keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kvanttivaras / Hannu Rajaniemi

Olen muutamaan otteeseen katsellut Hannu Rajaniemen Kvanttivarasta kirjaston hyllyssä uteliaana mutta kirja jäi aina lainaamatta sillä arastelin tarttua sci-fi -kirjaan. Jos en vaikka ymmärräkään mitään ja olen kaikkien fiksujen avaruusjuttujen keskellä ihan uunona! Apua! Lusmuiluni loppui kuitenkin kun Kvanttivaras putkahti lukupiirin listalle, nielaisin syvään ja otin haasteen vastaan.

Kvanttivarkaan keskushenkilönä on luonnollisestikin varas, legendaarinen sellainen. Varas on aikoinaan ryöstänyt kokonaisia kaivoksia mutta lojuu nyt arvoitusvankilassa. Soturinainen Mieli on saanut tehtävän, jonka avain sijaitsee Varkaan kadoksissa olevissa muistoissa. Mieli ja Varas suuntaavat Marsissa sijaitsevaan Oublietteen, jossa Varas on viettänyt nuoruutensa.

Täytyy sanoa että Kvanttivaras oli melkoisen tujua tavaraa sci-fiin tottumattomalle. Varsinkin aluksi Rajaniemen omien termien ja ideoiden vyöry tuntui hurjalta ja vähän lamaannuttavaltakin. Uutta ja erilaista oli paljon ja se vaati miettimistä ja pureskelua, totuttelua. Vaikka olinkin tuskissani tekstin rikkauden kanssa, outoa kyllä, se myös veti. Luin 50 sivua, sitten 100 ja illalla vielä jokusen lisää. Pääsin loppuun saakka ja huomasin ajattelevani että haluan jonain päivänä lukea tämän kirjan uudelleen. Ehkä toisella lukukerralla ymmärtäisin enemmän.

Kvanttivaras oli kaikessa runsaudessaan rikas ja hämmentävä, pidin kirjasta mutta täydellinen lukunautinto se ei ollut, sen verran kovasti jouduin sen kanssa ponnistelemaan. Kirjan kansien välistä löytyy kuitenkin aika herkullisia juttuja, kauniita näkymiä, pieniä, kiinnostavia kumarruksia meidän maailmamme konseptien suhteen ja mieltä kutittelevia ajatuksia. Esimerkiksi ajatus suklaisesta iltapuvusta on sangen herkullinen!
"Ehkä on kuitenkin soveliaampaa lähteä tällä tavoin, ystävien ympäröimänä. Aika on juuri sellaista, joksi kukin sen tykönään luo: suhteellista, absoluuttista, lopullista - tai loputonta. Minä haluan sulkea tämän hetken sydämeeni ikuisiksi ajoiksi. Kun sitten hiljaiseloni aikana puhdistan viemäreitänne, varjelen teitä foboilta ja kannattelen kaupunkianne harteillani, kykenen joka hetki muistamaan, kuinka mahtavia ystäviä minulla on."
Gummerus,  2011
Sivuja 440
Alkuteos: The Quantum Thief
Suomentanut Antti Autio

4 kommenttia:

 1. Tämä on ollut mulla listalla jo niin kauan, että olen unohtanut sen listalla olevankaan. "Runsaudessaan rikas ja hämmentävä" kuulostaa lupaavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kun kirjoitin tätä huomasin toistelevani noita sanoja koko ajan. Makea kirja - olisinpa ymmärtänyt siitä enemmän. Ehkä toisella lukukerralla!

   Poista
 2. Kvanttivaras on tottuneemmallekin sf-lukijalle tujua tavaraa. Siinä se hienous piileekin. Toivottavasti jatkat kakkososaan, se on mielestäni jo helpompi ja entistä kiehtovampikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, itseasiassa jatkoin jo kakkososaan. Käsitteiden määrä on kyllä hurja! Mutta hyvä tietää että tämä on pro-scifistelle kovaa kamaa.

   Poista