lauantai 14. kesäkuuta 2014

Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä / Saku Tuominen

Saku Tuomisen Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä on niitä kirjoja jotka vetävät puoleensä niin nimensä kuin ulkoasunsakin puolesta. Hyvä elämä nimittäin näyttää nostalgisen vanhanaikaiselta pikkukirjaselta ja tästä - sangen oudostakin syystä nappasin kirjan mukaani Bestseller-hyllystä. Kirjan ulkoasu ja taitto ovat Tom Jakobssonin suunnittelmia ja ansaisevat kyllä peukutuksensa vaikka sisäsivun alleviivaukset aluksi aiheuttivatkin minussa pientä pelonsekaista hämmennystä (luulin että joku oli piirtänyt kirjaston kirjaan - paniikki ja raivo!)

Osoittautui että Hyvä elämä on pieni kirja, jossa on vähin sanoin sanottu tärkeitä juttuja. Niinkuin se, että unelmat ovat tärkeitä ja joku onnistuu niiden hullumpienkin haaveiden kanssa. Minulle ison ahaa-elämyksen tarjosi mm. se, että mitä vanhemmiksi tulemme, sen pienemmiksi käyvät unelmamme. Nuorena haluaa valloittaa maailman, keski-ikäisenä ehkä riittää jos löytäisi sopuhintaisen omakotitalon ilman liikoja remonttihuolia. Unelmille ei tunnu myöskään vanhempana olevan aikaa tai resursseja tai ehkä oikeasti muodostammekin omat esteemme. Koska pelkäämme?

Hyvä elämä on taitoltaan väljä, sivumääräisestikin pieni kirjanen mutta sen lukemiseen meni yllättävän pitkä aika. Säästelin sitä hyvään viretilaan ja halusin rauhassa makustella sen ajatuksia. Tunsin myös tarvetta löytää sen oman suuren unelmani, sen jota en ehkä edes itselleni uskalla kertoa. Ja löytyihän se, kun kylliksi ajatuksiani pyöritin, sama vanha haave jo vuosien takaa. Kuten monet isot ja tärkeät asiat, se vaikuttaa olevan - ainakin aluksi - vaikea ja työläs haave mutta ei mahdoton. Ehkä jo tänä kesänä otan ensiaskeleeni unelmaa kohden.

Ja juu, takaisin Hyvään elämään. Se on mielenkiintoinen, positiivinen ja kannustava kirja. Se kannattaa lukea.
"Miksi me puhumme katteettomasta optimismista muttemme juuri koskaan katteettomasta pessimismistä?
Miksi on hienompaa sanoa otsa kurtussa, että eivät "kaikki pysty toteuttamaan unelmiaan" kuin väittää sinisin silmin, että "kuka tahansa voi pystyä lähes mihin tahansa"?
Molemmat lauseet ovat nimittäin aivan yhtä tosia.
Kaikki eivät pysty kaikkeen, mutta kuka tahansa voi pystyä mihin tahansa."
Paasilinna, 2013
Sivuja: 110

Ps. Kirjabingosta piste ruudusta Alle 200 sivua.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun bloggasit tästä! Olen nähnyt kirjan vilahtelevan milloin missäkin, ja se tekisi kyllä mieli lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tessa, oli siinä määrin mukava pieni kirja että pakko oli blogata.

      Poista