keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kafka on the Shore / (suom. Kafka rannalla) / Haruki Murakami

Haruki Murakamin kirjat ovat sellaista herkkua että luen niitä hiljakseen, säästellen. Overdriven maanmainioista kokoelmista löysin englanninkielisen version Kafkasta rannalla ja upposin maagisen realismin outoon maailmaan.

Kafka rannalla kertoo rinnakkain kahta tarinaa: on 15-vuotias Kafka joka karkaa kotoa ja iäkäs Nakata joka etsii työkseen kadonneita kissoja. Tarinaan mahtuu myös outo tapahtuma sotavuosilta kun kokonainen koululuokka vaipui tajuttomuuden tilaan, mies nimeltä Johnnie Walker sekä outo ennustus. Näistä irrallisista palaisista on Murakami kutonut sellaisen verkon etten edes yritä sitä kuvata tarkemmin - en luultavasti tekisi kirjalle oikeutta!

Murakamin voima on outo. Kymmenen tuntia kuunneltuani olin aivan koukussa - ja aivan pihalla. Työkaverini kysyi mistä lukemani kirja kertoi ja tajusin etten oikeastaan tiennyt eikä se edes haitannut minua, sillä luotin siihen että kirjailija johdattaa minut joskus jotenkin vielä oikeille jäljille. Olen melkoisen vaikuttunut siitä että kirjailija onnistuu kutomaan näin mutkikkaan vyyhden ja koukuttamaan lukijan niin että hän puolisokeanakin haluaa haparoida kohti viimeistä sivua.

Kafka rannalla oli outo ja kiehtova. Kirjailijan ote tarinaan on mielenkiintoinen, kerronta on toisaalta hyvinkin realistista ja kaunistelematonta, mm. seksikohtaukset ovat suorasukaisen kaunistelemattomia, ja silti kokonaisuuteen mahtuu luontevasti myös taianomaisia elementtejä kuten taivaalta satavia kaloja, en voi muuta kuin ihastella!

Kirjan lukijat tekijät jälleen kerran hyvää työtä, joskin Kafkan esittäjällä oli jossain kohdissa ikävä taipumus madaltaa ääntään kuiskaukseksi. Tyylikäs veto kirjan tunnelman kannalta, huonompi juttu meluisassa bussissa istuvan lukijan osalta. Kirja oli muutoin mainio lukukokemus mutta äänikirjatiedosto tuntui olevan osittain korruptiotunut, sillä paikoin kirjan luenta pomppi kuin naarmuista äänilevyä kuunneltaessa. Tämä häiritsi jonkin verran lukunautintoani, mm. eräs tärkeältä ja dramaattinen vuoropuhelu kirjan loppupuolella katkeili niin etten saanut siitä lainkaan selvää.

Naxos Audiobooks, 2007
Kesto: 19h 6min
Lukijat: Sean Barrett, Gordon Griffin, Daniel Philpott
Kirjasta lisää: Rakkaudesta kirjoihin, Anna minun lukea enemmän, Luminen omena
Ps. Kyllä nappaan tällä kirjalla pisteen Fantasia Kirjabingosta.


9 kommenttia:

 1. Harmi, kun fileet eivät toimineet. Minulla kävi Watership Downin kanssa niin, että luvuista puuttuivat loput... hyppäsi ensin 3 minuuttia yli, sitten seuraavassa 10 minuuttia... Korjaantui, kun latasin uudelleen.

  Murakami on ihana. Kafka rannalla ei ole suurin suosikkini, mutta mielellään sitäkin luki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minäkin kokeilin uudelleen lataamista mutta siitä ei harmikseni ollut apua. Laitoin Helmetiin meiliä ja lupasivat tutkia asian. Minun suosikki-Murakaminin taitaa olla se ihana juoksemisesta kertova mutta hieno kokemus tämäkin oli.

   Poista
 2. Ihana Kafka! Voisin itse vaikka ladata tämän Overdrivesta ja kuunnella uudemman kerran. Jokin siinä selittämättömässä kiehtoo. Minulla on juoksukirja vielä lukematta, 1Q84 tällä hetkellä suosikkini omituisuudessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, hienoa Murakamissa on sekin että kirjan ainekset ovat tavallaan melkein käsittämättömät ja silti kaikki pelaa yhteen niin hienosti. Outoa ja hienoa!

   Poista
 3. Kafka on tosiaan outo ja kiehtova. Pidin aivan erityisesti siitä alun koululuokan mysteeristä: olisin voinut lukea siitä enemmänkin. Myös Kafkan yksinäiset päivät metsämökissä olivat lumoavaa luettavaa.

  Pidän Murakamissa erityisesti siitä, ettei kaikkea koskaan selitetä pohjia myöten: mysteerin tunne säilyy kirjan kansien sulkemisen jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, se koululuokan kokemus viehätti minuakin! Kehittelin kävelylenkeilläni jos jonkinmoisia teorioita, tuntui melkein siltä kuin itse kirjan lukeminenkin olisi arvoitus joka odotti ratkaisuaan - pidin tästä ominaisuudesta hirveän paljon.

   Poista
 4. Tämä on elämäni kirja. Ensimmäinen kirja jonka luin Murakamilta ja mikään muu kirja (paitsi Liisan seikkailut ihmemaassa) ei ole pystynyt samanlaiseen kolahdukseen elämässäni kuin tämä. Parasta tässä on juuri se, että sitä on niin vaikea selittää, määritellä ja analysoida. Tunnelma on niin ainutlaatuinen. Muistan kun luin kirjan loppuun täydessä bussissa ja mieleni teki huutaa, että tiedättekö mitä minä juuri koin! Ja onko tosiaan mahdollista, että te muut ette kokeneet sitä samaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, ihanaa! Jokaiselle on jossain se oikea ja tämä siis on sinun kirjasi. :)

   Poista
 5. Minäkin säästelen näitä. Olen lukenut vasta Norwegian Woodin, 1Q84:n ja Kafkan. Omassa hyllyssä odottava Sputnik voisi olla seuraava, ja kohta voisi olla taas Murakamin aika, koska viimeksi luin Murakamia reilu puoli vuotta sitten. En malttaisi odottaa syksyllä suomennettavaa uusinta Murakamia varsinkin, koska se sijoittuu vanhaan kotikaupunkiini.

  VastaaPoista