lauantai 27. joulukuuta 2014

Name of the Game / Will Eisner

Matkani Will Eisnerin vinkeään maailmaan jatkuu - tällä kertaa kirjastosta lähti mukaan Name of the Game, joka käsittääkseni pohjautuu löyhästi Eisnerin vaimon suvun vaiheisiin eikä tarina tietenkään ole ihan siitä onnellisimmasta päästä. Kirja suomii ihmisiä, joille ulkokuori ja näennäinen kunniallisuus ovat elämässä tärkeintä, myös avioliitto ja perhearvot ovat jokseenkin kyseenalaisessa asemassa tässä saagassa.

Kirjassa mielenkiintoista oli se, kuinka Eisner kuvaa sukupolvien aikana tapahtuneita muutoksia perheissä ja esim. naisten käytöksessä. Osviittaa antaa jo kannen kuvitus, jossa taustalla on jähmeä ja toisilleen etäisen oloinen pariskunta 1800-luvulta kun taas etualalla riitelee tulisesti nykyaikaisempi pari - onkohan kumpikaan näistä liitoista onnellinen?!

Name of the Game ei tehnyt minuun samanlaista vaikutusta kuin Eisnerin aiemmat teokset vaikka toki sekin oli lukemisen arvoinen. Koin tarinan ehkä liiankin mustavalkoisena, mm. tarinan keskiössä oleva Conrad tuntuu olevan vailla minkäänlaista moraalia tai positiivisia ominaisuuksia enkä oikein osannut samaistua hänen elämänsä naisiinkaan jotka tuntuivat joko olevan tahdottomia tallukoita tai sitten muuten vain mahdottomia tyyppejä. Sukukertomus itsessään on toki mielenkiintoinen, varsinkin jos pohjautuu todelliseen tarinaan, mutta ehkä kirjaan olisi kuitenkin tarvittu selkeämpi punainen lanka tai motiivi sillä nyt sen viesti jäi minulta ymmärtämättä. Ellei kirjailijan tarkoituksena ole sitten sanoa ettei raha tuo onnea tai että onnellinen liitto on harvinaista herkkua? Jospa seuraavaksi lukisin jotain hiukan vähemmän kyynistä?


DC Comics, 2001
Sivuja: 168

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti