sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kuninkaan puhe / Mark Logue, Peter Conradi

Kuinka voisinkaan kävellä sellaisen kirjan ohi, jonka kannessa komeilee ihana Colin Firth?! Olin kuullut elokuvasta paljon suitsutusta ja odotukseni olivat aika korkealla kirjan suhteen.  Sillä kirjahan on aina elokuvaa parempi.. ?

Lionel Logue oli Englannin kuninkaan Yrjö VI:n puheterapeutti ja toinen kirjan kirjoittajista, Mark Logue, on hänen pojanpoikansa, joka alkoi vasta Kuninkaan puhe -elokuvan myötä tutkia isoisänsä vaiheita ja vaikutusta monarkian säilymiseen. Kuningas oli lapsesta saakka kärsinyt änkytyksestä ja siitä johtuneesta ujoudesta, häntä pidettiinkin yleisesti tyhmänä vaivojensa takia. Julkiset edustustehtävät olivat miehelle tästä syystä kauhistus. Vaimonsa kannustuksesta hän päätti kuitenkin hakea apua Australiasta siirtolaisena Iso-Britanniaan muuttaneelta Lionel Loguelta.

Kirja perustuu pitkälti Loguen omiin muistiinpanoihin terapiasta, mutta sisältää myös elämäkerrallista tietoa terapeutista ja hänen potilaastaan sekä historiallisista olosuhteista, jotka vaikuttivat tapahtumiin. Minusta tämä ratkaisu oli hyvä, sillä omat tietoni Yrjö VI:stä ja tuon ajan Englannista ovat parhaimmillaankin hyvin suppeat. Muistan ajasta lähinnä Yrjö V:n ja Wallis Simpsonin maailmaa kuohuttaneen rakkaustarinan, jota muuten sivuttiin kirjassa mukavan paljon.

Kokonaisuutena, valitettavasti ja pitkin hampain, joudun myöntämään että Kuninkaan puhe oli vähän tylsä. Haluaisin tietysti pitää kirjasta jonka kannessa on Colin Firth, mutta tällä kertaa se ei oikein riittänyt... Puheterapia on ehkä kuitenkin kiinnostavampaa seurattavaa elokuvallisesti, kuvittelisin kuitenkin että puheongelmiin enemmän perehtyneelle teos voi olla antoisaa luettavaa.

Tarinassa on paljon kiinnostavia ja arvokkaita elementtejä, jotka pysäyttivät ajattelemaan. En ole esimerkiksi tullut aiemmin tajunneeksi sitä, kuinka raskas ja eristävä asia puhevika voi olla. Kaiketi puhekykykin on niitä asioita, jotka on helppo ottaa itsestäänselvyytenä. Tunsin myös suurta sympatiaa Yrjö VI:n henkilökohtaista tragediaa kohtaan. Kirjan kuningas vaikutti hyvältä, lempeältä ja ujolta mieheltä, joka olisi ollut ehkä onnellisin viettäen hiljaista elämää perheensä kanssa ja hän luopui siitä velvollisuutensa takia. Enkä suoraan sanottuna osaa heti kuvitella tehtävää joka olisi ujolle entiselle änkyttäjälle raskaampi työ kuin Englannin kuningas - aikana jolloin Kanaalin toisella puolella propagandapuheitaan piti Adolf Hitler.
"Hänen Majesteettinsa edistyy päivä päivältä. Hän hallitsee hermonsa aiempaa paremmin, ja hänen ääneensä on alkanut tulla upeita sävyjä", Logue kirjoitti päiväkirjaansa. "Toivottavasti  hän ei joudu liiaksi tunteiden valtaan huomenna. Hänen Majesteettinsa rukoili tänään. Hän on niin mukava kaveri - ja minä todella haluan, että hänestä tulee erinomainen kuningas!"
Otava,  2011
Sivuja: 223
Alkuteos: The King's Speech - How One Man Saved the British Monarchy
Kirjasta lisää: Valikoiva lukutoukka

2 kommenttia:

  1. Suosittelen katsomaan elokuvan. Laadukasta viihde-elokuvaa parhaimmillaan. Ja Colin on tietysti ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, uskon että tämä on varmasti hieno, kirjastakin näki sen että tämä tarina toimii taatusti valkokankaalla.

      Poista