perjantai 14. maaliskuuta 2014

Koti / Toni Morrison

Hiphei, kirjastosta löytyi uposen uutta Toni Morrisonia! Aikaisemmat Morrison-kokemukseni ovat olleet
hienoja ja jättivät nälän nobelistin kirjoihin. Pieni kirja tuntui kevyltä käsissäni mutta sen sisältö oli kaikkea muuta kuin heppoinen!

1950-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvan Kodin päähenkilöinä ovat Moneyn sisarukset Frank ja Cee. Frank palaa sodasta näennäisesti yhtenä kappaleena mutta sodan tapahtumat ja syyllisyys vaivaavat miehen mieltä. Hän saa viestin jossa kerrotaan Cee-siskon olevan kuolemanvaarassa ja lähtee tekemään matkaa kohti kotia ja Ceetä.

Koti osoittautui pieneksi ja väkevätunnelmaiseksi kirjaksi tummine sävyineen. Aikaisemmin olen lukenut Morrisonilta orjuutta käsitteleviä teoksia ja tämän kirjan modernimmat, erilaiset teemat hieman yllättivät. Kodin punaisena lankana taitaa olla - ihan kuten otsikossa sanotaankin - koti, perhesiteet, itsensä etsiminen, sotatraumat ja syyllisyys. Siinä sitä onkin, suuria asioita näin pienessä paketissa! Koti onkin kiihkeä kirja ja on hyvä että se on näin lyhyt, pidempänä se ehkä jo pakahduttaisi.

Koti ei tehnyt minuun yhtä suurta vaikutusta kuin Minun kansani, minun rakkaani joka veti ihon kananlihalle eikä mennyt iholleni samalla tavalla kuin Mercy - huikeita lukukokemuksia molemmat. Ehkä tästä syystä olen hitusen pettynyt lukemaani, odotan kaiketi Morrisonin vetävän maton jalkojeni alta jokaisella kirjallaan eikä se ehkä oikeasti ole kuitenkaaan mahdollista.
"Mikset pitänyt kiirettä? Jos olisit rientänyt paikalle ripeämmin, olisit voinut auttaa sitä ukkoa. Olisit voinut kiskoa hänet takaisin kukkulan taakse, kuten kiskoit Mikenkin. Ja entä kaikki ne tappotyösi jälkeenpäin? Kun naiset juoksivat lapsiaan retuuttaen. Ja se vanha jalkapuoli mies, joka hyppeli kainalosauvalla tiensyrjällä ollakseen hidastamatta toisia, vikkelämpiä? Sinä posautit hänen kallonsa puhki, koska uskoit sen hyvittävän Miken housujen jäätyneen virtsan ja kostavan hänen äitiä sopertavat huulensa. Kävikö niin? Tepsikö se?"
Tammi, 2014
Sivuja: 133
Alkuteos Home
Suomentanut Seppo Loponen

4 kommenttia:

 1. Minulla odottaa tämä lukupinossa, mielenkiinnolla odotan tämän pariin pääsyä :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin olin aluksi ymmälläni, mutta lopulta tykkäsin kovasti monikerroksellisuudesta, tiheästä tunnelmasta. Linkitin sinun postauksen omaan blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mervi. Tunnelma oli tosiaan tiheä, siitä minäkin pidin.

   Poista