sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Palvelukseen halutaan yksi raitis imettäjä / Mia Konu

Mia Konun kirja on kokoelma "notiiseja ja reklaameja 1800-luvun sanomalehdistä", mahtava nimi! Kirja on hauska kokonaisuus pieniä otteita wanhoista suomalaisista lehdistä, jo jotkin sanamuodot sekä w:n runsas käyttö pistävät hymyilemään. Reklaamit luovat mukavaa kuvaa ajasta ja suomalaisten arjesta, jossa ihmisiä sakotetaan wallattomuudesta kadulla ja ymmärtäwäiset rouwat oppineet panemaan wiinoja Oiwukoista, Waaraimista ja Mesimarjoista.

Kirjan rivien välistä voi lukea huolestumista moraalista ja ääri-ilmiöistä, hämmästystä ulkomaan ilmiöistä ja elämästä. Konu on lajitellut kirjan ilmoitukset ja artikkelit aihepiireittäin, kirjasta löytyy kaikkea siveydestä Pariisin maailmannäyttelyyn.

Kirja oli minusta mukava selailu-teos, luin tätä pikkuhiljaa, muutaman ilmoituksen kerrallaan. Oli hauska antaa mielikuvituksensa vaeltaa ja miettiä esimerkiksi löysikö tämä herra itselleen kumppanin:
"Naiset huomatkaa.
Keskiikäinen käytännöllinen raitis nuori-mies, joka omaa tuottawan teollisuuslaitoksen maaseudulla, haluaa kauppa-asioita harrastawaa naista elämänkumppaniksi. Pääomalle sekä huushollitaiteelle suodaan suuri arwonsa. Joka tämän huomioonsa ottaa kohtaa rakkautta ja hellyyttä jos lähettää osoitteensa, ja walokuwa on myös terwetullut, Päiwän Uutisten Konttooriin merkillä K. Waatimaton. Ystäwyyden puutteessa hiljaisuutta noudatetaan sekä pilanteko kielletään.
Päivän uutiset 30.11.1887"
tai mitähän tässä on tapahtunut, dekkaristi keksisi murhakertomuksen kenties pilke silmäkulmassa kirjoitettuna?
"Etusormi löydetty! Kotkan Sanomat kertowat että siellä wiime wiikolla on Howinsaarella löydetty ihmisen etusormi, ja jätetty poliisikonttooriin, mutta omistajaa sille ei ole ilmaantunut.
Haminan Sanomat 29.11.1889" 
Vielä kerta kiellon päälle, nämä ovat niin kivoja!
(Kovasti on eläytynyt Tapion toimittaja viulisti Alexander Rancherayen konsertissa..)
"Herra soitto-taituri Alexander Rancheraye on wiikon päiwät ollut täällä wieraana ja sillä ajalla antanut kolme soitannota.
... Ja kuitenkin on hän mestari wieluansa käyttämään ja ne säweleet, jotka hän houkuttelee hongan kyljestä saadusta soittimesta, niin suloiset ja heleät, että sydän sykkii ja, niinkuin ennen weden emonen, nousee piilostansa taitawata soittajata kuulemaan.
... Yleisesti on moitittawa se halu, että walitsewat parhaastaan semmoisia soitelmia, jotka waatiwat nopeutta ja sormien taiwuttamista niin suuressa määrässä, että kummastuttawa kätewyys wetää peräti kaiken huomion tykönsä. Semmoisia silmiä lumowaisia, soitelman-teoksia owat pian kaikki mainion Paganinin sommittelemat; niissä kuulee jos minkälaisia ääniä, synnytettynä yht'haawaa wiwun hiwuttamalla ja sormien näpperöimällä, että korwissa kaikuu semmoinen äänten solina, että milt'eiwät ole tukehtumaisillaan.
Tapio 20.02.1869."
Sivuja: 191

9 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä hauska kirja, ainakin minun mielikuvitukseni laukkasi noiden ilmoitusten kanssa.

  VastaaPoista
 2. Tosi riemastuttava kirja! :-)

  Täytyypä olla kirjastossa tarkkana... Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Voi miten herttaisenoloinen kirja! :) Vanhoissa lehtijutuissa ja -ilmoituksissa on paljon sellaista, mikä nykyään huvittaa. Minulla on tallessa yksi vanha sanomalehti vuodelta -44, jossa on ilmoitus Löydetty-palstalla: "Harmaa LAMMAS. Omistaja saa periä tuntomerkeillä suorittamalla allekirjoittaneelle ilm. kulut 14 vrk:n kuluessa" Sitten on löytäjän nimi ja paikkakunta sekä se hellyttävin kohta, puhelinnumero: 6 :)

  VastaaPoista
 4. Paula, pidä ihmeessä silmät auki. Tämä on sellaista hyväntuulista selattavaa ja jotenkin liikuttavaa luettavaa.

  Maija, ihana puhelinnumero. Ainakin helppo muistaa! Elämä on kyllä ollut yksinkertaisempaa silloin joskus, ei ole miljoona eri salasanaa ja tunnusta muistettavana!

  VastaaPoista
 5. Huushollitaide on mahtava sana :D

  Ja tämä "Yleisesti on moitittawa se halu, ettwalitsewat parhaastaan semmoisia soitelmia, jotka waatiwat nopeutta ja sormien taiwuttamista niin suuressa määrässä, että kummastuttawa kätewyys wetää peräti kaiken huomion tykönsä": siitähän tulee aivan mieleen ykyajan kitaristit, jotka tykkäävät soittaa tiluttelusooloja mahdollisimman nopeasti.

  Aivan ihastuttavan kuuloinen kirja.

  VastaaPoista
 6. Liisa, minullekin kieltämättä tuli tästä nykymusiikki mieleen, mitähän arvostelija olisi siitä tykännyt!

  Ja huushollaus on kyllä taidetta, varsinkin oikein tehtynä. Kyseinen herra on sen näemmä ymmärtänyt. :)

  VastaaPoista
 7. Oi, tämähän pitäisi lukea! :D

  Minä olen ostanut jokunen vuosi sitten jostain vanhan tavaran kaupasta jääkaappimagneetteja jotka on tehty vanhoista lehti-ilmoituksista. Niiden joukossa on esimerkiksi tämmöinen: "Kielitaitoinen invalidi saa paikan vahtimestarina kauttamme. Ilmoittautumiset 29.12. klo 9-12. Invalidien Työnvälitystoimisto, Koulukatu 8."

  VastaaPoista
 8. Sara, lue ihmeessä! On työnhakukin ollut erilaista noihin aikoihin, aika suoraan sanotaan mitä haetaan.

  VastaaPoista