maanantai 17. maaliskuuta 2014

Siilo / Hugh Howey

Tällä kertaa kävi näin: ostin (ahnehdin) syksyn Elisa Kirjan messualesta Siilon viime vuonna ja unohdin koko kirjan aivan täysin. Onneksi e-kirjojen ahnehtiminen ei kuormita kirjahyllyä!

Siilon väki elää kerroksittain toistensa päällä, ulkomaailmaan meno on kuolemantuomio myrkkyjen takia. Kirjan tarina alkaakin kuolemasta, sillä pitkään palvellut sheriffi Holston on päättänyt seurata vaimoaan Allisonia kuolemaan. Holstonin kuolema jättää sheriffin paikan vapaaksi ja ehdolle nousee yllätysnimi - konesalissa työskentelevä hankala ja omapäinen Juliette.

Siilo alkoi tehokkaasti, kiinnostukseni sen kuvaamaan maailmaa kohtaan heräsi heti. Howey on luonut eheän ja loogisen maailman, joka oli samaan aikaan riittävän helppo ymmärtää jättäen silti ilmaan sopivan paljon kysymyksiä koukuttaakseen lukijan. Kirjaan mahtuu myös aimo annos mielenkiintoisia henkilöitä - muitakin kuin keskushenkilö Juliette, joka kieltämättä on mukavan reipas ja reteä, suorastaan virkistävä tapaus. Sanoisinkin mahtavan henkilögallerian olevan ehdottomasti yksi kirjan vahvuuksista, näitä ihmisiä haluaakin kannustaa ja heidän kohtaloitaan seurata! Kirjan keskivaiheilla intoni Siiloa kohtaan alkoi kuitenkin hiipua, minun makuuni kirjassa alkoi olla liikaa tappelua ja rakentelua ja olisin halunnut päästä juonessa jo eteenpäinkin. Olen malttamaton, tiedän sen...

Olen kuullut Siilosta paljon kehuja ja kirja osoittautuikin ihan kelpo lukukokemukseksi. Sukat eivät pyörineet jaloissani eikä Siilon tarina jäänyt takaraivooni kummittelemaan, mutta aika kirjan parissa kului mukavasti ja saatan myös tarttua muihin Howeyn teoksiin. Googletteluni mukaan Siilo onkin moniosainen kirjasarja, jonka muut osat julkaistaan suomennettuna syksyllä 2014. Nyt vain odottelemaan!

"Mikä on velvollisuutesi siilossa?
Pitää yllä järjestystä.
Mitä suojelet ennen kaikkea?
Elämää ja isien perintöä.
Mitä se vaatii?
Uhrauksia."
Like, 2013
Sivuja: 509
Alkuteos: Wool
Suomentanut Einari Aaltonen

9 kommenttia:

 1. Siilo oli minustakin mukavaa ajanvietettä (koukutuin itse aika pahasti). Mielestäni hyvä kirja esim. lomalukemiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, minä innostuin alusta aika lailla mutta keskivaiheen kieppeillä intoni vähän laantui. Lomalukemiseksi tämä passaa aivan varmasti!

   Poista
 2. Minusta alku oli poikkeuksellisen koukuttava... ja vaikka jotkin puolet kirjassa olivat vähän yhdentekeviä, jotkin kohtaukset kyllä jäivät mieleeni kummittelemaan. :-)

  Olen niiiiiin samaa mieltä tuosta sähkökirjojen käytännöllisestä puolesta; heikkouksiakin on, mutta ainakaan ne eivät kerää pölyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, alku oli tosi hyvä!

   Sähkökirjat ovat kyllä niin näppäriä, reissullekin voi raahata mukaansa puoli kirjastoa ja silti pysyä painorajojen sisällä!

   Poista
 3. Kiva juttu, että tulee jatkoa, minäkin tykkäsin, vaikka myönnän, että odotin koko ajan jotain hiukan hätkähdyttävämpää yllätystä/juonenkäännettä. Mutta ehdottomasti koukuttava ja hyviä henkilöhahmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera Vala, minua kiinnostaa tuo jatko koska haluaisin saada vähän lisää taustoja. Sitä en tiedä seikkailevatko samat henkilöt jatko-osissa mutta kirjan lukemallahan se selviää.

   Poista
 4. Lopussa toimintaa alkoi tosiaan olla minunkin mielestäni turhan paljon. Ehkä tämän olisi voinut pätkäistä, öh, siitä yhdestä kohdasta vaikka kahdeksi kirjaksi? Pitäisiköhän tässä odotella että sinä luet jatko-osan ja sitten päättää lukeako itse? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, samaa mieltä. Kirja alkoi hienosti ja rauhallisestikin mutta lopussa alkoi olla liikaakin räminää. Noin oletusarvoisesti kannatan aina itse lukemista, katsotaan kumpi kerkeää ensin? :)

   Poista
 5. Loppuratkaisu oli pienoinen pettymys, mutta muuten tykkäsin kirjasta todella paljon. Varmaankin lainaan pian kirjastosta myös Shiftin ja epäilen kuulemani perusteella, että voisin tykätä siitä vielä enemmän kuin tästä ensimmäisestä osasta.

  VastaaPoista