keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Brooklyn / Colm Tóibín

Colm Tóibínin Brooklyn on keikkunut pitäisi-ehkä-lukea -listallani jo tovin mutta ennen viimeisintä Audiblen alennusmyyntiä en ollut saanut aikaiseksi tarttua kirjaan. Brooklynissä minua kiehtoi 1950-luvun New York ja maahanmuuton kiinnostavat kokemukset, joita jäin innokkaasti odottamaan.

Brooklynin pääosassa on nuori irlantilaistyttö Eilis Lacey, joka saa mahdollisuuden matkata New Yorkiin etsimään parempaa toimeentuloa. Eilisillä on tukijanaan mm. Brooklynissä seurakuntaansa hoitava pappi ja hänen asuntolansa ja työpaikkansa naiset.

Valitan hieman latteaa juonikuvausta mutta en hyvällä omallatunnolla saanut Brooklynistä sen parempaakaan irti. Olen kenties pilannut itseni lukemalla liikaa jännäreitä ja draamaa mutta rehellisesti sanottuna kuuntelin Brooklyniä lähes puoliväliin odottaen että jotain tapahtuisi. Jopa Eilisin saapuminen uuteen kotimaahan - kokemus joka varmasti on suuri ja tunnerikas - oli lattea ja hiukan tylsähkö. En tarkoita että kirjassa olisi tarpeen olla suuria tragedioita kiinnostaakseen minua, olen lukenut monia ns. arkisista asioista kertovia teoksia jotka ovat kuitenkin onnistuneet pitämään mielenkiintoani yllä, mm. Anne Tyler hallitsee tämän tyylilajin upeasti.

Sama värittömyys vaivaa koko Eilisin hahmoa, joka harmistuksekseni on kovin väritön ja tahdoton - lähes koko kirjan ajan Eilis vain ajelehtii tapahtumasta toiseen ja tämä tuntuu ristiriitaiselta koska kyseessä on nuori nainen joka on uskaltanut matkustaa toiselle puolelle maailmaa aivan yksin. Seuraavaksi haluan ehdottomasti jotain vauhdikkaampaa!

Penguin Books Limited, 2014
Kesto: 8h 36min
Lukija: Niamh Cusack

6 kommenttia:

 1. Harmi ettet saanut irti enempää. Minusta tämä on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa V, joskus käy näinkin. Kaikki kirjat eivät ole kaikkia varten.

   Poista
 2. Minä pidin tästä, vaikka loppuratkaisu ei yhtään miellyttänyt. Äitejä ja poikia novellikokoelma on vieläkin parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, minun makuuni Eilis oli aivan liian tahdoton. Täytyy ehkä kokeilla jotain muuta tältä kirjailijalta.

   Poista
 3. Minäkin tykkäsin muuten, mutta loppuratkaisusta en...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, loppuratkaisu tuntuukin jakavan mielipiteitä. Kieltämättä...

   Poista