sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Erottaja / Karo Hämäläinen

Erottajaa lukiessani yksi ajatus nousee vahvasti mieleen - Karo Hämäläinen tuntee maailman, josta kirjoittaa, sen verran vikkelästi finanssimaailman termit vilisevät. Pieni selvittely paljastaakin Hämäläisen olevan Arvopaperi-lehden toimituspäällikkönä, lisäksi hän toimii Nordnet-pankissa suomalaisena rahoitusalan experttinä, jonka tehtävänä on ollut mallisalkkujen kokoaminen.

Erottaja sijoittuu lähimenneisyyteen, vuoden 2008 lokakuuhun kun USAn rahoitusvaikeudet iskivät tsunamin lailla.  Pankkeja kaatuu, ensin Amerikassa, sitten vaikutukset ulottuvat jo Islantiinkin ja näistä tunnelmista tarina lähteekin liikkeelle. Lehman Brothers kaatuu ja Suomen legendaarisen sijoitusrahaston, Erottaja Altiuksen, tähtisalkunhoitaja Rainer Olavi Oraspää eli Rotta, alkaa huolestua. Rotta on ottanut riskin, joka ei kannata ja nyt on yritettävä pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Kun emoyhtiöstä kantautuu vielä viesti, että Suomen yhtiö laitetaan myyntiin, päättävät Erottajan perustajaosakkaat ostaa yrityksen takaisin itselleen. Mutta matkassa on monta mutkaa.  Joku kidnappaa Aulin, yrityksen kontrollerin. Ja mikä on Filexion?

Karo Hämäläisen kirja on mielenkiintoinen finanssitrilleri joka on ajankohtainen tänäkin päivänä kun Kreikan tukipaketti dominoi lehtien otsikoita. Kirja on remesmäinen sekoitus toimintaa ja finanssialaa, se on mielenkiintoinen kurkistus vähän erilaiseen maailmaan kuin se, mistä usein tulee luettua. Finanssitermit tuntuivat aluksi hiukan hankalilta luettavilta, mutta niiden käyttö ei ole liiallista, joten sanakirja ei ole tarpeen luettaessa. Suurten rahasummien pyörittely tuntuu hetkittäin melkein Monopoli-peliltä, sillä eroituksella että panoksena on muutakin kuin leikkirahaa. Alan ymmärtää jo paremmin sitä, miksi maailmantalous on kriisissä...
"Ei. Epävarmuus on hinta, ja sillä on arvo.
Ilman epävarmuutta työstä puuttuu raivo. Siitä puuttuisi adrenaliinin nostattava kiihko, siitä puuttuisivat karjahtelut, jotka ovat vietelleet hänet. Nauttiihan hän tästä - juuri tästähän hän nauttiikin, toiminnnasta ja päätöksistä, joiden arvon hän pystyy lukemaan hetkessä markkinaruudulta, punaisella tai vihreällä monitorin pikseleihin tykitetyn prosenttilukeman, joka kertoo hänen onnistumisensa asteen kahden desimaalin tarkkuudella. Sadoissatuhansissa euroissa, miljoonissa.
On tehtävä oikeita päätöksiä. Niitä enemmän kuin vääriä."
 Sivuja: 462

3 kommenttia:

 1. Tämä on minulla luvun alla, aika herkulliselta on vaikuttanut tähän asti. :)

  VastaaPoista
 2. Salla,odotan mielenkiinnolla ajatuksiasi kirjasta. Minusta tämä oli aika mielenkiintoinen paketti, varsinkin kun sitä peilaa maailman taloustilanteeseen.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä Norkku! Tämä todella paljastaa talouden kylmäävimmän salaisuuden: ihmiset heikkouksine ja paheineen siellä rulettia pyörittävät :-/

  Hyvä trilleri!

  VastaaPoista