tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulutarinoita ja kylmiä väreitä / Useita eri kirjoittajia

Joulutarinoita ja kylmiä väreitä putkahti tietoisuuteeni etsiessäni luettavaa kirjabloggaajien joulukalenterin luukkua varten. Halusin lukea joulun aikaan sijoittuvaa dekkarikirjallisuutta ja mielessäni oli hatara muistikuva eräästä kotimaisesta kirjassa jossa perheen/suvun jokseenkin jännitteinen joulunvietto katkeaa murhaan. Valitettavasti ihan näillä avuilla en onnistunut tuota kirjaa löytämään, jos sellaista nyt oikeasti onkaan, mutta sen sijaan silmiini osui tämä antologia jossa herkutellaan ainakin sangen kovilla nimillä. Kirjailijakokoonpano on hyvin pitkälti pohjoismainen, varsinkin Ruotsi näyttää olevan komeasti esillä. Sitä en tiedä miksi suomalaiskirjailijoista on mukaan kelpuutettu vain Leena Lehtolainen, mieluusti olisin toisenkin kotimaisen joulutarinan lukenut.

Kokoelma sisältää 11 kertomus, joiden punaisena lankana on joulu. Kokonaisuutena kirja oli mukavan letkeää luettavaa, sopivaa vaikkapa kinkun sulattelun kaveriksi. Yhtenäistä linjaa on kertomuksista ehkä hivenen hankala löytää: psa tarinoista on joulu on selkeästi osa kokonaisuutta (tästä pidin!), osassa se on lähinnä rekvisiittaa, vain ajankohta johon tarina sattumalta sijoittuu. Mukana on niin rehtejä rikostarinoita kuin humoristisempaakin kertomusta ja tällä lukuistumalla mielistyin eniten juuri jälkimmäisiin.  Ingólfssonin Joulukuusen ryöstö esimerkiksi kuvasi jouluangstin oikein mainiosti ja kirvoitti jopa naurut, Nesserin Shit happens -tarinan komisario Burmania taas kävi melkein sääli. Ainakin mustan huumorin ystävälle rohkenen edellä mainittuja suositella!

Kirja sisältää tarinat:
Leena Lehtolainen: Valkoinen prinssi
Viktor Arnar Ingólfsson (suom.Juha Peura) : Joulukuusen ryöstö
Anne B. Radge (suom. Veera Kasiki): Yksi pistooli sinne tai tänne...
Arne Dahl (suom. Katriina Savolainen): Delta
Leif Davidsen (suom. Katriina Savolainen): Joulukortti menneisyydestä
Anna Jansson (suom. Katriina Savolainen): Joulusinkku
Håkan Nesser (suom. Katriina Savolainen): Shit happens
Fredrik Skagen (suom. Katriina Savolainen): Mustaa magiaa
Jostein Gaardner(suom. Katriina Savolainen): 15. joulukuuta
Åke Edwardson (suom. Martti Puukko): Jääkausi
Jorn Riel (suom. Katriina Savolainen): Jouluhanhi

Helmi-kustannus, 2006
Sivuja: 194
Oikein mainiota joulua kaikille!

1 kommentti:

  1. Oikein hyvää joulunaikaa! Ja pieni jouludekkarivinkki: Agatha Christien Simeon Leen testamentti sijoittuu joulunaikaan. Törmäsin tähän tietoon sattumalta jokin aika sitten. En sitä aikeista huolimatta ehtinyt käydä lainaamassa, mutta alkuperäinen nimi on Hercule Poirot's Christmas. Luvassa lienee muutakin kuin kinkunsyöntiä. :)

    VastaaPoista