maanantai 4. marraskuuta 2013

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin / Mia Kankimäki

Ihan ensiksi: Mia Kankimäen esikoisteoksen nimi on ihana. Ihana! Pistin kirjan varaukseen pelkän nimen perusteella, koska ajatus asioista jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, tuo mieleen rakastumisen ensihetket ja sen kiihdyttävän tunteen, joka nostaa punan poskelle kun juuri se oikea on lähellä. Pakko lukea!

Kankimäen kirjaa on vaikea laittaa mihinkään lokeroon. Se kertoo matkasta Kiotoon, kirjan kirjoittamisesta ja 900-luvulla eläneen hovinaista, Sei Shōnagonista - ja elämänmuutoksesta. Kirjan alussa Kankimäki, keski-ikäinen, miehetön ja lapseton nainen, on kyllästynyt rutiiniksi muuttuneeseen elämäänsä ja päättää kirjoittaa kirjan idolistaan, Seistä. Kirjan kirjoittamista varten Mia pakkaa entisen pakettiin ja suuntaa rohkeasti kohta uusia seikkailuja.

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on luokiteltu tietokirjaksi, mikä vähän hämmensi minua. Se on toki tietopitoinen, mutta siinä on kosolti rehellistä huumoria ja hupsuttelua ja chick-lit -kirjoista tuttua suloista kepeyttä. Oikeastaan paketti on aika oivallinen, sillä Kankimäki onnistuu tekemään Seistä elävän ja kiinnostavan, rohkean ja suorasukaisen, eräänlaisen muinaisen vastineen Sinkkuelämän naisille. Kirjailija luo Heian-kauden hovista muutenkin mielikuvitusta kutkuttavan kuvan tuohon aikaan kun ilmeisesti aristokraatteja kiinnosti eniten "kuun katselu ja siitä runoilu" kuin se sotaisampi meno jota Euroopassa tuolloin harrastettiin. Myös avioliittomarkkinoilla olivat runonkirjoitustaidot ja kaunis käsiala valttia, mikä pisti ainakin allekirjoittaneen hymyilemään.

Kankimäki harrastaa eräänlaista keskustelua tutkimuskohteensa kanssa mikä tekee tutkimusprosessin seuraamisesta kiintoisan. Hän yrittää palatseissa ja museoissa vieraillessaan nähdä vilauksen Seistä, miettii miltä tämä näytti ja mikä tämän kohtalo oli. Vaikka Tyynynaluskirjan kirjoittanut nainen onkin merkittävässä osassa Kankimäen kirjassa, jakavat valokeilan hänen kanssaan huikean mielenkiintoiselta matkakohteelta vaikuttava Kioto ja Kankimäki itse, joka alkoi kirjan edetessä tuntui kuin vanhalta kaverilta ja ihailin hänen rohkeuttaan hypätä oravanpyörästä.

Tykkäsin kirjasta kuin Sei Shōnagon kauniista paperista, se pääsee ehdottomasti mukaan Suosikit-kategoriaani ja saatanpa ostaa tämän ihan omaksenikin. Suosittelen!
Täällä minä olen seuraavat kolme kuukautta elämästäni. En palaverikierteessä, en stressiahdistuksessa, en jatkuvan kasvun, tehostamisvaatimusten ja organisaatiouudistuden paineissa, en motivaatiopuutteessa, en kutsumuspalkkavitutuksessa, en kello 6.15 soivan herätyskellon orjuudessa, en turhautumassa siitä, ettei elämässä tapahdu mitään, en odottamasa tv-sarjan seuraavaa osaa, en musertumassa erilaisuuden painon alle - vaan täällä, vapaana, itsenäisenä, yksin, kaikki mahdollisuudet edessäni, vapaana kunakin aamun valitsemaan, mitä haluan tehdä tai olla tekemättä.
Kurkkua kuristaa, onni hiipii sisään.
Otava, 2013
Sivuja: 380

10 kommenttia:

 1. Kirja vei totaalisesti sydämeni kesällä! Kummastelen myös tietokirjaluokitusta, koska minusta tämä on ennen kaikkea romaani. No, ehkä muut tietävät paremmin :)

  Oli aivan mahtavaa heittäytyä uhkarohkeaan seikkailuun kertojan mukana. Huippukirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, totta puhuen en tiedä miksi olisi itse tämän luokitellut, tässä on niin monenlaista otetta. Tietoa, elämäkertaa, vähän jopa saan chick-lit -vibojakin - outo mutta hurmaava pakkaus!

   Poista
 2. Mie taas luulin kirjan olevan romaani ja tuskastuin ihan alkusivuilla siihen, ettei se minusta ollut kovin hyvää proosaa. Kun huomasin, että se on luokiteltu tietokirjaksi, myös lukuasenteeni muuttui ja minusta se oli kekseliäs, uudenlainen tietokirja. Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, tämä tosiaan on ihan omanlaisensa kirja, ehkä tuo uudenlaisuus näkyykin juuri siinä ettei se tunnu kuuluvan oikein mihinkään kategoriaan, varsinkin kun tässä oli niin paljon erilaisia teemoja.

   Minä itseasiassa pelkäsin kirjan olevan vähän kuivanlainen ja sitten yllättyinkin oikein iloisesti ja löysin sieltä huumoria ja kasvutarinaa ja hyvää mieltä.

   Poista
 3. Minun täytyy tämä kyllä lukea jossain vaiheessa! Olen vilkaissut alkua (sain tästä kesällä ennakkokappaleen pyytämättä ja yllättäen) ja arvioiden perusteella kirja vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salla, lue ihmeessä. Kirja on ehkä outolintu kategoriassaan mutta mielenkiintoinen sellainen!

   Poista
 4. Minäkin olen nyt arvioiden perusteella päättänyt, että haluan lukea tämän jossain vaiheessa ;). Vaikuttaa niin kiehtovalta!

  VastaaPoista
 5. Tämä kuulostaa hurjan mielenkiintoiselta kirjalta. Hm, pitäisiköhän harkita joululahjatoivelistalle... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin suosittelen, mieli tekisi ostaa tämä ihan oman hyllyynkin, kolahti jotenkin niin paljon.

   Poista