keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Tuulisen saaren kirjakauppias / Gabrielle Zevin

Joskus posti tuo mukanaan kivoja yllätyksiä juuri silloin kun niitä tarvitsee. Tällä kertaa jumitin kahden pitkän ja vaativan kirjan kanssa kun luukusta yllättäen ja pyytämättä ennakkokappale Tuulisen saaren kirjakauppiaasta. Kirja vihjaili olevansa leppoisa ja kepeä ja minä tartuin koukkuun - ei kai kukaan lukemista rakastava voi oikeastaan vastustaa kirjaa lukemista rakastavista ihmisistä?

Tuulisen saaren kirjakauppa sijaitsee Alice Islandilla ja sen pitäjä, A.J. Fikry, on keskittynyt vaimonsa kuoleman jälkeen juomaan itseään hengiltä. Sitten tapahtuu jotain epäonnista joka johtaa onneen - A.J. omistama arvokas käsikirjoitus varastetaan hänen kotoaan, sitten kauppaan jätetään pieni tyttö ja elämänkokoinen rakkaustarina alkaa.

Tuulisen saaren kirjakauppias osuu mainiosti sarjaan Kepeät kesäkirjat. Tarinassa toki on omat ennalta-arvattavat kohtansa mutta tämän genren kirjassa ne eivät haittaa. Jokseenkin epäyllättävästi minä ihastuin kirjakauppiaaseen ja mm. hänen laatimiinsa lukulistoihin ja pongailin ilolla tuttuja kirjoja rivien väleistä. Valitettavasti minun ja A.J:n kirjamaku ei osu aivan yksiin, olen mm. paksujen kirjojen ystävä ja maaginen realismikin osuu usein maaliinsa. Kirjan ystävälle Zevinin teos onkin varmasti mukavaa kesäherkkua, jossa kirjan kanssa voi ikäänkuin käydä keskustelua kirjallisuudesta.

Se, mihin en aivan kirjassa rakastunut, oli kirjan lyhyys ja nopeus. Pidän usein kirjoista joissa saa syventyä tapahtumiin, ikäänkuin elää henkilöiden mukana. Tässä tapauksessa lukujen välillä saattoi helposti vierähtää useitakin vuosia, ratkaisu jonka ymmärrän mutta josta en ihan varauksetta pidä, sillä siitä tulee minulle helposti kiirehtimisen tuntu. Makuuni myös alle 239 sivuinen kirja on vähän kevyen puoleinen ja ihmettelenkin hiukan sitä miksei kirjailija halunnut pureutua henkilöidensä kokemukseen yhtään enempää.
" -Haluan vain varoittaa sinua. Saatan olla huono kirja, jossa on hyvät kannet."
Lambiase voihkaisee. "Olen törmännyt muutaman."
"Esimerkiksi?"
"Ensimmäinen avioliittoni. Vaimoni oli nätti mutta ilkeä."
"Ajattelit siis tehdä saman virheen kahdesti?"
"Ehei, olen nähnyt sinut hyllyllä jo vuosien ajan. Olen lukenut takakannesta tiivistelmän ja kehut."
Gummerus, 2014
Sivuja: 239
Alkuteos: The Storied Life of A.J. Fikry
Suomentanut Tero Valkonen
Saatu arvostelukappaleena.

PS. Kirjabingosta nappaan tällä pisteen Tänä vuonna julkaistu.

10 kommenttia:

 1. Kävin jo esittämässä samasta aiheesta (mutta eri kirjasta) kommentteja tuolla Sinisen linnan kirjastossa, että anteeksi vain jo etukäteen, mutta minä kyllä voin vastustaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, minusta paljon lukeville kirjoittaminen on riskaabelia, koska ne penteleethän lukevat paljon joten ovat myös aiheen suhteen tavallista vaativampia. Ja vaikka ajatus Fikryn kirjakaupasta pienellä tuulisella saarella onkin ihana, niin kyllä minä silti haluan että kirjassa on vähän enemmän pureskeltavaa kuin se ihana kirjakauppa.

   Poista
  2. Tää oli ihan mahtava perustelu. Saatoin juuri parantua ennakkoluuloistani. Vähänkö on kyllä hienoa! Taisin olla väärässä, ja olen näin iloinen :D

   Poista
  3. Liina, kiva jos perustelu kelpasi! :D

   Poista
 2. Minäkin ihastuin Fikryyn! Ja tämä kirja olisi kyllä minunkin puolestani saanut jatkua...

  Lauri Viidan mielestä kaikki tarpeellinen ja tarpeeetonkin on sanottu 300 sivulla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, vähän nopeasti tässä loikittiin ilojen ja surujen yli, Mayakin vanheni ihan silmissä. En kyllä tiedä olenko ihan samaa mieltä Lauri Viidan kanssa, minä kun niin nautin pitkistä kirjoista. ;-)

   Poista
 3. Tykkään itsekin kovasti kirjoista (romaaneista), joissa puhutaan kirjoista ja lukemisesta. Sellaisia saisi mielellään julkaista enemmänkin! :) Tilasin tämän kirjan juuri nettikirjakaupasta ja ajattelin säästää sen lukemisen kesälomapäiville. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikukka, kesälukemiseksi tämä varmasti onkin ihan oivallinen. Varsinkin jos löydät kivan kallion jostain meren rannalta...

   Poista
 4. Symppis oli kyllä tämä! Just sopivan kevyt myös omaan lukujumiin. Itse en kiintynyt kirjaan niin paljon että lyhyys olisi haitannut, mutta syvyys olisi varmaan auttanut sitten siinä kiintymisessäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, juuri näin. On vaikeaa oppia pitämään henkilöistä jotka vanhenevat viisi vuotta noin vain sivua kääntämällä. Lukujumiin tämä kyllä varmasti passaa, kirja on kuitenkin ihan miellyttävä ja jumitukseen sopivan kepeä.

   Poista