lauantai 8. syyskuuta 2012

One Breath Away / Heather Gudenkauf

Lähde: heathergudenkauf.com
Edgar-finalisti Heather Gudenkaufin kirja oli minulle iloinen yllätys, tartuin minulle tuntemattoman kirjailijan teokseen ihan vain saadakseni jotain luetuksi teemaviikkoani varten. Suuri osa Overdriven kirjoista oli kuitenkin varattuina, mutta One Breath Away löytyi virtuaalisesta kirjastohyllystä. Mietin itsekseni voiko sellainen kirja, jota kukaan ei ole "huolinut" olla hyvä ja nyt tiedän että voi. Gudenkaufin kirja oli nimittäin yllättävänkin koukuttava ja tehokas trilleri sekä miellyttävän ennalta-arvaamaton.  Kirjoitustyylinsä perusteella Gudenkauf toi mieleeni ihanan Jodi Picoultin.

Pieni vaikeus Overdrive-kirjastossa on kirjailijoiden tuntemattomuus, hyviä tekijöitä on kenties paljonkin, mutta esimerkiksi Heather Gudenkaufista en ole koskaan kuullutkaan. Jonkin verran asiaa ehkä auttavat lukijoiden lisäämät arvostelutähdet, mutta vielä niitä ei ole kovin paljoa. Pitäisi siis yrittää seurata enemmän kansainvälisiä kirjamarkkinoita, googletella ja uskaltaa ottaa riski ihan kannen ja kirjaston kuvailutekstien perusteella. Onko teillä hyviä vinkkejä kuumien ulkomaisten uutuuksien pongaamiseen?

One Breath Away kuvaa jokaisen vanhemman painajaista, pieneen kyläkoulun luokkaan marssii aseistettu mies. Hän uhkaa lapsia ja näiden opettajaa, rouva Oliveria, mutta ei paljasta kuka on tai miksi toimii näin. Kirja keskittyy kuvaamaan panttivankidraaman noin kahdeksantuntista ajanjaksoa eri näkökulmista. Luokassa kohtaamme eläkepäiviään odottavan teräsrouvan, Evelyn Oliverin, joka yrittää kuumeisesti pitää luokkansa lapset hengissä. Vieressä luokassa istuu panttivankina olevan P.J:n isosisko Augie, joka on päättänyt ettei lähde koulusta ilman veljeään. Koulun ulkopuolella tilannetta seuraa kaupungin poliisilaitoksen toimesta Meg, jonka haastavana tehtävänä on mm. huolestuneiden omaisten, kuten Augien ja P.J:n isoisän, Willin, rauhoittelu.

Tarinaa siis kerrotaan useasta eri näkökulmasta, mikä korostaa sen tehokasta ja painostavaa tunnelmaa. Aseistetun miehen motiivi ja henkilöllisyys ovat tarinaa kantava mysteeri. Gudenkauf tarjoilee näppärästi lukijoilleen hypoteesin jos toisenkin ja jättää lukijan piinaavaan arvailemisen tilaan. Koska luvut ovat suhteellisen lyhyitä ja ns. cliffhangereita riitti, synnytti kirja ns. vielä yksi luku -janon. Oli vain saatava tietää lisää... Lyhyitä lukuja oli myös miellyttävää lukea puhelimitse ja kirja tulikin ahmaistua ihan muutamassa päivässä. Taisipa olla ensimmäinen kerta kun otan iltalukemisekseni puhelimen enkä perinteista kirjaa!
"The morning the man with the gun walked into Evelyn Oliver's classroom, she was wearing two items she had woved during her forty-three-year career as a teacher never to wear. Denim and rhinestones. Mrs. Oliver was a firm believer that a teacher should look like a teacher. Well-groomed, blouses with collars, skirts and pantsuits crisply ironed, dress shoes polished. None of that nonsense younger teachers wore these days."
MIRA, 2012
So American: osavaltio Iowa
 

4 kommenttia:

 1. Usean kertojan näkökulma on tehokas tapa ristivalottaa tarinaa: Tehot kasvavat!

  Luen nyt taas kerran jotain niin ahdistavaa ja psykologista, että en mitenkään kiidä tätä noutamaan, mutta piristävästi erilainen kirja. Kansikin on jotenkin kiinnostava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ja tässä olikin mukavasti tehoja. Gudenkauf melkein kiusaa lukijaa, vihjaa suuntaan jos toiseenkin - että minä pidän siitä että kirjailija onnistuu viemään kuin pässiä narussa!

   Minä yllätyin iloisesti tästä kirjasta, laita ihmeessä nimi korvan taakse. Aihekin on tehokas, tavallaan suljetun paikan mysteeri lumisessa pikkukaupungissa.

   Poista
 2. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta, laitankin nimen ylös. Pikainen tutkintakierros Goodreadissa paljasti, että Heather on kirjoittanut useammankin kirjan, joista tämä siis uusin. Saanyt oikein hyvät tähdet GoodReadissa.

  Itse käytän paljon juurikin tuota Goodreadin kirjapalvelua. Alla osoite:

  http://www.goodreads.com/book

  Minulla on siellä profiili (itseäni varten lähinnä) ja sinne päivitän aina lukemani kirjat. Samalla se toimii myös "muistikirjana" eli sinne voi merkitä kirjoja, jotka haluaisi lukea. Laitoin tämän sellaiseen listaan, todella näppärää. :)

  Sivustolla voi myös selata uutuuksia (klikkaa kohtaa explore). Luonnollisesti se kattaa käsittääkseni Yhdysvaltojen markkinat. Brittiuutuuksia seuraan WHSsmithin kirjakerhon kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele hyviä tähtiä, sillä kirja oli kyllä viihdytti. Minä pidän kauheasti siitä kun kirjailija onnistuu jujuttamaan!

   Goodread olikin hyvä vinkki, täytyy katsastaa se. Itse seurailin Facebookin kautta mm. BookPagen sivua ja yritän sieltä poimia jotain nimiä mutta tarjontaahan on niin ihanan paljon että paljon jää huomaamattakin!

   Poista