lauantai 9. marraskuuta 2013

Ghost in the wires: My adventures as the world's most wanted hacker / Kevin Mitnick, William L. Simon

Kuten blogistanikin on ehkä voinut huomata, olen yllättäen rakastunut. Sähköisiin äänikirjoihin. Ne ovat superkäteviä ja pitävät oivallisesti seuraa lenkeillä, joten päivittäinen lukuaika senkun lisääntyy. Ja jos bussissa on kovin pimeää aamuisin, voi lepuuttaa silmiä kuuntelemalla kirjaansa puhelimen kautta. Tykkään! Olen käynyt uutterasti Helmetin OverDrive-kokoelmaa läpi mutta nyt alkoi tuntua siltä että kirjat saattavat loppua vaikka kesken. Sorruin siis liittymään Audibleen, josta saan kerran kuukausimaksua vasten valita aina yhden kirjan. Ja kirjoja saa tietysti ostaa lisääkin, niinkuin minulle pääsi käymään kun menivät Audiblessa aloittamaan alen...

Nörttityttönä nappasin tuosta kyseisestä alennusmyynnistä luettavaksi Kevin Mitnickin, legendaarisen hakkerin, elämäkerran. Tietoturva on aiheena ajankohtainen ja kirjailija itsekin kävi jokin aika sitten Suomessa puhumassa siitä. Tuumasin siis lyöväni kaksi kärpästä yhdellä iskulla, saisin viihdykettä lenkeilleni JA oppisin jotain uutta ja hyödyllistäkin.

Kirja siis kertoo hakkerin tarinan. Mitnickillä tuntuu olleen jo nuoresta saakka into murtaa erilaisia systeemejä, jo 12-vuotiaana hän keksi tavan ohittaa Los Angelesin bussien leimaussysteemit. Sittemmin hän keksi tapoja erilaisia tapoja mm. salasanojen urkkimiseen ns. sosiaalista manipulaatiota hyväksikäyttäen. Kotimaista väriäkin kirjassa nähdään sillä eräs Mitnickin 1990-luvulla hakkeroimista yrityksistä oli Nokia.

Ghost in the wires tarjosi mielenkiintoisen kurkistuksen hakkerin elämään ja viihdyin melko mukavasti kirjan parissa, olkoonkin että niissä muutamissa kohdissa joissa kirja sisälsi tietokonekomentoja, olisin toivonut että äänikirjaa olisi vähän editoitu. Tuollaiset listat nimittäin kuulostavat aika tylsiltä... Myös kirjailijan pitkähköjä ja toistuvia kuvauksia puhelinjärjestelmien peukaloinnista olisi ehkä voinut karsia, tästäkin huolimatta kokonaisuus oli mielestäni toimiva ja varsinkin kirjan loppupuolella jopa jännittäväkin paketti.

Kirja antaa kuuluisasta hakkerista hieman pakkomielteisen kuvan, hänen toimintansa näyttäytyy lukijalle lähes pakkomielteenomaisena viettelyksenä, joka houkuttelee miehen kerta toisensa jälkeen ottamaan riskejä vaikka tämä harrastus aiheuttaakin suuria huolia rakkaille ja vaarantaa hänen avioliittonsa ja jopa vapautensa. Vaikka Mitnick usein kirjassaan korostaakin sitä ettei ole käyttänyt hakkerintaitojaan vahingoittaakseen tai vaikkapa tienatakseen rahaa, en kuitenkaan ihan täysin sydämin voinut olla kirjan päähenkilön puolella, jäin mm. miettimään henkilöitä joilta Kevin on aikanaan tietoja urkkinut ja niitä vaikeuksia joita heille on kenties työpaikoillaan tullut.

Kokonaisuutena kirja oli minusta ehdottomasti lukemisen arvoinen ja koin myös vähän oppineeni jotakin. Mutta varoituksen sana: jos tekniikka ei kiinnosta, tämä luultavasti ei ole sinun kirjasi.

Blackstone Audio, 2011
Kesto: 13h 59 min.
Lukija Ray Porter

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiselta kuulostava kirja. Ei olekaan taidettu hakkerinäkökulmasta hurjasti kirjoittaa. t: yks toinen äänikirja-addikti,joka harmittelee sitä, ettei ole kulkenut bussilla taas vähään aikaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tämä oli kyllä kiinnostavaa kuunneltavaa, varsinkin kun suuri osa Mitnickin kikoista onkin ns. social engineeriä eli ihmisten jekuttamista. Enpä olisi tullut moista ajatelleeksikaan.

   Äänikirjat ovat kyllä ihan parhautta. Nyt ei tarvitse yrittää lukea hämärässä bussissa aamulla, voi vain kuunnella tarinaa.

   Poista