lauantai 16. marraskuuta 2013

The Perfume Collector / Kathleen Tessaro

Joskus kirjan valintakriteerit saattavat olla hyvinkin sattumanvaraiset. Olin törmännyt Audible laajoissa
kokoelmissa Kathleen Tessaron kirjaan The Perfume collector, joka jäi mieleeni kiehtovan nimen ja ennenkaikkea kannen kuvan perusteella. Kannen punapukuinen nainen oli mielestäni niin chic että kirja jäi kummittelemaan mieleeni ja lopulta päätyi ostoskoriinikin. Onneksi, sillä tämä kirja oli yllättävän ihanaa todellisuudenpakoa ja huomattavasti vähemmän höttöinen kuin etukäteen kuvittelin.

Eletään 1950-luvun Lontoossa, eräänä päivänä kiltti ja herttainen, onnettomassa avioliitossa elävä Grace saa yllättävän viestin ranskalaiselta juristilta. Hän on saanut perinnön naiselta, josta ei ole koskaan kuullutkaan. Hämmentynyt Grace matkustaa Pariisiin ja yrittää ottaa selvää miksi salaperäinen Eva d'Orsay, kosmetiikkakuninkaan rakastajatar, on nimennyt juuri hänet testamentissaan. Tarina liikkuu kahdella aikatasolla ja lukija temmataan myös 1920 New Yorkiin, jossa nuori Eva kokeilee siipiään.

En oikein tiedä kuinka kuvailisin tätä kirjaa. Se ei ole erityisen romanttinen, höttöinen, historiallinen eikä sen mysteeri ole maailmoja järisyttävä. Silti viihdyin kirjan parissa loistavasti. Voisin kaiketi sanoa että The Perfume Collector on tarina naisista, jotka löytävät voimansa. Se on myös tunnelmien kirja, erityisesti Pariisi näyttäytyy kirjassa upeana - matkakuumeeni alkaa taas vähitellen herätä! Samoin tuoksujen ystävälle kirja saattaa olla mainio lukukokemus, sillä hajuvesien kiehtovan ylellisessä maailmassa liikutaan paljon. Tessarolla tuntuukin olevan taito kuvailla tuoksuja siten että ne muodostavat kauniita, visuaalisia hetkiä lukijalle.

The Perfume Collectorin juoni oli kiinnostava ja koukuttava eikä ilokseni sortunut moniin saman tyyppisten kirjojen kliseistä, tosin yksi paha tapaus sieltä kuitenkin löytyi! (Enpä kuitenkaan kerro mikä etteivät muut lukijat spoilaanut.) Kirjan lukija oli mielestä vallan mainio, Lauren Lefkow vaihteli näppärästi eri aksentteja ja rakastuin etenkin hänen ranskalaiseen luentaansa jopa siinä määrin että huomasin jäljitteleväni sitä omassakin puheessa. Höperöä!

AudioGo Ltd, 2013
Kesto 11 h, 34 min.
Lukija Laurel Lefkow

6 kommenttia:

 1. Kiehtovia aikakausia ja tapahtumapaikkoja, naiskohtaloita ja hienostuneisuutta - kuulostaa hyvältä! Kuvauksesta tulee mieleen toinen Tessaron kirja, Eleganssi, jossa päähenkilö löytää vanhan ranskalaisen käytösoppaan eleganssin saloihin ja alkaa yrittää seurata sen neuvoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luru, tämä oli kiehtova, tykkäsin kovasti. Katselin vähän Elegancea jo Audiblessa sillä silmällä, luulen että se kyllä tulee kuunneltua.

   Poista
 2. Onpa hauskaa! Minäkin olen lukenut Tessaron Eleganssin Lurun tapaan ja pidin siitä kovasti, olen tainnut lukea sen kahdesti tai kolmesti. Pitänee tutustua tähänkin, epähöttöinen viihdytys kelpaisi mainiosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, Eleganssi kuulostaa aina vaan kiinnostavammalta.

   Poista
 3. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta. Minullekin epähöttöinen viihdytys kelpaisi mainiosta. Tai no, tässä väsymysasteessa menisi kyllä joku ihan superhöttökin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, väsymys tuntuu niin tutulta. Ehkä se on tämä marraskuu, mutta minä kaipaan nyt kovasti viihdykettä ja todellisuudenpakoa.

   Poista