lauantai 20. joulukuuta 2014

Kybermyrsky / Matthew Mather

Kybermyrsky oli niitä kirjoja joilta en etukäteen odottanut muuta kuin viihdettä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Luettuani hakkeri-legenda Kevin Mitnickin elämäkerran Ghost in the Wires sekä joitain uutisia Ukrainasta, aloin ymmärtää kuinka hauras yhteiskuntamme on ja kuinka pelottavaa kybersodankäynti saattoikaan olla - kelpo materiaalia jännityskirjallisuudelle siis! Oletin Matherin kirjan olevan jonkinlainen jenkkivastine Ilkka Remeksen romaaneille ja yllätyin varsin mukavasti siitä, että tarinassa olikin maanläheisempi ote.

"Kaikki käyttävät nettiä, mutta kukaan ei ole vastuussa siitä."

Kybermyrskyn päähenkilö on Mike Mitchell, Manhattanilla vaimonsa ja pienen poikansa kanssa elävä insinööri. Hän huomaa joulutohinan keskellä pahenevia häiriöitä tietoliikenneyhteyksissä ja logistiikkaohjelmissa. Mediassa huhutaan kiinalaisten tietoverkkohyökkäyksistä ja tunnelma kaupungissa muuttuu vähä vähältä ahdistavammaksi kun suuri lumimyrsky iskee kaupunkiin samoihin aikoihin kun sähköt katkeavat.
"Pelko on varsinainen vihollinen", hän sanoi mietteliäästi ja katsoi kattoon. Hetkeä myöhemmin hän lisäsi: "Pelko ja tietämättömyys".
Kuten sanottua, mainiointa tässä kirjassa oli tavallisen ihmisen näkökulma, Mike nimittäin ei ole supermies tai agentti vaan tavallinen perheenisä, joka selviää pääasiassa oman ja läheistensä neuvokkuuden takia. Tästä syystä tarinaan on helppo samaistua ja ajauduinkin nopeasti miettimään sitä kuinka itse selviäisin vastaavassa tilanteessa. Huonosti kaikesti, sähkö se pyörittää täällä elämää. Myös ihmisten epätoivo ja raadollisuus välittyi kirjassa mainiosti, voin hyvinkin kuvitella millaisia luonteenpiirteitä muutama viikko kylmää ja nälkää toisi esiin...
"Olettamukseni on, että meitä vastaan hyökätään tahallisesti ja että tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon vahinkoa."
Matherin kirja osoittautui siis mukavan nopeatempoiseksi ja koukuttavaksi luettavaksi - se tuli ahmaistua yhden leppoisan sunnuntain aikana. Miksi imuroida kun voi lukeakin?! Tässä siis kelpo viihdettä vaikkapa välipäivien kinkkua sulatellessa, kunhan vain sitä sähköä piisaisi...

Like, 2014
Sivuja: 448
Alkuteos: Cyberstorm
Suomentanut ?

1 kommentti:

  1. Tämä alkoi kiinnostaa nyt minua kovastikin! Tämä kirja oli itseasiassa yhtenä vaihtoehtona joululahjalistalla, mutta ei päätynyt sinne kuitenkaan. Eli kirjastoon täytyy laittaa varauslistalle. :) Kiitos vinkistä!

    Toivottelenpa sinulle Norkku ihanaa, kaunista ja kirjojen täytteistä joulua, ja hyvää lukuvuotta 2015! <3

    VastaaPoista