lauantai 10. syyskuuta 2011

Shanghai girls / Lisa See

Lisa Seen kirja Shanghai girls alkaa vauhdikkaasti. Sisarukset May ja Pearl asuvat 1930-luvun Shanghaissa ja viettävät yllättävänkin modernia elämää. Isä on varakas, joten elämä on mukavaa huoletonta. Tytöt työskentelevät komean taiteilijan malleina ja käyvät iltaisin juhlimassa. Mutta elämä muuttuu kun Baba eräänä päivänä kertoo järjestäneensä tyttöjen avioliitot amerikankiinalaisen liikemiehen poikien kanssa. Tytöt avioituvat mutta kieltäytyvät lähtemästä USAan, heidän mielensä kuitenkin muuttuu pian Japanin hyökätessä Kiinaan. Seuraa pitkä ja vaarallinen matka, joka päättyy Angel Islandin vastaanottokeskukseen, jossa syntyy Joy, amerikkalainen tytär...

Minä ahmaisin tämän kirjan, se meni muutamana haukkapalana. Innostuin kovasti kirjan kuvaamasta ajanjaksosta, 1930-1950 lukujen tapahtumista Kiinassa ja Amerikassa. Kiinnostavaa aikaa, toinen maailmansota, Mao, Hollywoodin kulta-ajat, mustat listat, joiden avulla etsittiin kommunisteja..

Olen lukenut Lisaa Seeltä aiemmin kirjat Lumikukka ja salainen viuhka sekä Pionin rakkaus. Kauniita kirjoja kumpainen. Shanghai girls sijoittuu näitä modernimpaan aikaan mutta kuvaa mielenkiintoisesti paitsi historiaa, myös maahanmuuttoa. Tytöt reagoivat siirtolaiselämään eri tavoin, May sopeutuu ja alkaa etsiä keinoja parantaa elämäänsä, kovia kokenut Pearl taas etsii pitkään keinoa pelastua.

Shanghai girls on myös kasvutarina ja - rakkaustarina, monellakin tapaa. Ennenkaikkea se on sisarustarina, kertomus rakkaudesta, joka kestää monen moiset koettelemukset, kateuden ja katkeruudenkin. Niinkuin May sanoo: "When our hair is white, we still have our sister love".

Kiinnostuneille kerrottakoon vielä, että vaikka kirja päättyykin melkoisen äkillisesti ja erikoiseen tilanteeseen, tarina jatkuu seuraavassa kirjassa Dreams of Joy. Sen kimppuun siis!
"That day, I buy a camera and take my first photograph. I still keep my photographs of Mama and Baba hidden for when the immigration inspectors make their periodic checks, but seeing Uncle Edfred go to war is different. He'll be fighting for America... and for China. The next time the inspectors come, I'll proudly show my snapshot of Uncle Edfred, forever China-skinny, dressed in his uniform, beaming at the camera, his cap tilted at a jaunty angle, and having just told us,  "From now on, just call me Fred. No more Edfred. Got it?"
Sivuja: 309
Maahanmuuttotarinat : + 1 piste (Haaste suoritettu!)

11 kommenttia:

 1. Vaikuttaa erittäin kiehtovalta kirjalta. Lumikukka ja salainen viuhka teki minuun aikoinaan suuren vaikutuksen, joten sen ja tämän arvostelusi nojalla tämä kirja ON PAKKO saada. :)

  Kurkkasin jo Amazoniin ja sieltä saa myös tuon jatko-osan. Ja minun kun ei pitänyt tilailla mitään vähään aikaan... :D

  VastaaPoista
 2. Meillä tuntuu olevan kovin yhteneväinen kirjamaku sekä kiinnostuksen kohteet! Ajattelin juuri tilata tämän äänikirjana, mutta sitten maltoin mieleni, koska olen tilannut painetun suomennoksen syksyksi, ja hyllyssä odottelee jo Pionin rakkaus. En ole vielä Seetä lukenut, mutta lähtökohtaisesti kuulostaa minun kirjailijaltani (joskaan ei välttämättä elämää suuremmalta rakkaudelta). Ja siis muutenkin luet usein minua kovasti kiinnostavia kirjoja, tai sellaisia, joita olen rakastanut. :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidin Lumikukasta kauheasti ja suoraan sanottuna myös Shanghain tytöt ja Dreams of Joy olivat mukaansatempaavia lukukokemuksia. Kannattaa kyllä napata samalla tuo Dreams of Joy, koska tarina jatkuu todella kiinnostavalla tavalla siellä...

  Google muuten vinkkasi että Lumikukasta on tehty elokuvakin, täytyy pitää silmät auki sen varalta!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Karoliina, aika monta vinkkiä olen minäkin löytänyt sinun blogistasi.:)

  Hienoa että tämä ilmestyy suomennettunakin! Lisa Seen tyyli muistuttaa aika paljon Amy Tania, olkoonkin että Tanin tyyli kirjoittaa on runollisempi. (En toki ole puolueellinen, mutta rakastan Ilon ja Onnen tarinoita.) Mutta nämä "duossa" on toimiva tarinankerronta ja pidän tästä aikakauden valinnasta.

  VastaaPoista
 5. Luin arviosi suurella mielenkiinnolla, odottelen tämän suomennosta kovasti. :)
  Luin kesällä Pionin rakkauden ja minusta se oli ihana! En ole vielä saanut aikaiseksi kirjoittaa siitä päivitystä, mutta tulossa on kun vaan kerkeän. :)

  VastaaPoista
 6. Löysin Lisa Seen vähän aikaa sitten, on ihan outo ja uusi tuttavuus minulle siis. Pitää ottaa lukemistoon joskus =) Kiitos esittelystäsi!

  VastaaPoista
 7. Sara, kurkkaa odottaessasi vaikka Lumikukka ja salainen viuhka, se(kin) oli minusta ihana!

  Mari, kiva kuulla että tykkäsit esittelystä. :)

  VastaaPoista
 8. Mahtava kirjoitus! Odotan tätä kirjaa varmaan eniten koko syksyltä. En ole Lisa Seetä ennen lukenut, mutta tästä luin joskus vain muutaman lauseen kuvauksen ja olin heti myyty. Suomenkielistä kirjaa odotellessa :)

  VastaaPoista
 9. Gammur, tarina on kyllä kiehtova joten toivon että kirja on odottamisen arvoinen. Minä en selvästikään ole (taaskaan!) seurannut asioita, koska en tiennyt suomennoksesta mitään... Toivottavasti kakkososa, Dreams of Joy, tulee myös pian ulos suomennettuna, nämä ovat minusta aika tiivis kokonaisuus.

  VastaaPoista
 10. Sain juuri luettua tämän ja tulin etsimään muiden arvioita. Kirjan loppu tuntui minusta ärsyttävän äkkinäiseltä , joten olipa kiva kuulla tuosta (ilmeisesti itsenäisestä) jatko-osasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, minullehan kävi niin että lainasin ensin tuon 2. osan, Dreams of Joy, luin pari kappaletta ja ihmettelin kuinka kirja tuntui alkavan vähän keskeltä. Sitten oli pakko googletella ja selvisi että Shanghai girls onkin sarjan aikaisempi osa... Dreams of Joy alkaa nimittäin muistaakseni aika tarkkaan juuri siitä hetkestä johon Shanghain tytöt loppui. Jännä ratkaisu kirjailijalta liittää kirjat noin tiukasti yhteen.

   Sinällään Dreams of Joy on kyllä itsenäinen teos, mutta uskoisin että siitä saa enemmän irti jos on lukenut Shanghain tytöt, ainakin itse ihmettelin useampaakin yksityiskohtaa silloin alussa.

   Poista