tiistai 9. joulukuuta 2014

Kirjabloggaajien joulukalenteri: luukku 9 - synkkää joulua!

Joulukalenterin yhdeksännestä luukusta löytyy: rikos! Joulu kuvataan kirjallisuuden usein nostalgisina
onnenhetkinä perheen ja kimaltelevien hankien keskellä. Aikana, jolloin maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Tämä idylli tarjoaa myös mielenkiintoisen lähtökohdan jännityskirjallisuudelle - entä jos varjoissa ei piilottelekaan kiltti tonttu? Jos sukujuhlaan tuodaan tuliaisena vanhat vihat? Jos lahjojen hankinta kurittaa liikaa kukkaroa ja paineet täydellisistä hetkistä kasvavat liian koviksi? Kuusen alta löytyy ainakin paljon kiinnostavia teemoja dekkarikirjallisuuden tarpeisiin ja siksi päätinkin tässä luukussa esitellä kolme jouluista rikosta. Kuten Nylon Beat joskus aikoinaan lauloi: "Mustan joulun mulle toit..."

Joulukalenterin seuraava luukku aukeaa huomenna Kirjasfäärissä - mitäköhän Taika on keksinyt? Mikäli missasit edellisen luukun, seuraa piparinmuruja Lumiomenan luo.

Stephanie Barron: Jane and The Twelve Days of Christmas (Jane Austen Mysteries #12)

Ihan ensiksi vietetään joulua Jane Austenin kanssa, Stephanie Barron on nimittäin kirjoittanut kokonaisen dekkarisarjan jonka pääosassa katalia kiemuroita ratkoo itse kirjailijatar Austen. Sarjassa on ilmestynyt jo 12 teosta mutta sattuman oikusta minä aloitin sarjan tuoreimmasta osasta, joka samalla sattuu olemaan joulutarina ja mikäs sen mukavanpaa kuin sukeltaa vanhan ajan joulutraditioiden pariin. Janen maailmassa kokoonnutaan mukavan seurueen kesken kartanoon pelaamaan sanapelejä yhdessä lumen tupruttaessa ikkunan ulkopuolella ja jouluhalon lämmittäessä vieraita. Oikein idyllistä siis, mutta valitettavasti joku kuitenkin saa surmansa ja kukapa muukaan asiaa lähtisi selvittämään kuin tarkkasilmäinen kirjailijatar?!

Soho Press, 2014
Sivuja: 336

Jarkko Sipilä: Hiljainen yö

Kotimaisia joulutarinoita tarjoillaan mm. James Thompsonin toimittamassa Helsinki Noir -antologiassa Jarkko Sipilän toimesta. Hiljaisessa yössä Sipilän dekkarisarjasta tutut Takamäki ja Joutsamo nimittäin päivystävät jouluaattona ja vastaan tulee tapaus, jossa joulupuu on koristeltu jollain muullakin kuin kynttilöillä ja tähtösillä. Tarina on tuttuun tyyliin karu mutta pieni musta pilkekin löytyy kirjailijan silmäkulmasta.

Like, 2014
Sivuja: 319

Camilla Läckberg: Mantelintuoksua lumimyrskyssä

Camilla Läckbergin joulutarinalla on pettävän kaunis vaikka innokkaimmat dekkariharrastajat varmasti siitä jo arvaavat mistä onkaan kyse. Alkuasetelma onkin idyllinen, joulunvietto suvun kesken saaristossa: luvassa hauskaa yhdessäoloa, upeita maisemia ja herkullista ruokaa - tai sitten murha? Nuori konstaapeli viettää kirjassa joulua ex-tyttöystävänsä Lisetten upporikkaan perheen seurassa. Vaikka maisemat ovatkin postikorttimaisen kauniit, tunnelma rikasta isoisää mielistelevän suvun kesken ei sitä ole. Perhe on pahin?

Schildts, 2009
Sivuja: 108
Alkuteos: Snöstorm och mandeldoft
Suomentanut Jaana Nikula

8 kommenttia:

 1. Tästä voisikin napata hyvät lukuvinkit joulunpyhiksi, kiitos! Toivottavasti minulle ei käy tällä kertaa kuten viime jouluna, kun järkytyksekseni huomasin lukuvarastojeni ehtyneen. Onneksi löytyi Leijapoika, joka ei ehkä ollut se jouluun sopivin kirja mutta hieno lukukokemus joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, joulu ilman luettavaa kuulosta melko rankalta! Leijapoika on kyllä hieno kirja muttei tosiaan kovin jouluinen. Nämä minun vinkkini eivät ehkä kuvasta sitä onnellisinta joulua mutta ainakin dekkarinystävälle ne maittoivat.

   Poista
 2. Mietin, että olenkohan lukenut lainkaan joulunaikaan sijoittuvia dekkareita. Ei tullut äkkiä yhtään mieleen, mutta nämä kuulostavat hyviltä. Erityisesti Barron. Enpä ole kuullutkaan, että Austen on valjastettu dekkarigenren palvelukseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, minulla oli tätä postausta miettiessäni yksi tietty kirja mielessä, mutta en onnistunutkaan löytämään sitä. (Jos tuo mystinen kirja edes on olemassakaan...) Barronin kirjassa oli kyllä varsin viehättävä tunnelma, olisi kiva tutustua sarjan aiempiinkin teoksiin.

   Poista
 3. Ohoh, tuo Austen-juttu alkoi kiinnostaa... pitää varmaan kirjan verran kokeilla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, arvelinkin että Austen-dekkarit saattaisivat kiinnostaa. Nämä ovat sellaista kepeää kivaa, omiaan ainakin kaamosajan väsähtäneille aivoille.

   Poista
 4. Minusta tuntuu, että en ole lukenut Mantelintuoksua. Hmm. Dekkari ja joulu ei yhdisty minullakaan mihinkään kirjaan ainakaan näin heti. Joulun pyhinä luen aina dekkarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, minä yritin etsiä erästä joulunaikaan sijoittuvaa kirjaa jossa sukujuhlassa tapahtuu murha, mutta näillä vähäisillä johtolangoilla en onnistunut. Sen sijaan löysin kyllä kaikkea muuta luettavaa :D

   Poista