lauantai 1. syyskuuta 2012

The Expats / Chris Pavone

Olin jo pidempään silmäillyt Amazonilla Chris Pavonen The Expatsia kunnes eräänä iltana sorruin. Ilmaiset postimaksut ja kaikkea, mitä enemmän tilaa, sitä enemmän säästää - eikös niin?! Kaiken historiallisen fiktion jälkeen The Expats olikin tervetullutta vaihtelua, tuntui ihanalta vaihteeksi lukea jotain nykyaikaista, vauhdikasta ja vaivatonta. The Expats osoittautuikin tyylikkääksi ja viihdyttäväksi kirjaksi, jonka näkisin mielelläni valkokankaallakin.

Eräänä päivänä Katen tietoturva-asioissa työskentelevä puoliso Dexter kertoo saaneensa melkoisen onnenpotkun - työtarjouksen luxembourgilaisesta investointipankista. Palkka olisi hyvä, tarjoukseen sisältyy asunto ja hyvä koulu perheen pojille. Katen ei olisi tarpeen työskennellä lainkaan ja viikonloppuisin perhe matkustelisi ympäri keski-Eurooppaa. Kuulostaa aika hyvältä, melkein liian hyvältä ollakseen totta... Pian Kate on aloittamassa uutta elämää Euroopassa, sellaista jossa päivisin lounastetaan muiden naisten kanssa ja käydään ostoksilla ja kuntosalilla, sisustetaan kotia ja suunnitellaan matkoja ja juhlia. Mutta Katellapa on salaisuus menneisyydessään, hän on "eläkkeelle" jäänyt CIA:n agentti ja nyt menneisyys alkaa muistuttaa itsestään...

Chris Pavonen kirja on näppärä kokonaisuus, jossa kirjailija lukuisia silmänkääntötemppuja. Hän näyttää tilanteen ensin yhdellä tavalla mutta parin luvun kuluttua kaikki onkin ehkä jo ihan toisin. Agentin ja kotiäidin maailmat ovat kovin erilaisia ja herkullisimmat tilanteet löytyvätkin ehkä tilanteista, joissa nämä kaksi kohtavat Katen elämässä. Kuvitelkaapa agentti vaihtamassa tietoja vaikkapa hakkerin kanssa ja sitten puhelimeen tulee muistutus - lasten hakemisesta päiväkodista. Hirmuisesti en halua kirjan juonesta paljastaa, jotta muillekin riittäisi jännittämisen iloa.

Naureskelin hiukan myös amerikkalaiselle näkemykselle elämästä Euroopassa, kuten esimerkiksi sille, kuinka lasten leikkikentät ovat täällä paljon turvattomampia ja Kate-poloinen joutui raahamaan mukanaan joka paikkaan laastaria ja haavojen desinfiointiainetta. Voi olisipa eurooppalaislapsillakin turvallisia telmimispaikkoja niinkuin Amerikassa...
"This was her, clutching her family's blue passports, distinct from the Germans' burgundy, standing out not just because of the vinyl colors, but also because locals don't sit around on piles of hideous luggage, clutching passports.
This was her, not understanding what anyone was saying, the language incomprehensible. After a seven-hour flight that allowed two hours of sleep, baggy-eyed and spent and hungry and nauseated and excited and fearful.
This was her: an immigrant, immigrating."
Faber and Faber Limited, 2012
Sivuja: 326
Kirjallinen maailmanvalloitus & Ikkunat auki Eurooppaan: Luxembourg

PS. Muistakaahan maanantaina alkava e-kirja-viikko!

2 kommenttia:

 1. Kuullostaa ihan kivalta rentoutumiskirjalta. Taidanpa lukea. Katselin eilen Loiren laakson majoituspaikkoja ja niiden arvosteluja. Amerikkalaiset kokevat Euroopassa monenlaisia pikku järkytyksiä, eivät ainoastaan tyrmisty vuoteiden kapeudesta. Vaarallinen leikkikenttäkin mainittiin eräässä arvostelussa. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä oli sellainen sopivalla tavalla kevyen jännittävä kirja jossa kirjailija mukavasti narutti lukijaa. Toivottavasti pidät!

   Hih, vai että vaarallinen leikkikenttäkin!

   Poista