perjantai 29. marraskuuta 2013

The Lady Elizabeth / Alison Weir

Kun on tunnetusti Tudoreihin höpsähtänyt äänikirjafani, on aika vaikea vastustaa sellaista kiusausta kuin Alison Weirin The Lady Elizabeth alennuksessa. Pakko oli ostaa ja pian oli päästävä kuuntelemaan. Yllätys oli suuri kun odotettu kirja osoittautuikin pakkopullaksi.

Kirjan päähenkilö on Henrik VIII:n ja Anne Boleynin tytär, prinsessa, joka äpäräksikin julistetaan. The Lady Elizabeth alkaa hetkestä, jolloin kaksivuotiaan prinsessan elämä muuttuu kun äiti isän päätöksella mestataan. Kirja kuvaa Elizabethin elämänvaiheita taaperosta aina valtaannousuun saakka ja kirjailijan loppusanojen perusteella pohjautuu mahdollisimman paljon olemassaoleviin historiallisiin dokumentteihin vaikka teos toki fiktiota onkin. Pyrkimys kohteen mahdollisimman realistiseen kuvaamiseen on jalo tavoite, mutta valitettavasti se ehkä tässä kirjassa kääntyy teosta itseään vastaan, sillä nyt päähenkilö jää kovin etäiseksi ja kaksiulotteiseksi ja tarina hetkittäin jopa tylsäksi.

Kirja siis herätti kuuntelijassaan varsinkin kaksijakoiset tunnelmat: toisaalta Weir herätti upeasti eloon aikakauden juhlineen, palvelijoineen ja sosiaalisine sääntöineen, toisaalta taas draaman kaari jää kirjassa heikoksi vaikka Elizabethin elämästä oikeasti löytyisikin jutun juurta: isän toimesta mestattu äiti, neljä äitipuolta (kaksi kuoli luonnollisiin syihin, yksi mestattiin), uusi pikkuveli, karkoitus hovista -vaikka mitä! Silti Weirin Elizabeth jää jokseenkin tunteettomaksi mutta silti rasittavan hysteeriseksi tapahtumien seuraajaksi. Etenkin hysteerisyys kirjan loppupuolella ärsytti äänikirjan kuuntelijaa sillä kirjassa huudettiin paljon, mikä tuntui epämiellyttävältä korvissa. Tästäkin huolimatta haluan kiitellä Judith Boydin luentaa, hän onnistuu ääninäyttelemään hienosti eri roolit pikkuisesta Elizabethistä kuningas Harryyn saakka.

Harmikseni en siis voi suositella tätä kirjaa vaikka se toki tarjoaakin kurkistuksen mielenkiintoisen historian henkilön elämään. Tai kenties tämä tarina toimiikin paremmin paperisena kirjana?

Whole Story Audiobooks, 2009
Pituus 19h 40m 17s
Lukija Judith Boyd

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti