perjantai 7. marraskuuta 2014

Taivas + helvetti / Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen

Luen liike-elämään liittyvää kirjallisuutta mielelläni ja siksi myös suomalaisista yrittäjätarinoista koostuva Taivas + Helvetti tupsahti lukulistalleni. Jo pelkän kannen perusteella sisältö alkoi kiinnostaa: mukaan on mahtunut 18 tarinaa onnistumisista ja kolme hiukan epäonnekkaampaa tarinaa. Optimisti minussa peukuttaa positiivisten ja negatiivisten tarinoiden suhdetta: olemmehan varmasti kaikki kuulleet samat väitteet siitä kuinka vaikeaa yrittäminen on joten hyvä että esiin nostetaan myös onnistumisia.

Kirjan tarinat on kasattu mukavan monipuolisesti: mukaan mahtuu niin isoja nimiä kuin nuoria ja pieniä yrityksiäkin, yrittäjiäkin on mukana ihan kaikenlaisia. Yksi teoksen tunnetuimpia nimiä on varmasti Rovion Niklas Hed jonka kohdalla kyllä vähän kurtistin kulmiani. Tavallinen pikkuyrittäjä tuskin saa sukulaiselta aloituspääomaksi miljoonaa euroa mutta toisaalta, kirjassa ei toki pyrittykään maalaamaan kuvaa keskivertoyrittäjästä ja tavallisempiakin tarinoita onneksi löytyy kansien välistä.

Kirjan tarinat ovat lyhyehköjä ja niissä kuvataan yrittäjän taustaa sekä itse yrityksen perustamista ja toimintaa. Monella esiin nousee samantyyppisiä teemoja: oman jutun toteuttaminen ja vapaus on tärkeää, innostavaa ja hienoa, toisessa vaakakupissa on yrittäjän elämän vaativuus. Jokainen avioliitto ei kestä pitkiä työpäiviä ja synkimillään ns. hiljaisten kuukausien epävarmuus on raastavaa ja terveyttä verottavaa. Asenne kuitenkin tässä ratkaisee, mokia tehdään mutta tärkeintä on oppia niistä ja jatkaa elämää eteenpäin.

Lukukokonaisuutena kirja oli ihan mukavaa luettavaa vaikkei juuri tarjonnutkaan minulle uusia elämyksiä, olen seurannut vierestä yrittäjän elämää ja siksi monet kirjan teemoista olivatkin tuttuja juttuja. Pidän kuitenkin kirjan positiivisesta ja silti realistisesta hengestä joka ehkä innostaa alalle uusiakin yrittäjiä.

One on One Publishing, 2014
Sivuja: 339


3 kommenttia:

 1. Tämä kirja on minunkin lukulistalle tulossa ja erityisesti odotan Jounin Kaupan Sampo Kaulasen osuutta :) Tämän kirjoituksen jälkeen odotan kirjan lukemista vielä innokkaammin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, tässä oli monta mielenkiintoista tarinaa - hyviä lukuhetkiä!

   Poista
  2. Kiitos! Varmasti... Odotan innolla, että saan tuon käsiini! :)

   Poista