaatekaappi / Rinna Saramäki

Taisin pongata Hyvän mielen vaatekaapin ensimmäiseksi Lumiomenan blogista ja kirja jäi mieleen sellaisena joka olisi ihan pakko lukea. Monen muun tapaan minäkin pidän kauniista vaatteista ja huomaan siirtyneeni huomaamattani vaiheeseen jossa kaipaan enemmänkin laatua ja mukavuutta kuin niitä viimeisimpiä trendejä. Tunnustan sortuneeni (useampaankin kertaan) mm. makeisiin kenkiin joilla ei pysty kunnolla kävelemään. Olen myös fiilis-ostaja jolla on ollut mm. ihania mekkoja kaappi pullollaan vaikkei oikean tyyppisiä juhlatilaisuuksia usein kohdalleni osukaan. Mutta teoriassa voisin olla lumoava olento joka on pukeutunut ihanaan mekkoon. Tai huikean korkeisiin punaisiin mokkasaappaisiin. Siis teoriassa.

Rinna Saramäen kirja on suorastaan yllättävänkin monipuolinen ja selkeä kurkistus vaateteollisuuden kiemuroihin kuluttajan näkökulmasta. Saramäki kuvaa mainiosti niin suuria asioita kuten vaateteollisuuteen liittyviä eettisiä ongelmia, kuten halpatuotantomaiden työskentelyolot ja pieniä asioita, kuten vaatekaappi joka on pullollaan vääränlaisia vaatteita. Paketti on rakennettu taitavasti: se jakaa tietoa vakavistakin aiheista onnistuen silti olemaan kepeä ja viihdyttävä. Saramäki ei syyllistä lukijaa vaan antaa käytännön vinkkejä joilla lukija voi pienin askelin kulkea kohti toimivampaa vaatekaappia JA tehdä eettisempiä ostopäätöksiä. Tykkään!

Hyvän mielen vaatekaappi on inspiroiva. Huomasin peilaavani itseäni ja omaa vaatekaappiani Saramäen tekstiin ja myös into vaatekaapin uudistamiseen heräsi. Aiemmin tehtävä tuntui massiiviselta mutta koska kirjan ohjeet ovat selkeät, luulen että pystyn tehtävään. Esimerkiksi nyt etsin itselleni kesätakkia mutta tällä kertaa aion löytää sen täydellisen takin joka kestää matkassani vuosia.

Luettuani Hyvän mielen vaatekaapin jäin mietiskelemään myös vaateteollisuuden realiteetteja ja päädyin kyselemään asioista tutulta ostajalta, joka ystävällisesti selitti minulle kuinka tiukkoja neuvottelut ketjujen ja vaatteita valmistavien tehtaiden välillä todella ovat. Todellisuus on jokseenkin masentava - vaikka haluaisinkin maksaa Bangladeshilaiselle ompelijattarelle muutaman euron lisää, ei rahani todennäköisesti saavuttaisi häntä vaan tipahtaisi jonkun toiseen taskuun. Surullista mutta ehkä tämänkin kirjan levittämä tietoisuus auttaa omalta osaltaan parantamaan tehdastyöläisten oloja, edes yksi tehdas kerrallaan.

Atena, 2013
Sivuja: 300

 Ps. Kirjabingosta nappaan pisteen Kotimainen kirja.

4 kommenttia:

 1. Tätä on niin paljon kehuttu, että on ihan pakko saada tämä jossain vaiheessa luettavaksi. Varsinkin, kun omaa vaatekaappia katsellessa ei tullut todellakaan voi väittää tulevansa hyvälle mielelle, sellainen kaaos kaapissa vallitsee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, sanoppas muuta. Löytyy ihanuuksia joilla ei oikeasti koskaan ole käyttöä, kenkiä joilla ei voi kävellä (mutta ne näyttävät hyvältä!) jne..

   Poista
 2. Mä tykkäsin tästä valtavasti. Ja huomaan nyt sopivan viiveen jälkeen, että vaikken ryhtynyt mihinkään "nyt siivoan vaatekaappini ja -ostotottumukseni" -suurprojektiin, on kirja vaikuttanut vaatetapoihini paljon. Itse halusin lukea kirjan juuri tuon "tieto-osion" vuoksi, sillä tiesin sen olevan riittävän kevyesti, mutta ammattitaidolla ja tarkkuudella tehty. Niinpä tuo "näin siivoat vaatekaappisi-osio" eli se naistenlehtikama oli mulle positiivinen yllätys; nyt kesävaatteita vintiltä hakiessa avasin kassit, valitsin ne, joita haluan kesällä pitää päällä, ja palautin loput vinttiin. Ei ihan 33, mutta aika lähelle ;) Helpottaa aamuja, oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidibee, tämä oli oikeasti oivallinen paketti, hyvä kokonaisuus kaikin puolin. Minä en ajatellut myöskään ryhtyä aktiivisesti toimiin mutta niin osasinkin jättää alesta ostamatta yhden ihanan jota en ikinä käyttäisi. Että peukkuja Saramäelle!

   Poista