maanantai 14. huhtikuuta 2014

Langenneet / Michael Katz Krefeld

En tiedä miksi alunperin niin kiinnostuin Michael Katz Krefeldin Langenneista, ehkä syynä oli Marko Leinon Saasta, joka jätti minuun lukemisen jälkeen voimakkaan tunnereaktion - syvän pahan olon tunteen. Jotain samaa on ehkä Langenneissakin joka sekin luotaa yhteiskuntamme synkimpiä puolia.

Langenneet vie lukijansa Tukholman seksikaupan keskelle, jossa Masha, parikymppinen nainen, yrittää pysyä järjissään ja hengissä. Mashan tarina on ehkä monella tapaa tavallinen, nuori nainen huijataan maksamaan seksillä velkaa joka ei ikinä lopu, huumeet ja alkoholi auttavat kestämään todellisuutta. Todellisuutta pakenee myös Thomas, sairauslomalla oleva poliisi, joka yrittää viinan ja väkivallan keinoin turruttaa mielestään vaimonsa menetyksen. Sitten häneltä pyydetään apua, eräs äiti haluaisi löytää tyttärensä - Mashan.

Huomasin Langenneiden takaliepeestä Krefeldin olevan ammatiltaan käsikirjoittaja ja kieltämättä tämä ehkä näkyykin jossain määrin tekstissä. Kirja pitää sisällään vahvoja kohtauksia ja etenkin Mashan tarina koukutti ja kauhistutti, huomasinkin ahmivani kirjaa eteenpäin toivoen naisen onnen kääntyvän ja peläten pahinta, sillä tässä kuviossa kun on mukana myös sarjamurhaaja, joka tekee langenneista naisista valkoisia enkeleitä. Itseasiassa, vaikka en sarjamurhia yleensä kaihdakaan (heh!) jäin jopa miettimään oliko  tämä juonne tarpeellinen tarinassa sillä pelkästään Mashan kokemukset riittivät kyllä järkyttämiseen. Hyvä silti että ihmiskaupasta kirjoitetaan kirjoja, ehkäpä asiat paranevat tietoisuutta lisäämällä. Ilahduin myös siitä, että synkästä aihepiiristään huolimatta kirjailija on onnistunut saamaan tarinan pieniä hymyn pilkahduksiakin, Thomasin kollegat mm. ivasivat ruotsalaisia varsin hauskasti.

Ainoa asia, josta en kirjassa erikoisemmin pitänyt, oli kansi, joka toki kuvastaa synkkiä tunnelmia tehokkaasti. Luulen kuitenkin että olisin saattanut kävellä kaupassa tämän kirjan ohi sillä kannen kuvitus ja väritys antavat minulle hiukan halvan ja kuluneen tunteen dekkarista, joka kuitenkin on varsin laadukas. Älkää siis ihmiset kävelkö kelpo dekkarin ohi, näiden kansien välistä löytyy kunnon tavaraa!
"29. marraskuuta 2010. PÄIVÄ 43. Yli neljäsataa jäljellä. Minä olen Masha. Masha, 21 vuotta. Olen joutunut helvettiin. Tämä on minun päiväkirjani. Ymmärrättehän sen. En kirjoita kenellekään, itselleni vain... Että pysyisin hengissä. Että muistaisin että olen yhtä elossa..."
Like, 2014
Sivuja: 352
Alkuteos: Afsporet
Suomennos Päivi Kivelä
Saatu arvostelukappaleena

2 kommenttia: