keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Fraktaaliruhtinas / Hannu Rajaniemi

Fraktaaliruhtinas - tai Kvartaalikuningas kuten minä sitä höttöisissä aivoissani kutsuin - oli lukupiirikirja ja siksi rämmin sen päättäväisesti läpi Nykin reissusta jetlagisilla aivoillani. Ei ihan helppo nakki, sillä Rajaniemen teksti on edelleen hurjan monimutkaista ja runsasta ja pisti prosessointiyksikköni koville.

Kirja jatkaa Varkaan, Mielen ja Perhosen tarinaa. Varkaan minuuden palaset ovat edelleen siroteltuina pitkin maailmaa mutta kiitos Oublietten seikkailujen, alkaa olla selvää että visiitistä Maahan saattaisi olla hyötyä. Maassa eletään tunnelmissa Mad Max kohtaa Tuhannen ja yhden yön sadut kun Twaddud, tyttö, joka rakasti hirviöitä, kuulee tärkeän henkilön murhasta.

Ihan ensiksi tärkein, en nimittäin ole ihan varma tajusinko tätä kirjaa. Ehkä tajusin, ehkä en, aika hämmentävä tunne 440 sivun jälkeen. Minulle kirjan runsaus osoittautui sekä haasteeksi että ilonaiheeksi, pidin kovasti uusista sanoista, ideoista ja termeistä mutta toisaalta kirjan juoni henkilöineen ikäänkuin peittyi kaiken sinällään kivan hörhelön alle, sillä Rajaniemi vyöryttää peliin zokuja, taisteluautismia, lentäviä mattoja, jinnejä ja villikoodia että lukija, jäädessään ensin pohtimaan yhtä käsitettä, sitten toista, melkein kadottaa punaisen langan. Ehkä pökerryttävä tunne onkin tarkoituksellinen, aivan kuin varkaan tuottamat illuusiot? Ainakin minä olisin kaivannut sanastoa. It-alalla toimivana iloitsin kuitenkin tuttujen termien uudelleenkäytöstä: parikoodausta, luojamoodeja, juurihakemistoja ja vaikka mitä!

Trilogian kolmas osa, The Causal Angel, ilmestyy Amazonin tietojen mukaan 15.7.
(Tawadudd kertoo sisäisestä monologista.)"Kahden mielen muodostavat narratiivit voivat tietyissä tilanteissa kietoutua toisiinsa. Esimerkiksi rakastavaiset ovat jossain määrin punoutuneet yhteen myös ajatustensa tasolla. Punoutumisessa yksittäisen ihmisen tietoisuus leviää osaksi toisia tietoisuuksia ja päinvastoin, kunnes kaikki ovat yhteydessä keskenään. On myös mahdollista ujuttaa itsensä vaivihkaa toisen henkilön tarinoihin."
Gummerus, 2013
Sivuja: 442
Alkuteos: The Fractal Prince
Suomentanut Antti Autio

6 kommenttia:

 1. Minulla tämä odottaa sopivaa mielentilaa... pitäisi olla vähän vähemmän väsynyt ja tarvita pientä aivojumppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, väsymys ja Fraktaaliruhtinas eivät kyllä pelaa yhteen. Aloittaessani kärsin reissun jälkeisestä jet lagista ja juonikuvioissa kärryillä olo oli ... vähän vaikeaa. Kuten ehkä postauksestakin käy ilmi. :D

   Poista
 2. Minä tykkäsin tästä kuin hullu puurosta. Enemmän kuin ykkösosasta, josta siitäkin tykkäsin. Ja kolmosta odotan todella innolla, vaikka taidan suosiolla odottaa suomennokseen saakka. Väsymys ei taida olla eduksi minkään kirjan lukemisessa, mutta ei tosiaan ainakaan Fraktaaliruhtinaan. Hienoa että sinulle tuntuu jääneen kuitenkin selkeästi positiivisia tuntemuksia kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, muistelinkin että sinä kehuit tätä. Itseni tuntien veikkaan että Causal Angelkin pitää lukea koska elättelen toivoa että silloin tajuaisin mistä kaikessa on kyse! :)

   Poista
 3. Odotan kyllä Kausaalienkeliä kieli pitkällä, ihan sama millä kielellä kunhan muistaa lukea nämä siihen alle. Jet lag -aivot eivät kyllä tähän sovi laisinkaan, mutta olen edelleen sitä mieltä että fraktaalisuus on täysin tarkoituksellista ja että Rajaniemi avaa kaiken loistavasti vikassa osassa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, olet ihan varmasti oikeassa siitä että näiden kirjojen kanssa kertaus on opintojen äiti. Tokalla lukukerralla jo ehkä aukeaa ihan uusia tasoja!

   Poista