keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta / Tuula Karjalainen

Tove Janssonin -elämäkerta Tee työtä ja rakasta on kiinnostanut minua siitä lähtien kun Tammen tilaisuudessa sain kirjasta kuulla. Tänä vuonna juhlavuottaan viettävä muumimamma selkeästi kuitenkin kiinnostaa monia, sillä kirjaston varausjono oli pitkä kuin nälkävuosi ja sain kirjan hyppysiini vasta nyt! Kirja voitti myös ihan äskettäin kirjabloggaajien jakaman Blogistinian Tieto -palkinnon ja ihan ansiosta, sillä kyseessä on runsas, kaunis ja toimiva pakkaus joka kunnioittaa aihettaan.

Jo kirjan nimi, Janssonin exlibriksestä lainattu lausahdus, tuntui miellyttävän maanläheiseltä ja kauniilta, tavoittaen jotain sellaista miksi kuvittelen Tove Janssonin. Karjalainen kartoittaa Janssonin elämänvaiheita kattavasti ja kiintoisasti, piirtäen kuvan herkästä ja tunnollisesta naisesta jossa on elämäniloa, rohkeutta kulkea omaa polkua ja lahjakkuutta.

Minulle kirjan mielenkiintoisimmaksi anniksi nousivat Janssonin töiden analyysit joissa Tuula Karjalainen nostaa esiin kiinnostavia näkökulmia ja sota-ajan kuvaus, jossa nousevat hyviin esiin sekä ajan henki että Toven oman elämän myllerrykset ja pohdinnat. Kirjailija tuntuu perehtyneen hyvin aiheeseensa, tietoa on runsaasti ja ne esitetään lukijaa kiinnostavalla tavalla, herättäen mielenkiinnon tutkia Jansson töitä lisääkin. Ilokseni huomasinkin että Ateneumissa alkaa maaliskuussa Tove Jansson -näyttely, se taitaa nyt olla ihan pakko katsomassa. Mieli tekisi myös palata hetkeksi lapsuuden rakkaiden Muumi-kirjojen pariin, varsinkin sarjakuvat olivat meillä kovassa suosiossa. Muistan rakastaneeni sarjakuvien paksuutta ja kuvituksen ja tarinan runsautta niin että lainasin suosikkikirjani kirjastosta aina vain uudestaan!

Kirjan ulkoasusta on vastannut Timo Numminen, joka mielestäni on tehnyt oivallista jälkeä, kirja on kaunis kuin Janssonin luomat satumaailmat.

Maalaan taivaan siniseksi, siniseksi
hameen auringon keltaiseksi
kauniiksi hymysi.
Sinut maalasin suloisimmaksi,
maalaan kuvasi seinälle 
ja sinne jäät
sellaisena kuin olit
kun rakastit minua.
- Tove Jansson

Tammi, 2013
Sivuja: 303

2 kommenttia:

  1. Ateneumin näyttelyä on kyllä ihan pakko mennä katsomaan. Minä luin tämän kirjan jouluna ja tunsin pääseväni sisälle Tove Janssonin maailmaan. Ihana, kaunis kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, ehdottomasti. Varsinkin nyt kun olen lukenut kirjan, toivon näkeväni siitä tuttuja teoksia.

      Poista