torstai 17. helmikuuta 2011

Tahdonko? / Elizabeth Gilbert

Tahdonko? on jatkoa viime vuonna saman nimisen elokuvan myötä hitiksi nousselle Eat Pray Love -kirjalle. Tahdonko jatkaa Elizabethin ja Felipen tarinaa ja vihdoinkin uteliaille (myönnetään, googletin kirjan luettuani) selviää kuinka kahden avioeron haavoittaman ihmisen kaukosuhteen käy.

Suhtaudun vähän kaksijakoisesti tällaisiin jatko-osiin, joskus tarinan loppu on kuitenkin niin kohdallaan ettei sitä tarvitsisis enää jatkaa. Loppu on vain se oikea ja ainakin minulle riittää se, että saan kuvitella kuinka asiat siitä etenevät. Ja sitten joskus taas henkilöiden kohtalot jäävät vaivaamaan ja haluaisin tietää lisää. Eat Pray Loven kohdalla minulle oikeastaan riitti Googlen kertoma, jatko-osa oli tavallaan jotenkin liikaa. Varsinkin kun se ei sittenkään tuo varsinaisesti lisäarvoa tarinalle.

Tahdonko kertoo pääasiassa siitä kuinka Elizabethin ja Felipen suhde edistyy ja kuinka Elizabeth yrittää voittaa kammonsa avioliittoa kohtaan. Mukaan mahtuu paljon omaa pohdintaa sekä myös sosiologisia ja historiallisia faktoja avioliitosta ja naisten asemasta. Henkilökohtaisesti, vaikka faktat olivat ihan kiinnostavia, olisin ehkä toivonut niitä olevan vähemmän ja Elizabethin omaa tarinaa enemmän. Jotenkin vain tuntui että faktoja marssitettiin esiin siksi että itse tarinassa ei ollut riittävästi "lihaa luiden päällä" ja koska ensimmäinen osa myi niin hyvin, haluttiin julkaista nopeasti jatko-osa ja hyödyntää suosio. Tämä toki hiukan kyyninen asenne asiaan, mutta inhimillistähän tuo olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti