keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Gone girl / Gillian Flynn

Lähde: crownpublishing.com
Viime aikoina on käsiini sattunut useampikin kirja, jossa kirjailija onnistuu pomputtamaan lukijaa kuin kumipalloa. Ensin oli The Expats, nyt Gone Girl. Olen ihan koukussa ja pyörällä päästäni ja I'm loving it! (Anteeksipyyntöni McDonaldsille sloganin lainaamisesta.) Olen myös aika innoissani Overdrive-kirjastosta koska toistaiseksi jokainen lainaukseni on ollut hitti, joten kokoelma vaikuttaa aika lupaavalta. Mitä muuta sieltä vieltä mahtaakaan löytyä?!

Flynn kertoo rinnakkain tarinaa kahden kertojan, Amyn ja Nickin kautta. He ovat aviopari, joka on muutamia vuosia sitten muuttanut New Yorkista Missouriin. He ovat olleet nuoria, vauraita ja menestyneitä, mutta nyt niin rahat kuin työpaikatkin ovat mennyttä ja jäljellä on baarin pyörittäminen pikkukaupungissa. Pariskunnan viisivuotishääpäivänä Nick saa elämänsä karmeimman yllätyksen - Amy on kadonnut.

Kirja on virkistävän erilainen, Flynn on rakentanut nokkelan kokonaisuuden joka muuttuu lukijan silmien edessä. Kirjaa vievät eteenpäin vuorotellen Amyn ja Nickin puheenvuorot, joiden perusteella lukijalle muodostuu näkemys heidän suhteestaan ja tapahtumista, jotka johtavat melkoiseen mylläkkään niin median kuin poliisinkin osalta. Kirja koostuu kolmesta osasta, joista jokaisessa tarinan jännite muuttuu tavalla, joka kyllä pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Juonesta on vaikea kertoa enempää paljastamatta kirjan yllätyksistä liikaa, joten tyydyn vain hehkuttamaan ja suosittelemaan Gone girliä!

Lukemisen jälkeinen googlettelu paljasti minun osuneen vahingossa amerikkalaisessa lehdistössäkin kehuttuun teokseen, myös blogi-kollegani anni M yhtyy kehuihin. Toivon että kirja suomennettaisiin, sillä uskoisin sen purevan moniin trilleri-faneihin, mutta mahdollisesti myös heihin jotka harvemmin tarttuvat jännityskirjallisuuteen. Suosittelen!
(Amyn päiväkirjasta)
"And you go home to a cold bed and think, That was fine. And your life is long line of fine.
And then you run into Nick Dunne on Seventh Avenue as you´re buying diced cantaloupe, and pow, you are known, you are recognised, the both of you. You both find the exact same things worth remembering. (Just one olive, though.) You have the same rhythm. Click. You just know each other. All of a sudden you see reading in bed and waffles on Sunday and laughing at nothing and his mouth on yours. And it's so far beyond fine that you know you can never go back to fine. That fast. You think: "Oh, here is the rest of my life. It's finally arrived."
Crown Publishers, 2012
Kirjasta lisää: Oota, mä luen tän eka loppuun
So American: osavaltio Missouri

10 kommenttia:

 1. Hauskaa että luit tämän! Tosiaan, tuntui että näin kuluneesta aiheesta ei voi saada kiinnostavaa kirjaa, mutta jopas olin väärässä! Ja tosiaan, lukijaa viedään niin hienosti, ettei toivoisi sen lainkaan loppuvan :) Kiitos linkityksestä. Olen kyllä ihan varma, että tästä tulee hitti Suomessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muutne lueskelin tarkemmin sun blogia tässä yksi päivä ja poimin tosi monta kirjavinkkiä lukupinooni (esim. night circus, ja hullu vapaana - toivottavasti en nyt sotke ja ne oli tosiaan täältä). Olen varsin vakuuttunut siitä, että meidän maku on monessa kohtaa samanlainen.

   Poista
  2. Oli kyllä melkoinen pakkaus tämä. Aihe on aika kulunut ja minullakin oli etukäteen omat kuvitelmani siitä, millainen kirja olisi. Ja olinpa väärässä! Tylsää ei todellakaan pääse tulemaan, Flynnhän vie lukijaa kuin pässiä narussa...

   Poista
  3. Yösirkus ainakin on, hullu vapaana kuulostaa kyllä hyvältä muttei tutulta. Olen ihan samaa mieltä tuosta kirjamausta, koska olen sinun blogistasi löytänyt mm. Rosamund Luptonin. :)

   Poista
 2. Kiva lukea Overdrive-kokemuksista! Vilkaisin sivuja tässä päivänä muutamana ja tarkoitus olisi kokeilla kirjan lataamista. Luettelo tuntui kyllä ainakin ensinaputtelulla vähän vaikeasti hahmotettavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Helmetin Overdrive-sivu on aluksi aika sekava, lukemista oli aluksi aika vaikeaa saada valittua kun uusia kirjoja ja kirjailijoita on niin paljon. Minä selailen aika paljon noita Suositelluimmat kirjat -listoja, sieltä löysin tämän Flynninkin kirjan. Sivusto ehkä tarvitsisi enemmän luokittelutekijöitä, nyt listalla on sulassa sovussa tietokirjoja, dekkareita, nuorten kirjoja ja vaikka mitä. Mutta palveluhan on tietysti vielä aika uusi, joten varmaan sitä jatkokehitetään?

   Poista
 3. Painoin teoksen mieleen anni.M:n postauksen jälkeen ja nyt siekin olet päässyt romaanin lukemaan! Odotan todella innolla suomennosta. Satavarmasti kirja minunkin makuuni.

  VastaaPoista
 4. Piti muuten tulla nyt heti kommentoimaan tuon kuukausipostauksen perään: En ole lukenut nyt muita blogeja aina ihan niin säännöllisesti kuin olisin halunnut, mutta meillä on kyllä osin hyvin sama kirjamaku, latasin nimittäin eilen tuon Night Circuksen iPadiin, tosin en taida uskaltaa mennä lukemaan kommenttejasi siitä ennen kuin olen itse saanut sen päätökseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Odottelen innokkaana mitä pidit Night Circuksesta, minuun se(kin) upposi kuin kuuma veitsi voihin. :)

   Poista