keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Sovereign (Shardlake #3, suom. Itsevaltias) / C.J. Sansom

Olen lukenut C.J. Sansomin Shardlake-sarjasta pari ensimmäistä suomennettua teosta(Luostarin varjot ja Musta tuli) ja tuolloin diggailin kirjojen tunnelmaa ja hiukan epätyypillistä sankaria, Matthew Shardlakehän on 1500-luvulla elelevä kyttyräselkäinen brittijuristi joka luonnollisestikin on enemmän tai vähemmän mukana kuningas Henrik VIII:n moninaisissa suhdesopissa. Aihe - ne Tudorit - on minulle rakas ja kirjailija näyttää mainiosti ammentavan tuosta runsaudensarvesta, keksien kuitenkin aika nokkelia juonenkäänteitä.

Sovereignissä Matthew kumppaneineen matkustaa Yorkiin jossa muutama vuosi sitten kapinoitiin kuninkaan toimenpanevaa uskonpuhdistusta vastaan. Nyt Henrikillä on uusi nuori kuningatar, Katherine Howard jota kelpaa kuljettaa halki valtakunnan kuninkaallisella kiertueella. Myös Matthew on matkalla mukana, hänen tehtävänään on pitää huolta siitä, että eräs vanki pääsee elävänä Toweriin saakka mutta luonnollisesti asianajajan eteen ilmestyy monta muutakin mutkaa.

Sovereign oli ensimmäinen englanniksi kuuntelemani sarjan kirja ja haluan jälleen kerran kehua sen lukijaa. Steven Crossley nimittäin vaihtelee upeasti aksentista toiseen niin että jokainen sarjan monista henkilöistä todella muuttui eläväksi ja varsinkin jännissä kohdissa huomasin melkein pidättäväni hengitystäni. Vauhtia muuten piisaa kirjassa oikein mukavasti ja Sovereign on ainakin malliesimerkki siitä, ettei murhan tarvitse olla tavanomaisen tylsä - elävä karhu on esimerkiksi murhavälineenä oikein kekseliäs.

Koen historiallisen fiktion kiehtovaksi osittain siksi, että vaikka kirjan tapahtumat olisivat pääpiirteittäin jo tutut, on mielenkiintoista lukea kirjailijan oma tulkinta ajasta ja seurata sitä, kuinka historiaa hyvin historiaa onnistutaan taivuttelemaan viihteen tarkoituksiin. Tätäkin kirjaa aloittaessani minulla oli teoria siitä millainen pääjuoni tulisi olemaan, mutta kiitos taitavan kirjailijan jouduin muuttamaan mietteitäni jatkuvasti. Minua vietiin kuin pässiä narussa ja olin oikein onnellinen siitä!

Aiheensa puolesta kirja toiminee eräänlaisena jatkumona hiljattain lukemalleni Philippa Gregoryn kirjoittamalle The Kings Curse -kirjalle mutta sanoisin Sansomin kyllä vievän Philippasta voiton. Sovereign nimittäin herätti historian hienosti eloon, mm. kuninkaan suuren kiertueen käytännön järjestelyt olivat hyvin kuvattuja ja hurjan mielenkiintoisia. Samaten peukutan sitä, ettei kirja keskity vain Henrikin jatkuviin naishuoliin vaan myös tavallisen kansan olosuhteet ja Englantia repivät sisäpoliittiset voimat tuodaan mainiosti esiin.

Sovereign ilmestyy suomennoksena maaliskuussa 2015 Otavan kustantamana, nimellä Itsevaltias. Historiallisen jännityksen ystävät - pistäkääpä kirja korvan taakse!

Pan McMillan, 2014
Kesto: 20h 59min
Lukija: Steven Crossley

2 kommenttia:

  1. Historiallinen jännäri/dekkari taitaa olla nousussa? Suomessakin ovat jo ainakin Jyrki Heino, Antti Tuuri ja Virpi Hämeen-Anttila tällä saralla, varmaan muitakin. Sinulle on muuten blogissani tunnustus http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2014/12/sina-inspiroit-minua.html

    VastaaPoista