keskiviikko 16. helmikuuta 2011

She-wolves : the women who ruled England before Elizabeth I / Helen Castor

Palasin vaihteeksi Britannian historiaan, se on yksi suurista suosikeistani. Tässä kirjassa liikutaan ajassa ennen kuningatar Elizabeth I:n aikaa, tutkitaan niiden naispuolisten hallitsijoiden tarinoita, jotka kenties omalla esimerkillään raivasivat Elizabethille ja muillekin naisille tietä. Minusta oli kiehtovaa lukea näistä kuningattarista, Margaret Anjoulaista lukuunottamatta he olivat ihan uusia tuttavuuksiakin.

Tarinat ovat hetkittäin melko uskomattomia tai ehkä sitä olivat tarinoiden kuningattaret, jotka jo keskiajalla osoittivat itsenäisyyttä, älykkyyttä ja voimaa vaikeissakin oloissa. Eleanor esimerkiksi järjesti itselleen (keskiajalla!) avioeron miehestään Ranskan kuninkaasta ja onnistui vuoden sisällä järjestömään itsensä myös naimisiin itseään nuoremman ja komean Englannin kuninkaan kanssa. Isabellaa taas kiusasivat hänen puolisonsa miespuoliset rakastajat, mutta taitavasti nainen lopulta pelasi korttinsa. Mutta siltikin, maailma oli miesten... Vai mitä sanotte Matildasta, joka 17 vuotta taisteli Englannin kruunusta, vain jotta se lopulta luovutettaisiin edes hänen pojalleen?

Pidän historiallisten ihmiskohtaloiden lueskelusta. On jollain lailla lohdullistakin huomata että loppujen lopuksi suurilla ja mahtavillakin on omat ongelmansa, olkoonkin että asema ja raha joskus joko oikaisevat tai mutkistavat tilanteita. Pieni feministinen sävy kirjassa oli ja jäin ehkä itsekin miettimään sitä, olisiko näiden naisten kohtalo ollut erilainen mikäli he olisivat syntyneet miehiksi. Varmasti vallan portit olisivat tuohon aikoihin avautuneet paljon helpommin. Tietynlainen suhtautuminen kuulsi läpi myös luonnekuvauksista ja lisänimistä, naisen odotettiin olevan tietynlainen, kaunis ja lempeä, ei toimivan kuten mies toimisi. Matildaa arvosteltiin aikanaan itsepäiseksi vaikka tietynlainen päättäväisyys lienee hyvä ominaisuus hallitsijalla. Isabella taas lempinimen "Shewolf of France" koska hänen nimissään tehtiin väkivaltaisia tekoja. Toki historia ei tiedä varmasti oliko Isabella edes tietoinen teoista ja käsittääkseni myös hänen aviomiehensä käytti samanlaisia metodeja saamatta silti arvosteluja väkivallan käytöstä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti